ΜΕ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΣΤΟΝ ΤΟΙΧΟ

Με το …καλημέρα θα στριμώξει η τρόικα την όποια Κυβέρνηση προκύψει από τις εκλογές, εάν βεβαίως η Αθήνα συνεχίσει να δέχεται χρηματοδότηση: Οι πιστωτές μας δηλώνουν σε όλους τους τόνους πως θα βάλουν το χέρι ξανά στην τσέπη, εφόσον η Ελλάδα τηρήσει τους κανόνες.

Του Βαγγέλη Δουράκη

Μπορεί η «επαναδιαπραγμάτευση»

του μνημονίου να είναι μία από τις πολλές «σημαίες» που έχουν σηκωθεί κατά την διάρκεια της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου, βέβαιο είναι όμως ότι όποια ελληνική Κυβέρνηση επιχειρήσει μετεκλογικά να τα «βάλει κάτω» και να «αναθεωρήσει» από κοινού με την τρόικα τα προβλεπόμενα στο μνημόνιο θα καταλάβει γρήγορα-γρήγορα ότι ξεκινά με σοβαρό.. ντεσαβαντάζ.

Δεν είναι μόνον η υστέρηση στα έσοδα που μπορεί να προκαλέσει αναταράξεις και να αφαιρέσει διαπραγματευτικά ατού από την Αθήνα -δεδομένου ότι αδειάζουν τα ταμεία και αν κλείσει η στρόφιγγα των δανείων με δυσκολία θα εξοφλούνται μισθοί και συντάξεις-  αλλά και «πακέτο» μέτρων που έχει μπει στον «πάγο», ενώ θα έπρεπε να έχει εφαρμοστεί ήδη ή μέσα στις επόμενες ημέρες.

Αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος, μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, περικοπές των αμοιβών στα ειδικά μισθολόγια του Δημοσίου, αναστολή της είσπραξης του τέλους επί των ακινήτων μέσω της ΔΕΗ και αναβολή του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, είναι πέντε από σημαντικότερα θέματα που έχουν μείνει στον αέρα.

Έτσι, οι διαβουλεύσεις με την τρόικα θα τεθούν σε τελείως διαφορετική βάση, απ’ ότι είχε αρχικά σχεδιαστεί να διεξαχθούν: Έτσι, τα 2,6 δισ. ευρώ από την Ευρωζώνη που ήταν να διατεθούν εντός του Ιουνίου είναι στον «αέρα», καθώς δεν θα έχει ολοκληρωθεί ο προγραμματισμένος έλεγχος των πιστωτών.

Που χωλαίνει όμως ως τώρα το πρόγραμμα;

-Ειδικό τέλος επί των ακινήτων. Στο ποσό των2,9 δισ. ευρώ ανέρχονται τα προσδοκώμενα έσοδα από το ενιαίο τέλος ακινήτων που πληρώνεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Αν και ήδη θα έπρεπε να περιλαμβάνονται στους λογαριασμούς του Μαΐου, ωστόσο αποφασίσθηκε από τα οικονομικά επιτελεία των κομμάτων (ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.) ο ειδικός φόρος να αναβληθεί προς το παρόν. Σημειώνεται ότι το ειδικό τέλος ακινήτων θα καταβληθεί σε πέντε διμηνιαίες δόσεις.

- Οι απανωτές εκλογικές διαδικασίες μετατοπίζουν χρονικά τη σύνταξη και κατάθεση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου Σύμφωνα με το Μνημόνιο θα έπρεπε από τα τέλη Απριλίου να έχει παρουσιασθεί το προσχέδιο του νέου Εθνικού Φορολογικού Συστήματος, ενώ η ψήφισή του είχε προσδιορισθεί στα τέλη Ιουνίου.

Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει, κατάργηση των φοροαπαλλαγών για τα εισοδήματα του 2012, αλλαγή στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος με πιθανή κατάργηση του αφορολογήτου ορίου (ανέρχεται στα 5.000 ευρώ)και αύξηση των αντικειμενικών αξιών από τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους.

-Μεσοπρόθεσμο – Μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια. Ήταν προγραμματισμένο να εξειδικευτεί μέσα στον Ιούνιο ο τρόπος με τον οποίο θα μειωθούν κατά μέσο όρο οι αμοιβές των ειδικών μισθολογίων του Δημοσίου (γιατροί, σώματα ασφαλείας, δικαστικοί κ.λπ.)

Keywords
Τυχαία Θέματα