Μεγαλύτερος έλεγχος των δημοσιονομικών κρατών από την Κομισιόν

Η συμφωνία διευρύνει τις αρμοδιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ελέγχει τους εθνικούς προϋπολογισμούς των χωρών της ευρωζώνης. «Μέγιστο βήμα» προς την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης της ευρωζώνης χαρακτήρισε ο Επίτροπος Οικονομίας, Όλι Ρεν το συμβιβασμό μεταξύ ΕΚ και Ιρλανδικής Προεδρίας, σε ανακοίνωσή του.

Οι δύο νομοθετικές ρυθμίσεις αναμένεται να εγκριθούν από την Ολομέλεια του ΕΚ περί τα μέσα Μαρτίου και λίγο αργότερα να τεθούν σε ισχύ. Με την εφαρμογή τους τα κράτη μέλη της ευρωζώνης θα πρέπει να υποβάλλουν

τα σχέδια των εθνικών προϋπολογισμών τους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως τις 15 Οκτωβρίου κάθε έτους και πριν εγκριθούν από τα εθνικά κοινοβούλια. Η Επιτροπή θα τα αξιολογεί και θα ζητεί τροποποιήσεις, εάν κρίνει ότι ο προϋπολογισμός ενός κράτους-μέλους δε σέβεται τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ.

Ωστόσο, το ΕΚ απέσπασε παραχωρήσεις προς όφελος της ανάπτυξης, καθώς και προς όφελος των χωρών που βρίσκονται σε Μνημόνιο. Για παράδειγμα, η Επιτροπή οφείλει να εγγυάται ότι οι περικοπές στους εθνικούς προϋπολογισμούς δεν θα θίγουν τις επενδύσεις που έχουν στόχο την ανάπτυξη. Παράλληλα, τα κράτη-μέλη θα πρέπει να συγκεκριμενοποιούν τις επενδύσεις που στοχεύουν στην ανάπτυξη.

Επιπλέον, σημαντική για τις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα προσαρμογής θεωρείται η ρύθμιση που συμπεριλήφθηκε στη συμφωνία για χαλάρωση του χρονοδιαγράμματος μείωσης του ελλείμματος σε “εξαιρετικές περιστάσεις”, κατά την εκτίμηση του Eurogroup. “Οι χώρες οι οποίες αυτήν την περίοδο κάνουν σημαντικές θυσίες, θα πρέπει να αισθάνονται ότι οι προσπάθειές τους αναγνωρίζονται και ανταμείβονται”, υπογράμμισε η ευρωβουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος και εισηγήτρια του νομοθετικού πακέτου Ελίζα Φερέιρα (Πορτογαλία).

Τέλος, το ΕΚ πέτυχε να συμπεριληφθεί στη συμφωνία η πρόταση της Επιτροπής σχετικά με τη δημιουργία ενός Ταμείου Απόσβεσης Χρέους.

Η πρόταση αυτή ανοίγει το δρόμο για την αμοιβαιοποίηση ενός μέρους τουλάχιστον του χρέους της ευρωζώνης, παρά τις αντιρρήσεις του Βερολίνου.

Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή θα προχωρήσει στη σύσταση μιας ομάδας εμπειρογνωμόνων, η οποία θα αναλύσει τα πλεονεκτήματα, τους κινδύνους και τα σχετικά εμπόδια που θα μπορούσε να συναντήσει η εφαρμογή ενός τέτοιου εγχειρήματος. Τα αποτελέσματα της ανάλυσης αυτής αναμένεται να παρουσιαστούν ως το Μάρτιο του 2014.

(Πληροφορίες ΑΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα