Ο Ραγκούσης και η …τρύπα στο νερό

«Έχουν γραφτεί πολλά για την κάθετη γραμμή του σταυρού προτίμησης που συνδέει πελατειακά τον υποψήφιο με τον ψηφοφόρο. Σήμερα θέλω να φωτίσω την οριζόντια γραμμή. Αυτή που “συνδέει” ή καλύτερα χωρίζει και διχάζει τους συνυποψηφίους του ίδιου κόμματος», λέει, ισχυριζόμενος ότι αυτή η τελευταία είναι η κερκόπορτα από την οποία διαχρονικά μπαίνει η διχόνοια και η εμφύλια διαίρεση μεταξύ των υποψηφίων του ίδιου κόμματος.

Εκτιμά μάλιστα ότι αυτή είναι που επέτρεψε στα μιντιακά και οικονομικά συμφέροντα με μεγάλη ευκολία

να «υποδουλώσουν» το πολιτικό προσωπικό. «Η πρακτική απλή κι άκρως αποτελεσματική. “Δεν θέλεις; “Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων ο συνυποψήφιός σου. Έτσι απλά», λέει, προχωρώντας εμμέσως σε μία σημαντική καταγγελία.

Εξού και η διαφωνία του με τον σταυρό προτίμησης, όπως προωθείται. Σημειώνοντας ότι «ο σταυρός προτίμησης καταργείται μόνον στις μονοεδρικές» και πως «με τις μονοεδρικές περιορίζεται στο ελάχιστο δυνατό η μαύρη οικονομική και μιντιακή εξάρτηση του βουλευτή», στρέφεται ενάντια στο ενδεχόμενο μετατροπής κάποιων λίγων μεγάλων εκλογικών περιφερειών όπως η Β´Αθήνας σε ολιγοεδρικές με σταυρό. «Ούτε σαν μια τρύπα στο νερό δεν μπορεί να θεωρηθεί», λέει, υπογραμμίζοντας παρεμπιπτόντως πως η εκλογική αρχιτεκτονική στα πλέον προηγμένα κοινοβουλευτικά συστήματα όπως της Βρετανίας, της Γαλλίας, των ΗΠΑ όπως και της Γερμανίας κλπ είναι βασισμένη σε μονοεδρικές περιφέρειες ενώ «ο εμφύλιος σταυρός θεωρείται είδος από άλλον πλανήτη», όπως λέει.

«Κατά συνέπεια όλες οι μεγάλες πολιτικές προσωπικότητες αυτών των χωρών, από την κ.Θάτσερ έως τον Β.Μπραντ και από τον Ντε Γκωλ μέχρι τον Μπάρακ Ομπάμα αναδείχτηκαν μέσα από μικρές – πάντα ανάλογα με τα μεγέθη της κάθε χώρας- και ταπεινές μονοεδρικές περιφέρειες. Και βέβαια χωρίς σταυρό προτίμησης !», καταλήγει. Λάθος;

Keywords
Τυχαία Θέματα