Κίνδυνος υπερθέρμανσης στο Χρηματιστήριο

Για τον κίνδυνο υπερθέρμανσης στο Χρηματιστήριο Αθηνών και απότομης πτώσης των τραπεζικών μετοχών προειδοποιούν στελέχη τραπεζών υπογραμμίζοντας ότι η κατακόρυφη άνοδος των τελευταίων εβδομάδων οφείλεται σε επιθετικές αγορές κερδοσκοπικών κεφαλαίων (hedge funds).

Ο κ. Καραμούζης, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank

έκανε λόγο χθες για «κερδοσκοπικές υπερβολές και μη διατηρήσιμες τάσεις βραχυχρόνιου χαρακτήρα, υπογραμμίζοντας ότι απαιτείται προσοχή και ενημέρωση, ώστε να μην παρασυρθούν οι μικροεπενδυτές» από τις κερδοσκοπικές κινήσεις. Σημειώνεται ότι οι μετοχές των τραπεζών τις τελευταίες εβδομάδες αποκομίζουν κέρδη της τάξης του 300%.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών πάνω από το 85% του όγκου συναλλαγών των τελευταίων εβδομάδων στις τράπεζες γίνεται από hedge funds τα οποία σπεύδουν να εκμεταλλευτούν το θετικό κλίμα που επικρατεί για τη χώρα. Έτσι μέσω των επιθετικών αγορών επιδιώκουν να αποκομίσουν υψηλά βραχυχρόνια κέρδη δίχως να ενδιαφέρονται για τις πραγματικές προοπτικές της χώρας μας.

«Το κακό με τα hedge funds», υπογραμμίζουν στελέχη τραπεζών, «είναι ότι θα αποχωρήσουν το ίδιο γρήγορα και το ίδιο επιθετικά όπως τοποθετήθηκαν οδηγώντας σε κάθετη πτώση τις τιμές». Η μεγάλη μεταβλητότητα, σημειώνουν, και η έντονες διακυμάνσεις θα μπορούσαν να πλήξουν το κλίμα και την ψυχολογία και να «τρομάξουν» τους επενδυτές.

Παράλληλα η κατακόρυφη αύξηση των αποτιμήσεων δημιουργεί έναν πρόσθετο πονοκέφαλο στις διοικήσεις των υπό ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών καθώς οδηγούν σε μεγάλη αύξηση των δικαιωμάτων για τις αυξήσεις, γεγονός που μπορεί να τα καταστήσει λιγότερα ελκυστικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα το δικαίωμα για την αύξηση κεφαλαίου της Alpha Bank θα ξεκινήσει στην τιμή των …2,8 ευρώ όταν η μετοχή διαπραγματεύεται στα 0,6 λεπτά.

Η σημερινή συνεδρίαση χαρακτηρίζεται κρίσιμη από αναλυτές καθώς ξεκινά η διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων της Alpha τεστάροντας το πραγματικό επενδυτικό ενδιαφέρον για την αύξηση. Το σίγουρο είναι ότι οι περισσότεροι χρηματιστηριακοί αναλυτές συμφωνούν ότι οι αποτιμήσεις στις τράπεζες βρίσκονται σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα και παραπέμπουν σε φούσκα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Eurobank διαπραγματεύεται με χρηματιστηριακή αξία 22 δισ. ευρώ δηλαδή σχεδόν 10 φορές υψηλότερα από τα κεφάλαιά της μετά την ανακεφαλαιοποίηση! Κεφαλαιοποίηση 20 δισ. ευρώ η Eurobank δεν είχε ούτε πριν την κρίση όταν οι μετοχές του κλάδου βρίσκονταν στο ζενίθ. Όλα αυτά βέβαια δεν σημαίνουν ότι οι μετοχές του κλάδου θα πέσουν άμεσα. Όσο πραγματοποιούνται νέες επιθετικές τοποθετήσεις οι τιμές θα ενισχύονται και δεν αποκλείεται να δούμε και υψηλότερα επίπεδα. Ωστόσο είναι βέβαιο ότι όταν οι αυξήσεις ολοκληρωθούν και οι νέες μετοχές βγουν στην αγορά τότε οι τιμές των μετοχών θα προσαρμοστούν βίαια στην πραγματικότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα