ΜΙΚΡΟ ΜΕΓΕΘΟΣ, ΛΑΘΟΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΣΙ

Το κόστος παραγωγής δεν επιτρέπει να είναι βιώσιμος ένας αμπελώνας που δεν έχει μέγεθος τουλάχιστον 20 στρεμμάτων, ενώ υπάρχει η ανάγκη ανάπτυξης ποικιλιών που «αρέσουν» στις αγορές.

Του Θοδωρή Παναγούλη

Μόνον 7.000 Έλληνες αμπελουργοί, όσοι δηλαδή διαθέτουν πάνω από 20 στρέμματα αμπέλι, μπορούν να είναι βιώσιμοι και να ακολουθήσουν επιχειρηματική κατεύθυνση. Και αυτό υπό την προϋπόθεση ότι θα καλλιεργήσουν ελληνικές ποικιλίες που είναι γνωστές στο εξωτερικό και μπορούν να αποτελέσουν «πρεσβευτές» του ελληνικού κρασιού διεθνώς. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει

και έχει επεξεργαστεί ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου, ενώ ο πρόεδρός του, κ. Άγγελος Ρούβαλης, υποστηρίζει ότι τα συμφέροντα αυτού του πυρήνα των 7.000 αμπελουργών και όχι των χιλιάδων ετεροαπαγγελματιών του κλάδου «που έχουν ένα μικρό αμπέλι έως 5 στρεμμάτων», θα έπρεπε να εκπροσωπούνται, τόσο  στις διαπραγματεύσεις με τους οινοποιούς για την τιμή των σταφυλιών, όσο και στις συνομιλίες με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την Κοινή Αγροτική Πολιτική μετά το 2013.

Τα στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου δείχνουν ότι με το κόστος καλλιέργειας των αμπελουργών των 5 στρεμμάτων, το ελληνικό κρασί δεν μπορεί να επιβιώσει στις διεθνείς αγορές.  Για να αντληθούν συμπεράσματα, ο κ. Ρούβαλης έκανε σχετική ανάλυση κόστους της καλλιέργειας ανάλογα με το πόσο αποδοτικό είναι ένα χωράφι σε οινοστάφυλα. Εξέτασε έτσι δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις:
● Έναν μέσο αμπελουργό που μόλις έχει ξεκινήσει, οπότε έχει έξοδα πρώτης εγκατάστασης και θα πρέπει να «ξεχρεώσει» το αρχικό κεφάλαιο (αποσβέσεις)
● Έναν μέσο αμπελουργό που έχει μία κανονική εκμετάλλευση σε παραγωγική ηλικία
Από την ανάλυση του κόστους προκύπτει ότι με ημερομίσθιο εργάτη στα 40 ευρώ, ο πρώτος αμπελουργός έχει κόστος 330 ευρώ το στρέμμα και ο δεύτερος 255 ευρώ το στρέμμα. Για τους αμπελώνες που αποδίδουν 800 κιλά σταφύλι το στρέμμα, το κόστος είναι 0,32 ευρώ/στρμ. ή 0,41 ευρώ/στρμ. ανάλογα με το αν επιβαρύνεται με αποσβέσεις ή όχι. Για αμπελώνες που φτάνουν σε αποδόσεις τα 2.500 κιλά το στρέμμα, το κόστος είναι 0,10 ευρώ/στρμ. ή 0,13 ευρώ/ στρμ. αντίστοιχα.

Αυτός είναι ο λόγος που τα στελέχη του ΣΕΟ ζητούν από την πολιτεία να θεσπίσει μέτρα και κίνητρα υπέρ της συνένωσης των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων και γενικότερα να χρηματοδοτήσει την αύξηση του μέσου όρου στρεμμάτων του κάθε αμπελουργού.

Οι ποικιλίες

Σε επίπεδο ποικιλιών ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου εκτιμά ότι τη μεγαλύτερη παραγωγή σε κρασί πετυχαίνει το Σαββατιανό με 611.500 χιλιόλιτρα και ακολουθούν ο Ροδίτης (577.500 χιλιόλιτρα), το Μοσχάτο Αμβούργου (303.000 χιλιόλιτρα) και το Αγιωργίτικο (236.000 χιλιόλιτρα). Από τις ποικιλίες σταφυλιών που έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να διακριθούν στις αγορές του εξωτερικού και προωθούνται ως «πρεσβευτές» μέσω του προγράμματος προβολής του ελληνικού κρασιού, μόνο το Αγιωργίτικο επιτυγχάνει παραγωγή πάνω από 100.000 χιλιόλιτρα. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τον κ. Ρούβαλη, ότι υπ

Keywords
Αναζητήσεις
μοσχατο αμβουργου αποδοση ανα στρεμμα, παραγωγη σταφυλιου ανα κλημα
Τυχαία Θέματα