Νάρκη, οι πλειστηριασμοί

Η απαίτηση της τρόικας για αλλαγή στο καθεστώς απαγόρευσης πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας ήταν γνωστή εδώ και μήνες. Όπως και η βεβαιότητα για τις αντιδράσεις που θα προκαλούσε η αποδοχή από την κυβέρνηση του συγκεκριμένου αιτήματος.

Κι όμως, η κυβέρνηση βρίσκεται εκ νέου αντιμέτωπη με μία νάρκη καθώς από τις δημόσιες δηλώσεις πληθώρας βουλευτών είναι σαφές ότι, στο εν λόγω ζήτημα, δεν διαθέτει την κοινοβουλευτική δύναμη για να περάσει τη ρύθμιση από τη Βουλή.

Και όχι μόνον αυτό. Οι πλειστηριασμοί αποτελούν δυνάμει τη θρυαλλίδα διαλυτικών καταστάσεων για το ίδιο το κυβερνητικό σχήμα.

Δεν είναι τυχαίο ότι, κατά τη χθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου, ο Αντώνης Σαμαράς απέφυγε το ζήτημα. Δεν είναι, επίσης, τυχαίο ότι αρκετοί υπουργοί άφησαν, βολικά για τους ίδιους, να διαρρεύσει ότι το θέμα, εφεξής, αναλαμβάνει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Η πραγματικότητα, ωστόσο, είναι ότι οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος διαπιστώνουν ότι με τους πλειστηριασμούς οδεύουν ολοταχώς στον τοίχο, κάτι που θα επιχειρήσουν να αποφύγουν. Εχθές, στο τετ α τετ που είχαν, δεν μπήκαν στην ουσία, καθώς εξετάστηκαν τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα αλλά και η ελληνική θέση στη σημερινή σύσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στην οποία συμμετέχει ο κ. Βενιζέλος.

Το ζήτημα θα πρέπει, τυπικώς, να συμφωνηθεί μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, ωστόσο ήδη από χθες δηλώνεται η βούληση να ζητηθεί παράταση καθώς η ισχύουσα απαγόρευση ισχύει ούτως ή άλλως μέχρι τα τέλη του έτους. Τους χειρισμούς των κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλου δυσχεραίνουν και οι παράλληλες κινήσεις των βουλευτών. Λοβέρδος και Αηδόνης έχουν καταθέσει ήδη σχετική πρόταση παράτασης του καθεστώτος προστασίας, ο Νικ. Κακλαμάνης από τη ΝΔ δηλώνει ότι βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με γαλάζιους και πράσινους βουλευτές, ο εκ των «καραμανλικών» Προκόπης Παυλόπουλος εισηγείται οι τράπεζες να στρέφονται εναντίον δανειοληπτών που έχουν και άλλη ακίνητη ή κινητή περιουσία αλλά όχι εναντίον της πρώτης κατοικίας. Μάλιστα, η πρόταση Λοβέρδου – Αηδόνη αναμένεται να συζητηθεί στη Βουλή την προσεχή εβδομάδα, δημιουργώντας προϋποθέσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, και με δεδομένη τη θέση του ΠΑΣΟΚ για παράταση του καθεστώτος αναστολής των πλειστηριασμών (σ.σ. η οποία ωστόσο δεν αποκλείεται να αλλάξει στην πορεία, όπως έχει γίνει και στο παρελθόν), Σαμαράς και Βενιζέλος θα πρέπει κατά την αυριανή τους συνάντηση να καταλήξουν στη στρατηγική που θα ακολουθηθεί. Όχι μόνον έναντι της τρόικας, αλλά κυρίως έναντι των βουλευτών τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα