Μέιτζορ: Επαναδιαπραγμάτευση της σχέσης Βρετανίας-ΕΕ

Ο Κάμερον, ο οποίος επιθυμεί να επαναδιαπραγματευτεί τη σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ και να προχωρήσει στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος με το ερώτημα της παραμονής ή της εξόδου μέχρι το τέλος του 2017, τάσσεται δημοσίως κατά της υποψηφιότητας του πρώην πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου Γιουνκέρ.

Άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες εκφράζουν επιφυλάξεις σχετικά με τον πιθανό διορισμό του Γιουνκέρ αλλά ο Κάμερον, σχολιάζει το Ρόιτερς, εκφράστηκε τόσο ανοιχτά κατά της υποψηφιότητας αυτής διακινδυνεύοντας

τη ρήξη στις σχέσεις του με τη Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ, η οποία είναι θερμή υποστηρίκτρια του Γιουνκέρ.

«Δεν θεωρώ ότι είναι ο κατάλληλος υποψήφιος αλλά είναι αντιληπτό, για άλλους λόγους από τους πραγματικούς, ότι η Ευρώπη ενδέχεται να επιλέξει τον ακατάλληλο υποψήφιο», είπε ο Μέιτζορ -ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός της κυβέρνησης Συντηρητικών από το 1990 ως το 1997- σε συνέντευξή του στο BBC.

Ο Μέιτζορ είπε ότι θεωρεί πως ο Κάμερον θα καταφέρει να εξασφαλίσει μία νέα συμφωνία με την ΕΕ και ότι οι Βρετανοί ψηφοφόροι θα ψηφίσουν υπέρ της παραμονής τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Το ερώτημα είναι: Μπορούμε να έχουμε μία ικανοποιητική διαπραγμάτευση στο πνεύμα αυτού που επιδιώκει η Βρετανία και η απάντησή μου σε αυτό είναι κατηγορηματικά "Ναι"».

Οι διαφωνίες για τις σχέσεις της Βρετανίας με την Ευρώπη συνέβαλαν στην πτώση της προκατόχου του Μέιτζορ, της Μάργκαρετ Θάτσερ το 1990, και προκάλεσαν κλυδωνισμούς στους κόλπους των Συντηρητικών στη διάρκεια της θητείας του Μέιτζορ όταν αντιμετώπισε επανειλημμένως αντιδράσεις από ευρωσκεπτικιστές μέλη του κόμματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα