«Όχι» στον Βενιζέλο και από Φλωρίδη

Σύμφωνα με την απάντηση της Διοικούσας Επιτροπής του Κοινωνικού Συνδέσμου, η κίνηση επιμένει στην πρότασή της για συνολικό μετασχηματισμό του χώρου σε Νέο και Ενιαίο Φορέα, με «ολική επανίδρυση μέσα από ένα Εθνικό Συντακτικό Συνέδριο».

Θεωρεί λοιπόν απαραίτητο τον «μετασχηματισμό, την αυτοδιάθεση και την υπέρβαση όλων των παλιών σχημάτων» και βεβαίως την συμμετοχή και του ΠΑΣΟΚ αλλά και της ΔΗΜΑΡ

στην «ενιαία παράταξη». Ως εκ τούτου, κρίνει την παρούσα σύνθεση ως ελλειμματική και αντιπροτείνει μία από κοινού διοργάνωση για τον παραταξιακό διάλογο στο μέλλον.

Ολόκληρη η απάντηση της Διοικούσας Επιτροπής του Κοινωνικού Συνδέσμου, στην πρόσκληση του ΠΑΣΟΚ, έχει ως εξής :

Αγαπητοί φίλοι,

Λάβαμε την πρόσκλησή σας για συνάντηση και συζήτηση για τα ζωτικά θέματα ανασύνθεσης του δημοκρατικού σοσιαλιστικού χώρου και σας ευχαριστούμε γι΄αυτό. Όπως γνωρίζετε από τη συζήτησή μας στο Γκάζι, ο Κοινωνικός Σύνδεσμος, μαζί με άλλες δυνάμεις και πρόσωπα, έχει διατυπώσει μια σαφή πρόταση για το συνολικό μετασχηματισμό του χώρου σε Νέο και Ενιαίο Φορέα. Στόχος είναι να οδηγηθούμε σε ολική επανίδρυση μέσα από ένα Εθνικό Συντακτικό Συνέδριο.

Η πρόταση αυτή πιστεύουμε ότι ανταποκρίνεται στην προσδοκία του πολιτικού και κοινωνικού χώρου της παράταξης και αποτελεί ριζική υπέρβαση του τοπίου διασποράς και κατακερματισμού που αυτή παρουσιάζει σήμερα. Γνωρίζουμε πολύ καλά, όπως όλοι άλλωστε, ότι ο δρόμος αυτού του μετασχηματισμού δεν είναι ούτε εύκολος ούτε ευθύγραμμος. Πέραν της ιδεολογικής και πολιτικής σύγκλισης, χρειάζεται επίσης ιδιαίτερη προσοχή όσο και ευαισθησία στα βήματα και στις κινήσεις μας.

Για τον Κοινωνικό Σύνδεσμο, κλειδί της επιτυχίας είναι η αντιπροσωπευτικότητα των σχετικών διεργασιών. Συγκεκριμένα, θεωρούμε ότι στην ενιαία παράταξη είναι σημαντική η συμμετοχή τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΔΗΜΑΡ. Η ταυτόχρονη παρουσία τους στο διάλογο -η ταυτόχρονη και όχι η προνομιακή συνομιλία με τον ένα από τους δύο- δεν είναι η ικανή, αλλά είναι η αναγκαία συνθήκη. Όπως, βεβαίως, δεν μπορεί να υπάρξει νέα παράταξη χωρίς το μετασχηματισμό, την αυτοδιάθεση και την υπέρβαση όλων των παλιών σχημάτων.

Γι’ αυτό δεν θεωρούμε ως καλύτερη επανεκκίνηση του σημαντικού διαλόγου που ξεκίνησε στο Γκάζι τη συζήτηση με ελλειμματική σύνθεση, παρά τις καλές προθέσεις των διοργανωτών της. Επιπρόσθετα, θεωρούμε ως αναγκαίο στοιχείο διαφύλαξης του διαλόγου την απεμπλοκή του από συμπίπτοντα κορυφαία κομματικά γεγονότα που εξάπτουν τις προκαταλήψεις και μεγιστοποιούν το πολιτικό έλλειμμα εμπιστοσύνης. Τέλος, επιφυλασσόμαστε για μια από κοινού διοργάνωση, όσο και για μια απολύτως αντιπροσωπευτική συνέχεια του παραταξιακού διαλόγου, με πυξίδα τις κατευθύνσεις της ουσιαστικής συζήτησής μας στο Γκάζι.

Ευχόμαστε επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου,

Η Διοικούσα Επιτροπή του Κοινωνικού Συνδέσμου

Keywords
Τυχαία Θέματα