Η κρίση εχθρός των γεννήσεων στην Ευρώπη
Η γεννητικότητα ανά γυναίκα σε 28 ευρωπαϊκές χώρες μειωνόταν ταχύτερα κατά μέσο όρο όσο αυξανόταν το ποσοστό της ανεργίας, ανακοίνωσε το Ινστιτούτο το τμήμα Δημογραφικών Ερευνών του Γερμανικού Ινστιτούτου.
Η οικονομική κρίση, η οποία άρχισε το 2008, έβαλε τέλος σε μια άνοδο του ρυθμού γεννήσεων που παρατηρούνταν σε ευρωπαϊκή κλίμακα, αναφέρει η Μιχαέλα Κράιενφελντ που συνυπογράφει την έρευνα.
Η τάση επηρέασε περισσότερο νοτιοευρωπαϊκές χώρες όπως η Ισπανία και η Κροατία, καθώς και την Ουγγαρία, την Ιρλανδία
Κυρίως νέοι κάτω των 25 ετών αποφεύγουν να αποκτήσουν παιδιά όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με αυξανόμενη ανεργία και η τάση παρατηρείται εντονότερα στους νέους ανθρώπους που πρόκειται να αποκτήσουν το πρώτο παιδί τους, διαπίστωσε το ινστιτούτο.
Σύμφωνα με το ινστιτούτο, ένα από τα μεγαλύτερα ανοικτά ζητήματα στη δημογραφική έρευνα είναι η επίδραση που έχουν οι οικονομικές συνθήκες στην αναπαραγωγή. Η μελέτη του απέδειξε ότι στην Ευρώπη σήμερα το ποσοστό της ανεργίας σε μια χώρα επηρεάζει την προθυμία των ανθρώπων να αποκτήσουν παιδιά, αναφέρει η Κράιενφελντ.
Αν η ανεργία αυξηθεί κατά 1 ποσοστιαία μονάδα, η γεννητικότητα ανά γυναίκα στις ηλικίες 20 ως 24 ετών μειώνεται κατά 0,1 σε όλη την ήπειρο και κατά 0,3 στη Νότια Ευρώπη, προσθέτει.
Το ινστιτούτο τεκμηρίωσε μια ιδιαίτερα ισχυρή αλλαγή κατεύθυνσης στην Ισπανία. Η γεννητικότητα εκεί ήταν 1,24 παιδί ανά γυναίκα στην αρχή της χιλιετίας και αυξανόταν κάθε χρόνο, φθάνοντας το 1,47 το 2008, αλλά το 2009 μειώθηκε στο 1,4 καθώς η ανεργία αυξήθηκε από 8,3 σε 11,3%. Το 2011, οι γεννήσεις είχαν μειωθεί σε 1,36 ανά γυναίκα.
Πιο ειδικά για τη Νότια Ευρώπη το Ινστιτούτο αναφέρει ότι η γεννητικότητα πλήττεται ιδιαίτερα, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν είναι σε θέση να διευκρινίσει εάν αυτό οφείλεται στις ελλείπείς νομοθεσίες για την προστασία της οικογένειας ή στο εάν οι κυβερνήσεις των κρατών του νότου δεν μπορούν να προστατέψουν τους νέους από τις οικονομικές αβεβαιότητες στα πρώτα στάδια της ζωής τους.
Στην Τσεχική Δημοκρατία, την Πολωνία, τη Βρετανία και την Ιταλία, η οικονομική κρίση απλώς σταμάτησε την άνοδο του ρυθμού των γεννήσεων. Στη Ρωσία και τη Λιθουανία η κρίση είχε μικρή ή καθόλου επίδραση στις γεννήσεις.
Στη Γερμανία, την Αυστρία και την Ελβετία, η κρίση είχε μικρές επιπτώσεις στο ρυθμό των γεννήσεων, αλλά η ανεργία στις χώρες αυτές αυξήθηκε λιγότερο ή καθόλου και στη Γερμανία μειώθηκε.
Το ινστιτούτο ερευνά αν η κρίση έχει μια συνεχή επίδραση στο ρυθμό των γεννήσεων. Μέχρι στιγμής έχει αναλύσει μόνο δεδομένα για το 2001 ως το 2010 και μέρος του 2011.
Όσον αφορά στην Ελλάδα σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις γίνεται λόγος για 10.000 έως 15.000 λιγότερες γεννήσεις εντός του 2012 σε σχέση με το 2011, με τους θανάτους στη χώρα είναι περισσότεροι από τις γεννήσεις.
Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, το 2011 γεννήθηκαν στην Ελλάδα 106.777 παιδιά, όταν ο αριθμός των θανάτων ήταν 110.729.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τη δεκαετία 2001-2010 ο πληθυσμός της χώρας μειώθηκε κατά 190.000 άτομα, ωστόσο εκτιμάται ότι ο αριθμός αυτός είναι πενταπλάσιος σε ό,τι αφορά τους Ελληνες, με δεδομένο ότι ο πληθυσμός των αλλοδαπών την ίδια περίοδο αυξήθηκε κατακόρυφα (από 300.000 άτομα το 2001 σήμερα ξεπερνούν το 1.300.000).
Στην Ελλάδα , σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, ο δείκτης γονιμότητας (αριθμός παιδιών που γεννά μία γυναίκα κατά τη διάρκεια της ζωής της) κυμαίνεται περίπου στο 1,39 για τον γενικό γυναικείο πληθυσμό και πιθανότατα και κάτω από το 1 στις αμιγώς Ελληνίδες, γεγονός που κατατάσσει την Ελλάδα στην 199η θέση μεταξύ 220 χωρών στη σχετική λίστα. Και αυτό όταν για την ομαλή αναπαραγωγή του είδους ο δείκτης γονιμότητας θα πρέπει να είναι άνω του 2,1.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Δείτε το ντεκολτέ της Angelina Jolie μετά τη διπλή μαστεκτομή!
- Πέρασε από την επιτροπή η ΝΕΡΙΤ
- Στην κινητικότητα 2.500 υπάλληλοι του υπουργείου Υγείας
- Εγκαταστήστε το internet στο αυτοκίνητο σας!
- Πέθανε ο Γρηγόρης Σολωμός
- "Κόκκινο" στην Ιταλία από τη Standard &Poor's
- ΕΡΤ: Εκπέμπει η "Ελληνική Δημόσια Τηλεόραση"
- Ηλικιωμένη Ηπειρώτισσα έδωσε ψωμί στους δραπέτες Τρικάλων και τους έδειξε το δρόμο!
- Ο Θεμιστοκλής Κοτσιφάκης νέος Πρόεδρος της ΟΛΜΕ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Matrix24
- Τελευταία Νέα Matrix24
- Η κρίση εχθρός των γεννήσεων στην Ευρώπη
- Ζωντανά το «πειρατικό» πρόγραμμα της ΕΡΤ στο matrix24.gr
- Γενική απεργία ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ την Τρίτη
- Greek Public Television on air
- Δεκάδες καταπλακώθηκαν από τόνους λάσπης
- «Έκλεψε» Μαυροκεφαλίδη ο Παναθηναϊκός
- Σε μετωπική σύγκρουση ΠΟΕ – ΟΤΑ και Κυβένρηση
- Άνοιγμα με ζημίες στο Χρηματιστήριο
- Το νέο προεδρείο της ΟΛΜΕ
- Συλλαλητήριο έξω από το υπουργείο Παιδείας
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Συνέντευξη τύπου των δημοσιογράφων της ΕΡΤ
- Στα 100 εκατ. ευρώ κάθε μήνα η υστέρηση εσόδων από εισφορές στον ΕΟΠΥΥ
- Πάτρα: Στον Εισαγγελέα η μητέρα που σκότωσε και έβαλε στο ψυγείο το 3 μηνών βρέφος
- ΕΞΕΤΑΖΕΙ ΓΚΑΡΓΚΑΝΟ Η ΜΠΕΝΦΙΚΑ
- Κοντό νυφικό, κάνει για μένα;
- Σε δίλημμα οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι
- Γερμανικός Τύπος: Οι απολύσεις δεν φέρνουν ανάπτυξη
- Γερμανία: Σταθερό προβάδισμα χωρίς αυτοδυναμία για το κόμμα της Μέρκελ
- Φρουρούνται τα παλιά στούντιο του MEGA
- Έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ την Παρασκευή