Οκτώ χρόνια πίσω ο πλούτος της χώρας

Του Βαγγέλη Δουράκη

Οκτώ χρόνια πίσω έχει καταφέρει να γυρίσει η ύφεση το ρολόι της ελληνικής οικονομίας. Στο πρώτο τρίμηνο του 2013 το ΑΕΠ της χώρας κατέγραψε νέα «βουτιά» φθάνοντας στο – 5,3% «πιάνοντας» σε σταθερές τιμές (42,255 δις. ευρώ) επίπεδα παραγωγικού πλούτου εποχής 2005.
Έτσι το 2013 θα είναι το έκτο συνεχόμενο έτος, κατά το οποίο η χώρα θα βιώνει την ύφεση, καθώς οι προβλέψεις, τόσο εντός

όσο και εκτός της χώρας, αναφέρουν μείωση του ΑΕΠ κατά 4,2% στο σύνολο του έτους.

Η ανάκαμψη τοποθετείται για το 2014 από την κυβέρνηση που εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα σημειώσει μικρή αύξηση κατά 0,6%.

Σημειώνεται ότι, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,2% το 2008,κατά 3,2% το 2009, κατά 5,1% το 2010, κατά 7,2% το 2011 και κατά 6,4% το 2012.
Η βαθιά ύφεση είναι συνέπεια των σκληρών μέτρων του Μνημονίου. Από τις μεγάλες περικοπές που έγιναν σε μισθούς και συντάξεις και τις υπέρογκες αυξήσεις στους φόρους έχει πληγεί η ιδιωτική κατανάλωση η οποία φέτος θα σημειώσει νέα υποχώρηση της τάξης του 7%. Η πτώση θα συνεχιστεί και το 2014,σε μικρότερο όμως ποσοστό.
Ένας ακόμη παράγοντας που έχει ωθήσει το ΑΕΠ σε χαμηλότερα επίπεδα είναι η απουσία οποιουδήποτε επενδυτικού πλάνου. Η Ελλάδα είναι σαν μην πήρε ποτέ τα 20 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ που μαζί με τα κονδύλια του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ( ΠΔΕ) συνιστούν τον βασικό πυλώνα της ανάπτυξης.
Στοιχείο το οποίο επιβεβαιώνει ότι η αγορά έχει «νεκρώσει» αποτελεί το γεγονός ότι κλάδοι όπως είναι η οικοδομική δραστηριότητα, η βιομηχανική παραγωγή, η μεταποίηση έχουν κυριολεκτικά βουλιάξει.
Πρόκειται για τις πάλαι ποτέ μεγάλες δυνάμεις της ελληνικής οικονομίας που τα προηγούμενα χρόνια αποτελούσαν την ατμομηχανή της ανάπτυξης.

Keywords
Τυχαία Θέματα