Ιστορίες καθημερινής τρέλας στις εφορίες

14:28 6/2/2014 - Πηγή: Matrix24

Το χάος μεταφέρεται σε όλη την αγορά που προσπαθεί να βγάλει άκρη με τους τελευταίους φορολογικούς νόμους. Την ίδια στιγμή οι εφοριακοί υπάλληλοι δίνουν αγώνα να εξυπηρετήσουν τους φορολογούμενους.

Αλλά η πολιτική ηγεσία κωφεύει. Και κάθεται πάνω στις δάφνες των εσόδων που υπερέβησαν για πρώτη φορά τους στόχους. Κανείς δεν σκέφτεται ότι πίσω από αυτά τα νούμερα, υπάρχουν εκατ. φορολογούμενοι που προσπαθούν με κάθε τρόπο να πληρώσουν τα δισ. των φόρων που επιβάλλονται κάθε χρόνο.

Τα ίδια συμβαίνουν στον ελεγκτικό μηχανισμό. Μάλιστα χθες παραιτήθηκε ο διευθυντής του κέντρου ελέγχου

φορολογούμενων μεγάλου πλούτου. Πρόσθεσαν και άλλους ελέγχους και συγκεκριμένα όλα τα εμβάσματα και τις διάφορες λίστες. Χωρίς προσωπικό, χωρίς υπολογιστές και μάλιστα θα πρέπει κάθε έλεγχος να ολοκληρώνεται μέσα σε δύο μέρες! Ο προϊστάμενος παραιτήθηκε και όπως λένε πρόκειται για έναν από τους τελευταίους με τέτοιες γνώσεις στο υπουργείο Οικονομικών.

Στις εφορίες, υπάλληλοι υπομένουν τις δίκαιες αντιδράσεις των φορολογούμενων

Σε μεγάλη εφορία της Αττικής χθες οι ουρές ήταν ατελείωτες στο Μητρώο, καθώς υπήρχε μόνο ένας υπάλληλος για την εξυπηρέτηση του κοινού. Δεν απουσίαζε κάποιος, απλώς έχει μειωθεί το προσωπικό.

Επισκεφθήκαμε την προϊσταμένη και μας είπε ότι στο μητρώο κάποια στιγμή θα εξυπηρετηθούν οι φορολογούμενοι. Το μεγάλο πρόβλημα είναι στον έλεγχο. Μας είπε ότι υπάρχουν 10.000 αιτήσεις επιστροφών φόρων. Ένας υπάλληλος προσπαθεί να τις διεκπεραιώσει. Αν υποθέσουμε ότι είναι ο καλύτερος, όπως μας αναφέρει, δεν μπορεί να ολοκληρώσει περισσότερες από 40 την ημέρα. Και αυτό διότι θα πρέπει να αναζητήσει όλα τα στοιχεία του φορολογούμενου, να διαπιστώσει εάν έχει χρέη σε άλλους φορείς του ελληνικού δημοσίου και να εκδώσει ταυτότητα οφειλής ή επιστροφής φόρου.

Οι λογιστές πλέον τηλεφωνούν στην Ομοσπονδία των εφοριακών (ΠΟΕ-ΔΥΟ) ζητώντας απαντήσεις για να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους. Οι εφοριακοί όπου μπορούν δίνουν λύσεις. Σε άλλες περιπτώσεις συγκεντρώνουν τα ερωτήματα και πηγαίνουν στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών για να δώσουν τις επίσημες απαντήσεις- λύσεις.

Κανείς όμως στην πολιτική ηγεσία δεν ασχολείται με αυτά τα θέματα. Ενδιαφέρονται μόνο τα έσοδα να αυξηθούν, λες και αυτό γίνεται δια μαγείας. Και σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και το πρόβλημα των λανθασμένων διατάξεων που θα πρέπει να διορθωθούν με νέους νόμους.

Keywords
Τυχαία Θέματα