Η επόμενη μέρα της ιστορικής συμφωνίας για το Ιράν

Σταχυολογώντας τις σημαντικότερες παραμέτρους της συμφωνίας, που επιτεύχθηκε στη Γενεύη, δίνει έμφαση στο πεδίο εφαρμογής της και πώς ο ενδιάμεσος χαρακτήρας της θα μετατραπεί σε μόνιμο.

Οι επιλογές, που είχαν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο θέμα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν μετά και την ένταση των κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης ήταν δύο γράφει το Bloomberg: αεροπορικές επιδρομές σε απάντηση για τη μη συμμόρφωση του Ιράν,

ή μία διπλωματική συμφωνία, που θα είχε ως αποτέλεσμα τον περιορισμό και την παρακολούθηση του πυρηνικού προγράμματος της ασιατικής χώρας.

Η τελευταία επιλογή ήταν μακράν η καλύτερη και φαίνεται πως κατέστη δυνατή μέσα από παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και αξίζουν εύσημα στην κυβέρνηση Ομπάμα, εκτιμά το πρακτορείο ειδήσεων.

Οι ανησυχίες του Ισραήλ

Ωστόσο το Τελ Αβίβ είναι έξαλλο με τους όρους της συμφωνίας με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να την περιγράφει ως ένα ιστορικό λάθος. Το Ισραήλ ανησυχεί βαθύτατα σχετικά με την προοπτική ενός Ιράν με πυρηνικά όπλα.

Όμως η συγκεκριμένη συμφωνία είναι απλώς ένα ενδιάμεσο βήμα , με στόχο τη δημιουργία του χρόνου και του χώρου που απαιτούνται για να επιτευχθεί μια μόνιμη διευθέτηση, υπενθυμίζει το Bloomberg.

Ο εμπλουτισμός ουρανίου

Η Τεχεράνη συμφώνησε να λάβει τα απαραίτητα μέτρα που απαιτούνται για να παγώσει την πρόοδο του πυρηνικού προγράμματος , τα οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν τη διακοπή του εμπλουτισμού του ουρανίου στο 20%, και τη μετατροπή των αποθεμάτων του καυσίμου σε λιγότερο επικίνδυνες μορφές .

Συμφώνησε, εξάλλου, να δεχθεί πιο συχνές επιθεωρήσεις του προγράμματος-σε ορισμένες περιπτώσεις καθημερινά- από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας .

Σε αντάλλαγμα , η Oμάδα των 5+1- Κίνα, Γαλλία , Γερμανία , Ρωσία , Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ – θα χαλαρώσει κατά περίπου 7 δισ. δολάρια από τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια τις κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης για έξι μήνες. Το Ισραήλ εκτιμά ότι, με την παρούσα συμφωνία το Ιράν θα μπορέσει να προχωρήσει περαιτέρω στον εμπλουτισμό ουρανίου έστω και με περιορισμούς, σε απόκλιση από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ από το 2006.

Το Τελ Αβίβ αλλά και άλλες χώρες στην περιοχή, όπως η Σαουδική Αραβία, δεν φαίνεται να καθησυχάζουν από τις υποσχέσεις του Αμερικανού Προέδρου, πως το Ιράν δεν θα αποκτήσει ποτέ πυρηνικό οπλοστάσιο, επισημαίνει το πρακτορείο ειδήσεων.

Οι επικριτές της ενδιάμεσης συμφωνίας πιστεύουν, πως η Τεχεράνη μπορεί να χρησιμοποιήσει τις διαπραγματεύσεις, ώστε να καταφέρει το επόμενο διάστημα να αναπτύξει πυρηνικά όπλα.
Όπως αναφέρεται, θα πρέπει να καταστεί σαφές στην ηγεσία του Ιράν ότι, τυχόν αποτυχία στην πορεία της ενδιάμεσης συμφωνίας θα σήμαινε την ανάληψη στρατιωτικής δράσης ενώ η επιτυχία θα προσφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα για την Τεχεράνη στους τομείς του εμπορίου και της περιφερειακής ασφάλειας.

Η πραγματική δοκιμασία για τις προθέσεις του Ιράν έρχεται τώρα , όχι μόνο για το αν θα εφαρμόσει τους όρους της ενδιάμεσης συμφωνίας , αλλά και κατά πόσο θα εργαστεί για μια τελική συμφωνία . Και αυτό θα παρακολουθούν βήμα-βήμα υποστηρικτές και επικριτές της ενδιάμεσης συμφωνίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα