Κατά της υπερβολικής λιτότητας ο Μοσκοβισί

Συμβατή με την οικονομική ανάπτυξη πρέπει να είναι η πολιτική μείωσης του ελλείμματος, τόνισε ο Πιέρ Μοσκοβισί μιλώντας στη Γερμανική Ραδιοφωνία (DLF) και προειδοποίησε κατά της υπερβολικής λιτότητας.

Ο κ. Μοσκοβισί υποστήριξε ότι η γαλλική κυβέρνηση εφαρμόζει σοβαρή δημοσιονομική πολιτική και, απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με τις γαλλογερμανικές σχέσεις, αρνήθηκε ότι είναι τεταμένες. Αντιθέτως, σημείωσε, η σχέση Παρισίων και Βερολίνου «είναι σήμερα πιο ισχυρή και αποδοτική από ό,τι ήταν κατά την θητεία του Νικολά Σαρκοζί».

Ο

ίδιος υπεραμύνθηκε των πολιτικών επιλογών της γαλλικής σοσιαλιστικής κυβέρνησης, υψώνοντας ασπίδα προστασίας απέναντι σε επικριτικές φωνές από τη Γερμανία, που επιρρίπτουν στην προεδρία Ολάντ χαλάρωση των μεταρρυθμιστικών της προσπαθειών.

Διαβεβαίωσε δε ότι η γαλλική δημοσιονομική πολιτική αποσκοπεί σαφώς στην περαιτέρω μείωση του ελλείμματος και υπογράμμισε: «Αν είχαμε κάνει περισσότερα, θα πλήττονταν η ανάπτυξή μας και αυτό θα είχε επιφέρει ύφεση, μόνο για να μπορέσουμε να φτάσουμε το έλλειμμα στο όριο του 3% το 2013 ή το 2014. Αν το κάναμε αυτό θα δρούσαμε σε βάρος των οικονομικών μας συμφερόντων. Εμείς λέμε ότι καταβάλλουμε σοβαρές προσπάθειες και δεν υπάρχει καμία χαλάρωση».

Σημειώνεται ότι προ ημερών, στο Βερολίνο, στο πλαίσιο του γερμανογαλλικού οικονομικού συμβουλίου, είχε υποστηρίξει εκ νέου την ιδέα του ευρωομολόγου. Σήμερα διευκρίνισε ότι «αυτό που πρότεινα, δεν είναι για αύριο. Γνωρίζω τη γερμανική θέση σε αυτό το ζήτημα. Το θέμα δεν είναι να δρομολογήσουμε σήμερα τα ευρωομόλογα. Ήθελα να κοιτάξω στο μέλλον και να καταστήσω σαφές ότι μια μέρα θα είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε στο πεδίο της πολιτικής σύγκλισης. Ο πρόεδρος (Ολάντ) το αποκαλεί αυτό σύγκλιση αλληλεγγύης».

Ερωτηθείς για το ποιος προτιμά να κερδίσει τις προσεχείς γερμανικές ομοσπονδιακές εκλογές, ο Πιέρ Μοσκοβισί απέφυγε να απαντήσει. Στην προσπάθειά του να διασκεδάσει τις εντυπώσεις περί τεταμένων σχέσεων ανάμεσα σε Βερολίνο και Παρίσι, υπογράμμισε ότι έχει μια αγαστή συνεργασία με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τον οποίο και χαρακτήρισε φίλο του.

Όπως υπογράμμισε, τέλος, «ο πρόεδρος Ολάντ και η καγκελάριος Μέρκελ είναι δύο πολιτικές προσωπικότητες που έχουν συναίσθηση των κοινών τους συμφερόντων και της ιδιαίτερης ευθύνης που έχουν έναντι της ηπείρου μας. Πιστεύω -και πρέπει κανείς να ξεφύγει από τις κοινοτοπίες- ότι η γερμανογαλλική σχέση είναι σήμερα πιο ισχυρή και γόνιμη συγκριτικά με την περίοδο του Νικολά Σαρκοζί».

(Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ και DW)

Keywords
Τυχαία Θέματα