Ικανοποίηση για τη συμφωνία

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν στη δέσμη των μέτρων για την ανακούφιση της ελληνικής οικονομίας, στην οποία περιλαμβάνονται η αναστολή της καταβολής τόκων, η 15ετής παράταση της ωρίμανσης των δανείων και ένα πρόγραμμα επαναγοράς χρέους.

Μόνο από την 10ετή αναστολή της καταβολής τόκων από τα δάνεια που έχει λάβει η Ελλάδα αναμένεται να εξοικονομηθούν 44 δισεκατομμύρια ευρώ ενώ από την ακύρωση των προμηθειών δέσμευσης (των επιβαρύνσεων

που αναλαμβάνει η πλευρά στη διάθεση της οποίας τίθεται ένα ορισμένο ποσό) η εξοικονόμηση φτάνει τα 600 εκατομμύρια ευρώ, δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης Κλάους Ρέγκλινγκ.

Οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας αναμένουν πλέον ότι το χρέος της χώρας θα φτάσει στο 175% του ΑΕΠ το 2016, θα μειωθεί στο 124% το 2020 και θα πέσει “σημαντικά” κάτω από το 110% το 2022.

Τα νέα αυτά μέτρα θα πρέπει να εγκριθούν από τα κοινοβούλια πολλών χωρών της ευρωζώνης. Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε ότι ελπίζει το γερμανικό κοινοβούλιο να προχωρήσει στην έγκρισή τους εντός της εβδομάδας.

Γιούνκερ: Υπόσχεση για καλύτερο μέλλον για την Ελλάδα και τη ζώνη του ευρώ

«Δεν πρόκειται απλώς για χρήματα. Πρόκειται για την υπόσχεση ενός καλύτερου μέλλοντος για τον ελληνικό λαό και για τη ζώνη του ευρώ στο σύνολό της», δήλωσε ο Γιούνκερ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου μετά τις δωδεκάωρες διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες και με αφοπλιστικό τρόπο συνέχισε. «Παραδέχομαι (…) ότι αυτή ήταν μια πολύ δύσκολη συμφωνία έγιναν πολύ σημαντικές προσπάθειες από όλες τις πλευρές».

Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν χαρακτήρισε τη συμφωνία «μια πραγματική δοκιμασία για την αξιοπιστία» της ευρωζώνης. «Ήταν μια δοκιμασία στην οποία απλώς δεν μπορούσαμε να αποτύχουμε», τόνισε ο Όλι Ρεν.

Από την πλευρά της η εκτελεστική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε μετά το πέρας της συνόδου του Eurogroup στις Βρυξέλλες, όπου συμφωνήθηκε η μείωση του ελληνικού χρέους στο 124% του ΑΕΠ το 2020. «Η Ελλάδα είναι και πάλι στο δρόμο για ένα βιώσιμο χρέος». Κατά την Κριστίν Λαγκάρντ «το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ήθελε να διασφαλίσει ότι η ζώνη του ευρώ θα λάβει τα αναγκαία μέτρα για να βάλει την Ελλάδα σε μια βιώσιμη πορεία ως προς το χρέος της. Τώρα μπορώ να πω ότι αυτό έχει γίνει».

Λίγο νωρίτερα ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι εξερχόμενος της αιθούσης όπου συνεδρίασε το Eurogroup εξέφρασε την ικανοποίηση του για την συμφωνία «Χαιρετίζω την επίτευξη συμφωνίας στην οποία κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης. Είμαι βέβαιος ότι θα μειώσει την αβεβαιότητα και θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη στην Ευρώπη και στην Ελλάδα» δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ιταλός κεντρικός τραπεζίτης.

Στουρνάρας: Σημαντική απόφαση που κρατά την Ελλάδα στο ευρώ

«Η σημερινή απόφαση του Eurogroup και του ΔΝΤ είναι σημαντική διότι κρατά την Ελλάδα στο ευρώ, της δίνει σημαντική ευκαιρία να βγει από το φαύλ

Keywords
Τυχαία Θέματα