ΝΕΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΟΡΥΧΕΙΑ ΤΗΣ Ν. ΑΦΡΙΚΗΣ

Με τραυματίες επισφραγίστηκαν οι ταραχές στα ορυχεία Μαρικάνα της Ν. Αφρικής μετά από επέμβαση της αστυνομίας στον καταυλισμό των μεταλλωρύχων.

 Η απεργία από την 10η Αυγούστου των μεταλλωρύχων έχει προκαλέσει την ανησυχία της εξουσίας και ο εκπρόσωπος της νοτιοαφρικανικής προεδρίας Μακ Μαχαράζ τόνισε ότι «Αν επιτρέψουμε σε αυτή την κατάσταση να εξελιχθεί, η οικονομία θα υποφέρει», για να εξηγήσει ότι: «Είναι απαραίτητο να επέμβουμε γιατί φτάσαμε σε ένα σημείο όπου πρέπει να κάνουμε σοβαρές επιλογές».

Έτσι,

σήμερα, τουλάχιστον 500 αστυνομικοί πήραν μέρος στην επιχείρηση που ξεκίνησε στις 02:00 το πρωί (τοπική ώρα, 03:00 ώρα Ελλάδας), την πρώτη που πραγματοποιείται μετά τα βίαια επεισόδια της 16ης Αυγούστου μεταξύ αστυνομίας και απεργών που κόστισαν τη ζωή σε 34 μεταλλωρύχους.

Μετά την επιδρομή της αστυνομίας οι μεταλλωρύχοι συγκεντρώθηκαν το πρωί κοντά στο σημείο όπου σκοτώθηκαν οι 34 συνάδελφοί τους στις 16 Αυγούστου. Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να τους διαλύσει.

Όταν οι απεργοί άρχισαν να ρίχνουν πέτρες εναντίον των αστυνομικών, εκείνοι απάντησαν με πλαστικές σφαίρες, με αποτέλεσμα να υπάρξουν πολλοί τραυματίες, μεταξύ αυτών τουλάχιστον δύο γυναίκες, όπως μετέδωσε το πρακτορείο SAPA.

«Ο στρατός έχει παρατάξει στρατιώτες στη Μαρικάνα έπειτα από αίτημα της αστυνομίας», σημείωσε ο στρατηγός Σολάνι Μαμπάνγκα και περί τους 150 στρατιώτες έχουν λάβει θέση στην περιοχή και είναι έτοιμοι να βοηθήσουν την αστυνομία να αποκαταστήσει την τάξη.

Όλα αυτά συμβαίνουν μία ημέρα μετά την έκκληση της κυβέρνησης της χώρας να αποκατασταθεί η τάξη σε αυτό το ορυχείο της βρετανικής εταιρείας Lonmin, απ’ όπου εξορύσσεται περισσότερο από το ένα πέμπτο της παγκόσμιας παραγωγής λευκόχρυσου.

Keywords
Τυχαία Θέματα