Ο Σίντι Λάρμπι Τσεκάουι χορογραφεί «Μπολερό»

10:02 8/5/2013 - Πηγή: Matrix24

Μια νέα εκδοχή του διάσημου «Μπολερό» του Ραβέλ παρουσιάζεται αυτή την περίοδο στην Όπερα Γκαρνιέ του Παρισιού, από τον βελγομαροκινό χορογράφο Σίντι Λάρμπι Τσερκάουι, ο οποίος ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση της Όπερας να καταθέσει τη δική του άποψη πάνω στο γνωστό μουσικό θέμα. Ο Τσερκάουι ζήτησε τη βοήθεια του χορογράφου, Νταμιέν Ζαλέ και της ιέρειας της performance, Μαρίνα Αμπράμοβιτς στη δημιουργία του έργου: «Το Μπολερό για μένα είναι

ενέργεια, είναι ηλεκτρική ενέργεια. Αυτό σκεφτόμουν: πώς μπορώ να μεταφέρω αυτή την ενέργεια στη σκηνογραφία του έργου. Πώς μπορώ να καταφέρω, ώστε το κοινό να αισθάνεται το ίδιο. Και τότε βρήκα κάτι πολύ απλό: στατικό ηλεκτρισμό από μια τηλεόραση. Και αυτό δημιούργησε αυτό το κοσμικό στοιχείο στο έργο», υπογράμμισε η καλλιτέχνιδα.

«Νομίζω ότι εδώ υπάρχει μια εμμονή στο Μπολερό, με την επανάληψη ενός θέματος που αναπτύσσεται μέσα σε 15 λεπτά. Στην εποχή του, ήταν ένα πολύ πρωτοποριακό κομμάτι, που άσκησε μεγάλη επιρροή στη μινιμαλιστική μουσική, στον Στιβ Ράιχ και σε πολλούς άλλους, καθώς και στο κίνημα της τέκνο. Δουλέψαμε με τους χορευτές επίμονα πάνω στην ιδέα της περιστροφής, που έχει να κάνει πολύ, με την περφόρμανς και αυτό που η Μαρίνα ψάχνει με τη δουλειά της», τόνισε ο χορογράφος Νταμιέν Ζαλέ.

«Ήταν πολύ δύσκολο να ισορροπήσουμε τα διαφορετικά στοιχεία: τα σκηνικά, το χορό, τη μουσική και τέλος την ενέργεια των χορευτών. Είναι σαν να κάνεις την τέλεια σούπα. Νομίζουμε ότι πετύχαμε τη συνταγή» πιστεύει η Μαρίνα Αμπράμοβιτς.

Το Μπολερό θα παρουσιάζεται στην Όπερα Γκαρνιέ του Παρισιού μέχρι τις 3 Ιουνίου.

Πηγή: http://gr.euronews.com/

Keywords
Τυχαία Θέματα