Ιδού το σχέδιο για την διαγραφή του ελληνικού χρέους

Του Βαγγέλη Δουράκη

Γερούν Ντάισελμπλουμ και Τζέρι Ράις αφενός επιβεβαιώνουν ότι μια τέτοια εξέλιξη θα είναι αναπόφευκτη, ενώ αρχίζουν και κολλούν και τα κομμάτια του παζλ για τον τρόπο που θα διαγραφεί μέρος του ελληνικού χρέους.

Η Ουάσιγκτον (ΔΝΤ) ήταν εκείνη που πρωτοστάτησε -προκειμένου να διασφαλίσει την εξόφληση των δανείων που έχει χορηγήσει προς την Αθήνα- να συμπεριληφθεί στη συμφωνία με την Ελλάδα

και μία πιθανή αναδιάρθρωση χρέους: Έτσι, μάλλον δεν ξενίζει το γεγονός ότι ο Τζέρι Ράις εκπρόσωπος του Ταμείου, επανάφερε το ζήτημα της περαιτέρω ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους για να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος.

Ήταν όμως για ακόμη μία φορά προσεκτικός στις διατυπώσεις του, τονίζοντας πως δεν προβλέπει να γίνουν νέες συζητήσεις για τη συμμετοχή του επίσημου τομέα «σε αυτή τη φάση» και αρνήθηκε ότι το ΔΝΤ θα δεχθεί κούρεμα στα δάνεια που έχει δώσει προς την Ελλάδα.

Αυτό το τελευταίο είναι και το σημείο τριβής με την Ευρώπη: Το Βερολίνο εκτιμά πως εφόσον η Αθήνα πετύχει πρωτογενή πλεονάσματα και «πατήσει» πάνω στις αποφάσεις του Eurogroup του Δεκεμβρίου, τότε και οι πιστωτές θα πρέπει να «κουρέψουν» όλοι τα δάνειά τους –και όχι μόνον η ευρωπαϊκή πλευρά- και η Ουάσιγκτον να μην εξαιρεθεί από μια τέτοια εξέλιξη.

Και κάπου εδώ έρχεται ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, πρόεδρος του Eurogroup, να τονίσει πως ακόμη δεν έχουν ληφθεί οι αποφάσεις για τη μορφή που θα λάβει η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, και εάν θα περιλαμβάνει τη διαγραφή μέρους των διμερών δανείων διάσωσης που έχουν παραχωρηθεί στη χώρα μας.

Ο πρόεδρος του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας έδωσε μια ημερομηνία «κλειδί» που ουσιαστικά ίσως και να αποκαλύπτει το πώς θα γίνει το ελληνικό «κούρεμα».

Εκτίμησε ότι η ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους ουσιαστικά θα λάβει χώρα μετά το καλοκαίρι του 2014, υπό τον όρο πάντα ότι η Αθήνα θα τηρήσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

Εκείνη την περίοδο αναμένεται να έχει συσταθεί και να λειτουργήσει η Ενιαία Τραπεζική Αρχή, υπό την εποπτεία της ΕΚΤ. Εάν αυτή η Αρχή έχει συσταθεί τότε ανοίγει ο δρόμος και για την «διαγραφή» μέσα σε μια νύχτα 50 δισ. ευρώ, δημόσιου χρέους.

Πρόκειται για τα χρήματα που δόθηκαν για ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών: Το ποσό αυτό σήμερα έχει «φορτωθεί» στο δημόσιο χρέος, αλλά στο μέλλον θα μπορούσε να «θεωρηθεί» υποχρέωση των ίδιων των τραπεζών και να μεταφερθεί στον ESM, διαγράφοντας την αντίστοιχη υποχρέωση της Ελλάδας άμεσα.

Έτσι και η τρόικα δεν θα χρειαστεί να διαγράψει διμερή δάνεια (αν και αυτή η προοπτική πάντα παραμένει στο τραπέζι) και τα χρήματα που έχει δώσει θα εξοφληθούν κανονικά, αλλά από τις εγχώριες τράπεζες.

Σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα θα πρέπει «να δείξει καλή διαγωγή», προκειμένου να ανάψει το «πράσινο φως» για την διαγραφή των 50 δισ. από το δημόσιο χρέος, με ταυτόχρονη «μεταφορά» τους στις πλάτες των τραπεζών.

Keywords
Τυχαία Θέματα