Μετωπικά για τη «μικρή ΔΕΗ» η κυβέρνηση

Η τρέχουσα εβδομάδα αποτελεί την έναρξη της μάχης για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και το Μαξίμου είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει τόσο την πίεση των συνδικαλιστών, και το ενδεχόμενο κατέβασμα των διακοπτών, όσο και την πίεση του ΣΥΡΙΖΑ εντός και εκτός Βουλής.

Εις ότι αφορά τις απεργιακές κινητοποιήσεις της ΓΕΝΟΠ, Σαμαράς

και Βενιζέλος εκτιμούν ότι από τη στιγμή που εξασφαλίζονται πλήρως τα δικαιώματα των εργαζομένων και προστατεύονται επί 5 χρόνια από απόλυση ουδεμία απεργιακή κινητοποίηση μείζονος χαρακτήρα μπορεί να δικαιολογηθεί, πολλώ δε μάλλον η απειλή των συνδικαλιστών για black out εν μέσω θέρους και τουριστικής περιόδου.

Υπό την έννοια αυτή, η κυβέρνηση θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο από την κήρυξη της κινητοποίησης ως παράνομης / καταχρηστικής μέχρι και την επιστράτευση, εφόσον απαιτηθεί.

Εις ότι αφορά στην ουσία της υπόθεσης, το Μαξίμου θα κινηθεί σε δύο άξονες: αφενός σε αυτόν της ταύτισης του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΓΕΝΟΠ και δη τον, υπόδικο, για την υπόθεση υπεξαίρεσης χρημάτων μέσω της Ομοσπονδίας Νίκο Φωτόπουλο, αφετέρου δε στην σημείο προς σημείο απάντηση στην επιχειρηματολογία της Κουμουνδούρου.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να καταστεί σαφής η σκοπιμότητα της «συμμαχίας» μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και συνδικαλιστών αλλά και η σκοπιμότητα της πώλησης του 30% της ΔΕΗ. Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται να τονιστεί πως η πώληση δεν συνιστά «μνημονιακό μέτρο» αλλά υποχρέωση της Ελλάδας ήδη από την περίοδο του Μάαστριχτ για την απελευθέρωση της αγοράς, ότι το σύνολο του τιμήματος θα μπει στα ταμεία της μητρικής ΔΕΗ και όχι στο χρέος, ότι ο επενδυτής θα αναλάβει να υλοποιήσει έργα που σήμερα, λόγω οικονομικών προβλημάτων αλλά και αδυναμίας δανεισμού, δεν μπορεί να υλοποιήσει η εταιρεία και ότι, φυσικά, το νέο σχήμα θα διέπεται από όλες τις δικλείδες ασφαλείας που σήμερα εφαρμόζονται στη ΔΕΗ, δηλαδή τη διαχείριση των υδάτινων πόρων, την προτίμηση των τοπικών κοινωνικών για την πρόσληψη προσωπικού κ.ο.κ.

Keywords
Τυχαία Θέματα