«ΚΑΡΦΙΑ» ΔΙΩΤΗ ΓΙΑ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, ΒΕΝΙΖΕΛΟ

Σαφείς αιχμές για τον ρόλο που  έπαιξαν οι πρώην υπουργοί Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου  και Ευάγγελος Βενιζέλος στο χειρισμό της περίφημης λίστας Λαγκάρντ αφήνει στο υπόμνημα εξηγήσεων που κατέθεσε στους οικονομικούς εισαγγελείς ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννης Διώτης.

Ο Γ. Διώτης υπερασπίστηκε  τον εαυτό του  δίνοντας τη δική του εκδοχή για όσα συνέβησαν στη

διάρκεια της … σκυατλοδρομίας που ακολούθησε  η επίμαχη λίστα λέγοντας ότι :

• Στα μέσα Ιουνίου 2011 ο απωχωρών τότε υπουργός Οικονομικών,  Γιώργος Παπακωνσταντίνου,  μου απέστειλε ένα USB,το οποίο μου παραδόθηκε ατύπως,  χωρίς οποιοδήποτε διαβιβαστικό  ή συνοδευτικό έγγραφο  και χωρίς οποιαδήποτε εντολή  περί χειρισμού  του εκ μέρους του υπουργού.

• Οι πληροφορίες  για τις καταθέσεις  αφορούσαν  παλαιότερες εγγραφές, ανάγονταν δηλαδή σε χρονικό διάστημα  πολύ πριν την περιέλευση  της χώρας μας σε  οικονομική δυσπραγία.

• Ενημέρωσα για την ύπαρξη του USB τον νέο υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, κατά την πρώτη συνάντησή μου μαζί του, ώστε να λάβω  εντολές περί του πρακτέου.  Ο υπουργός συμφώνησε με την  άποψή μου  ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μη νόμιμο αποδεικτικό μέσο, το κράτησε και δεν μου έδωσε περαιτέρω εντολή.

Επιπλέον ο Γ. Διώτης  περιγράφει μία σειρά από νόμιμες έρευνες που διενεργούσε και δεν είχε κανένα λόγο, όπως λέει, να τις αφήσει στη μέση για να ψάξει ένα υλικό αμφιβόλου νομιμότητας ως προς την απόκτησή του,

Συγκεκριμένα αναφέρει ότι: «Τον Οκτώβριο του 2011 έλαβε εντολή από τον κ. Βενιζέλο  να διενεργήσει η υπηρεσία μου  επείγοντας φορολογικό έλεγχο  περίπου 750 προσώπων σχετικά με εξαγωγή ποσών  για το έτος 2009.  Λίγες μέρες αργότερα ο υπουργός Οικονομικών με νεώτερο έγγραφό του  έδωσε εντολή σε εμένα προσωπικά να γίνει σχετικός έλεγχος  για εμβάσματα άνω των 100.000 ευρώ που αφορούσαν το έτος 2010 για  συνολικά 743 φυσικά πρόσωπα στο εξωτερικό. Από τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι   σε σημαντικό αριθμό περιπτώσεων  υπήρχαν εσφαλμένα ΑΦΜ . Ζήτησα διευκρινίσες και ουδέποτε μας παρασχέθηκαν».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η συνέχεια της ιστορίας αυτής, καθώς στην τελευταία σύσκεψη που είχε με τον σημερινό υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ο Γιάννης Διώτης λίγες ώρες πριν αντικατασταθεί τον ενημέρωσε για τα προβλήματα αυτά και  εκείνος εξεπλάγη, ενώ έδωσε αμέσως εντολή να σταλεί ο πλήρης κατάλογος στο ΣΔΟΕ.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι ο  πρώην υπουργός, Γ. Παπακωνσταντίνου,  σύμφωνα με πληροφορίες ισχυρίζεται στην κατάθεσή του στους εισαγγελείς  για το επίμαχο υλικό ότι «Το καλοκαίρι του 2010 ο διοικητής της ΕΥΠ Κ. Μπίκας με ενημέρωσε ότι υπάρχει λίστα καταθέτω πμ σε ελβετική τράπεζα. Σε συμβούλιο υπουργών οικονομικών ζήτησα από την ομόλογό μου Κριστίν Λαγκάρντ τη συγκεκριμένη λίστα. Μου είπε ότι είναι δύσκολο και με παρέπεμψε στον γγ του υπουργείου της. Ανέθεσε το θέμα στον γ.γ. Πλασκοβίτη και τον Οκτώβριο του 2010 το υλικό έφτασε δια τις διπλωματικής οδού σε cd χωρίς διακριτικά συνοδευόμενο από υπηρεσιακό

Keywords
Τυχαία Θέματα