Κύπρος: Πολιτική κόντρα εξαιτίας δημοσιεύματος που «καίει» τον Αναστασιάδη

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία παρουσιάζει και το σχετικό έγγραφο, η εταιρεία Loutsios & Sons ltd ιδιοκτησίας του πατέρα του γαμπρού του Προέδρου της Δημοκρατίας της Κύπρου, φέρεται να έβγαλε από τη Μεγαλόνησο μεγάλο χρηματικό ποσό.

Όπως υποστηρίζει το δημοσίευμα, πριν από το Εurogroup της 15ης Μαρτίου που αποφάσισε κούρεμα στις καταθέσεις των κυπριακών τραπεζών,

η εταιρεία στενού συγγενή του Νίκου Αναστασιάδη «έσπασε» πέντε γραμμάτια που διατηρούσε στη Λαϊκή τράπεζα συνολικής αξίας 21 εκατομμυρίων ευρώ και τα μετέφερε στο Λονδίνο.

Η απάντηση του Νίκου Αναστασιάδη

Ο πρόεδρος της Κύπρου με γραπτή του δήλωση απαντάει στο δημοσίευμα της εφημερίδας αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι η προσπάθεια διασυρμού εταιριών ή προσώπων συνδεδεμένων με την οικογένειά του, αλλά και ο στόχος να πληγεί ο ίδιος προσωπικά, «δεν αποτελούν παρά προσπάθεια αποπροσανατολισμού του λαού από τις ευθύνες όσων οδήγησαν τη χώρα σε κατάσταση χρεοκοπίας».

Επίσης ο κ. Αναστασιάδης τονίζει ότι η Διερευνητική Επιτροπή η οποία θα αναλάβει τα καθήκοντά της την Τρίτη, θα καλέσει τον πρόεδρο και τα μέλη της να ερευνήσουν την συγκεκριμένη περίπτωση με την ίδια αυστηρότητα με την οποία θα διερευνήσουν όλες τις πτυχές της οικονομικής τραγωδίας την οποία βιώνει ο λαός μας.

Μακροσκελή ανακοίνωση προς «αποκατάσταση της αλήθειας» όπως αναφέρει, εξέδωσε και η εμπλεκόμενη εταιρεια Α. Λούτσιος και Υιοί Ltd. Όπως τονίζει μεταξύ άλλων «Η προσπάθεια διασύνδεσης των οικονομικών δραστηριοτήτων της εταιρείας ή του κυρίου και της κυρίας Άντη και Κάτιας Λούτσιου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όχι μόνο είναι κακόβουλή, αλλά και εσκεμμένη προσπάθεια πολιτικοποίησης καθόλα νόμιμων οικονομικών δραστηριοτήτων, ξένων προς τους ισχυρισμούς που προβάλλονται στην εν λόγω εφημερίδα.» Μάλιστα η ανακοίνωση της εταιρείας αφήνει αιχμές και κατά του πρώην προέδρου της Κύπρου, Δημήτρη Χριστόφια.

Το δημοσίευμα πυροδότησε πλήθος πολιτικών αντιδράσεων

Ο αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Σταύρος Ευαγόρου, κάλεσε την Ερευνητική Επιτροπή να διερευνήσει σε βάθος τους ισχυρισμούς της εφημερίδας όπως και άλλες καταγγελίες που κάνουν λόγο για μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό, παραμονές της απόφασης του Eurogroup.

Όπως τόνισε ο ίδιος, με δεδομένη τη δημόσια παραδοχή του υπουργού Οικονομικών, Μιχάλη Σαρρή, ότι γνώριζαν εκ των προτέρων, ότι ετίθετο ζήτημα «κουρέματος», το ΑKΕΛ απευθύνει έκκληση για διερεύνηση αυτών των καταγγελιών, όπως κι εκείνης ότι και υπουργός της κυπριακής κυβέρνησης έχει μετακινήσει χρήματα στο εξωτερικό.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος, Γιαννάκης Ομήρου, σχολιάζοντας τη διαρροή κεφαλαίων στο εξωτερικό, ζήτησε να κατατεθούν οι κατάλογοι στη Βουλή, αλλά και στην Ερευνητική Επιτροπή.

Τη διερεύνηση των καταγγελιών ζητάει και ο Γιώργος Λιλλήκας, ο υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές και πρώην υπουργός Εξωτερικών. Όπως δήλωσε, αν οι πληροφορίες ευσταθούν, «τότε εγείρεται μείζον θέμα πολιτικής και ηθικής τάξης για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Σε γραπτή του δήλωση του, ο Γιώργος Λιλλήκας σημειώνει ότι «η φερόμενη εμπλοκή στενών συγγενικών προσώπων του Προέδρου της Δημοκρατίας σε μεταφορά 21 εκατομμυρίων ευρώ από τη Λαϊκή Τράπεζα στο εξωτερικό, στις 12 και 13 Μαρτίου», πρέπει να τύχει άμεσης διερεύνησης και να υπάρξει πλήρης διαφάνεια το συντομότερο δυνατό.

Η συγκεκριμένη περίπτωση, προσθέτει, πρέπει να διερευνηθεί από τη Γενική Εισαγγελία, αλλά και από την Ερευνητική Επιτροπή, που έχει διορίσει το Υπουργικό, παρά τις περιορισμένες εξουσίες που αυτή διαθέτει.

Από τη διερεύνηση της υπόθεσης, στην οποία φέρεται να εμπλέκονται στενά συγγενικά πρόσωπα του Προέδρου της Δημοκρατίας, θα πρέπει, σύμφωνα με τον κ. Λιλλήκα, να απαντηθούν και τα πιο κάτω ερωτήματα:

- Ποιος έδωσε προνομιακή πληροφόρηση στα συγκεκριμένα πρόσωπα και στις εταιρείες τους για το επικείμενο κούρεμα καταθέσεων και το κλείσιμο της Λαϊκής Τράπεζας;

- Από ποιες πηγές προέρχονται τα εκατομμύρια που εμφανίζονται στους λογαριασμούς της συγκεκριμένης εταιρείας και κατά πόσον αυτά τα εκατομμύρια ήταν δηλωμένα στο Φόρο Εισοδήματος;

Keywords
Τυχαία Θέματα