Η ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ ΞΕΡΕΙ ΑΠΟ Β-ΕΣΠΑ

08:55 2/7/2012 - Πηγή: Matrix24

Έργα που πλησιάζουν στα 4 δισεκατομμύρια ευρώ παραμένουν στάσιμα ή καθυστερούν σημαντικά καθώς η γραφειοκρατία και η διαφθορά εμποδίζουν την ολοκλήρωσή τους, μέσω ΕΣΠΑ.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις χρειάζονται πάνω από 6 μήνες για να μπορέσει να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση ενός έργου και να κριθεί επιλέξιμο ένα έργο. Στο πολυδαίδαλο γραφειοκρατικό σύστημα αναπτύσσονται κυκλώματα διαφθοράς τα οποία εμποδίζουν τις διαδικασίες και συχνά κρατούν στα συρτάρια έργα τα οποία θα μπορούσαν να ενεργοποιηθούν άμεσα. Για να ολοκληρώσουν μια διαδικασία «απαιτούν» το αναγκαίο γρηγορόσημο.

Εξαιτίας

της γραφειοκρατίας υπολογίζεται ότι το τελευταίο διάστημα απεντάχθηκαν από το ΕΣΠΑ πάνω από 8.500 έργα. Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα μεγάλο καθώς σε μια περίοδο κρίσης και έλλειψης ρευστότητας στην αγορά, η διοίκηση και τα αρμόδια κυβερνητικά επιτελεία δε βρίσκουν τρόπο προκειμένου να αντιμετωπίσουν αυτά τη κατάσταση.  Σύμφωνα με εκτιμήσεις και επιστημονικές μελέτες στη τοπική αυτοδιοίκησης μόλις ένα στα τρία έργα καταφέρνει να ενταχθεί τελικά και να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ. Σε συνολικό επίπεδο φορέων οι δήμοι παρουσιάζουν χαμηλά ποσοστά απορρόφησης.

Με εισήγηση που έχει καταρτίσει η ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος) τα σχετικά προσχώματα μπορούν να παρακαμφθούν στη περίπτωση που τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα αποδεχτούν να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες νομοθετικές παρεμβάσεις. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης έχει δώσει το πράσινο φως προκειμένου να κατατεθεί στην Κυβέρνηση συγκεκριμένη πρόταση απλούστευσης και συντόμευσης όλων των διαδικασιών. Το πακέτο των προτάσεων έχει δύο βασικούς κορμούς. Ο ένας αφορά στις εσωτερικές διαδικασίες και τα βήματα εντός των δήμων και ο άλλος στις εξωγενείς επιρροές θεσμικού χαρακτήρα. Για την περίπτωση των εξωγενών επιρροών προτείνονται μεταξύ άλλων, η κατάργηση όλων των αδειοδοτήσεων από τις διάφορες κρατικές υπηρεσίες και απλή ενημέρωση τους πριν από την οριστική ένταξη του έργου με ηλεκτρονική ανακοίνωση από το χρηματοδότη φορέα. Για έργα ορισμένης κλίμακας προτείνεται να καταργηθεί η προϋπόθεση εκπόνησης μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Αυτή να αντικατασταθεί από μια απλή τεχνική περιγραφή δράσεων. Τέλος συνιστάται να μην απαιτούνται εκ νέου αδειοδοτήσεις  για έργα που υλοποιούνται κατά διάφορες φάσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα