Ναυάγιο στο Eurogroup

Του Βαγγέλη Δουράκη

Νέα παράταση στο θρίλερ της εκταμίευσης της δόσης, αλλά και του σχεδίου για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, έδωσαν οι πιστωτές.

Δεν κατάφεραν να φτάσουν σε συμφωνία και ανανέωσαν το ραντεβού τους για τη Δευτέρα οπότε και  θα γίνει νέο Eurogroup.

Σε μια υπερμαραθώνια συνεδρίαση που κράτησε  12 ωρες (έως τις 3 περίπου τα ξημερώματα ώρα Βρυξελλών) εξετάστηκαν τρόποι για να μειωθεί το χρέος.

Όλοι παραδέχονται

ότι η Ελλάδα έκανε ότι έπρεπε όμως λύση δεν έδωσαν για το χρέος.

Από την μια πλευρά υπάρχει η απαίτηση του ΔΝΤ να μειωθεί στο 120% του ΑΕΠ το 2020 και όχι το 2022 και από την άλλη η άρνηση των ευρωπαίων να δεχτούν κούρεμα στα δάνεια του επίσημου τομέα. Διαφωνίες, όμως, υπάρχουν και μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

Έτσι, η Ελλάδα, ενώ και το eurogroup παραδέχεται ότι έχει κάνει ότι έπρεπε από την πλευρά της, θα πρέπει να περιμένει για την εκταμίευση της δόσης. Όπως παραδέχθηκε «απογοητευμένος» και ο επικεφαλής του Eurogroup κ. Γιούνκερ «δεν γνωρίζει πότε αυτό θα γίνει».

Ο Ζαν Κλοντ  Γιούνκερ δήλωσε επίσης πως «είμαστε κοντά σε συμφωνία αλλά πρέπει να γίνουν τεχνικές επιβεβαιώσεις και οικονομικοί υπολογισμοί. Για τεχνικούς λόγους δεν ήταν δυνατό να γίνουν αυτή την ώρα και γι’ αυτό διακόπτουμε και θα συνεδριάσουμε ξανά τη Δευτέρα».

Συμπλήρωσε πως «δεν υπάρχουν σημαντικές πολιτικές διαφωνίες. Ορισμένοι συνάδελφοι θέλουν να έχουν επαφές με τις κυβερνήσεις ή τα κοινοβούλια τους και γι’ αυτό αποφάσισα να διακόψουμε». Τόνισε πως «η Ελλάδα έκανε ότι έπρεπε. Τώρα εναπόκειται σε εμάς να ολοκληρώσουμε».

Παραδέχθηκε, πάντως ότι το πλέον δύσκολο σημείο είναι η βιωσιμότητα του χρέους.
Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών αρκέστηκε να σημειώσει ότι δεν υπήρξε συμφωνία και οι συζητήσεις θα επαναληφθούν τη Δευτέρα, ενώ η Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι έγινε πρόοδος αλλά δεν υπήρξε τελική συμφωνία.

Keywords
Τυχαία Θέματα