Ο Τσίπρας, ο Μεϊμαράκης και η Χρυσή Αυγή

08:51 8/7/2014 - Πηγή: Matrix24

Σε παιχνίδι πόκερ με μπλόφες και ανατροπές παραπέμπει η πολιτική διαπάλη για τη «μικρή ΔΕΗ» και την επιδίωξη του Αλέξη Τσίπρα να συσπειρώσει το σύνολο της αντιπολίτευσης στο αίτημα για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Τα... κουκιά μπορεί να μαζεύονται δύσκολα, καθώς το ΚΚΕ κατεβαίνει με εντελώς διαφορετική πρόταση ενώ είναι αμφίβολο πόσοι εκ των βουλευτών

της ΔΗΜΑΡ θα στηρίξουν την πρόταση Κουβέλη, ωστόσο η προσπάθεια της Κουμουνδούρου να καταδείξει ότι μπορεί να... πλησιάσει το μαγικό αριθμό 120 όχι τόσο για το δημοψήφισμα αλλά ενόψει Προεδρικής Εκλογής συνεχίζεται.

Οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος σχεδίαζαν να αντιμετωπίσουν την πρόταση Τσίπρα με βάση τον... κανονισμό της Βουλής και το Σύνταγμα. Δηλαδή να επικαλεστούν ότι δεν πρόκειται για μία ενιαία πρόταση, όπως προβλέπεται, αλλά για προτάσεις διαφορετικές που δεν... αθροίζονται και, τελικά, να αποφύγει τη βάσανο μίας κοινοβουλευτικής μάχης. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα πάντοτε με το ίδιο σχέδιο, η όποια συζήτηση θα διεξαγόταν τον... Οκτώβριο όταν δηλαδή θα επανερχόταν σε συνεδρίαση η Ολομέλεια της Βουλής.

Ωστόσο, η χθεσινή παραδοχή Μεϊμαράκη ότι, υπό προϋποθέσεις, οι προτάσεις για δημοψήφισμα θα μπορούσαν να αθροιστούν και η εκτίμησή του ότι, αν αυτό συμβεί, η κυβέρνηση θα έπρεπε άμεσα να κινήσει τη διαδικασία, ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακο, άλλαξε άρδην τα δεδομένα και προκάλεσε... εγκεφαλικό στο Μαξίμου που είχε άγνοια για τις σκέψεις του Προέδρου της Βουλής. Ο κ. Μεϊμαράκης επικαλέστηκε το προηγούμενο με την άθροιση των προτάσεων δημοψηφίσματος για τη συνθήκη της Λισαβόνας ενώ ο ίδιος φέρεται να εκτιμά ότι δεν είναι προς το συμφέρον της κυβέρνησης και της χώρας μία παράταση της εκκρεμότητας. Πλέον, το μπαλάκι σε τεχνικό και νομικό επίπεδο θα πέσει, αμέσως μόλις κατατεθούν οι προτάσεις, στο επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής, που είναι αυτό που θα κληθεί να εκτιμήσει αν οι προτάσεις ταυτίζονται.

Ωστόσο και αυτή η διαδικασία, ακόμη κι αν ευοδωθεί για την αντιπολίτευση, περικλείει προκλήσεις. Κι αυτό διότι οι περισσότεροι εκτιμούν ότι η πρόταση του ΚΚΕ, αν διατυπωθεί όπως έχει προαναγγείλει ο Περισσός, δεν θα μπορεί να συνυπολογιστεί, καθώς η κόκκινη πρόταση για το δημοψήφισμα περιλαμβάνει και άλλους νόμους.

Αν αυτό συμβεί, και με δεδομένες τις διαρροές από πλευράς ΔΗΜΑΡ, το μόνον πιθανό σενάριο για να προκύψει, έστω και δια της πρόσθεσης, ο μαγικός αριθμός 120 είναι να... συνυπολογιστούν και οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι και θα καταθέσουν δική τους πρόταση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη δηλωθεί ότι στις συζητήσεις του για το δημοψήφισμα δεν πρόκειται να απευθυνθεί στο νεοναζιστικό μόρφωμα Μιχαλολιάκου. Και από τη ΔΗΜΑΡ, πάντως, διατυπώνονται προβληματισμοί για τους κινδύνους που συνεπάγεται μία ενδεχόμενη συμπόρευση με τη Χρυσή Αυγή.

Τί θα πράξει ο κ. Τσίπρας; Η εξασφάλιση των 120 θα είναι, προφανώς, μία σημαντική επιτυχία. Ωστόσο είναι αμφίβολο αν ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει να την πετύχει με κάθε κόστος και συμμαχώντας ακόμη και με τον... διάβολο.

Keywords
Τυχαία Θέματα