Οκτώ χρόνια στον Άκη και δήμευση του ακινήτου της Αρεοπαγίτου

17:42 4/3/2013 - Πηγή: Matrix24

Ως ο πρώτος πολιτικός που καταδικάστηκε σε πολυετή ποινή κάθειρξης, για υπόθεση πόθεν έσχες, πέρασε από σήμερα στην ιστορία της σύγχρονης ποινικής δικαιοσύνης ο πρώην Υπουργός Εθνικής Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος.

Ο πρώην υπουργός και το νομικό του επιτελείο (Λεωνίδα Κοτσαλής, Γιάννης Νικολάου και Γιάννης Παγορόπουλος) επιχείρησαν να πείσουν τους δικαστές ότι δεν είχε δόλο να αποκρύψει το νεοκλασικό της Διονυσίου Αρεοπαγίτου και πως σε κάθε

περίπτωση ό,τι έγινε το έκανε από αμέλεια.

Τελικά μόνο ένα μέλος του δικαστηρίου πείστηκε από τον ισχυρισμό του Άκη Τσοχατζόπουλου ότι τέλεσε την αξιόποινη πράξη από πραγματική πλάνη. «Πρόκειται περί απόφασης η οποία παρόλο που έχει το θετικό στοιχείο ότι είναι 2 προς έναν και αυτό δείχνει ότι υπάρχουν δυνάμεις στο χώρο της δικαιοσύνης που αντιστέκονται, εντούτοις είναι μια νομική δίωξη με πολιτικό μανδύα συνεχίζοντας με συνέπεια τις με άνωθεν εντολές πολιτικές διώξεις της περασμένης χρόνια που έζησα από το χώρο του κοινοβουλίου. Δεν αποδέχομαι αυτή την απόφαση ως δημοκρατικός πολίτης. Με το νόμο του 2003 θέλανε να δώσουμε σε μια σειρά κοινωνικών ομάδων του δημοσίου (βουλευτές, δικαστές, ιδιοκτήτες ΜΜΕ) τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν διαφάνεια για τους ίδιους. Ήταν μια ενίσχυση της δημοκρατία. Δυστυχώς σήμερα όχι μόνο δεν προωθήθηκε η δημοκρατία αλλά σκεπάστηκε, κουκουλώθηκε η αλήθεια και η πραγματικότητα. Αυτό οδηγεί σε νομική αστοχία. Πρόκειται για απαράδεκτη απόφαση κατά της οποίας θα προσφύγουμε», ήταν η δήλωση που έκανε από το εδώλιο του κατηγορούμενου ο πρώην Υπουργός.

Είχε προηγηθεί η αγόρευση του εισαγγελέα της έδρας Επαμεινώνδα Βρακατσέλη, ο οποίος δεν αποδέχθηκε τον υπερασπιστικό ισχυρισμό του κατηγορούμενου επικαλούμενος μία σειρά συγκεκριμένων γεγονότων όπως: «Η διατύπωση του νόμου είναι σαφέστατη. Άλλωστε το επόμενο έτος δεν υποχρεούνταν να κάνει δήλωση Πόθεν Έσχες. Το ακίνητο της Κόμνα Τράκα δηλώθηκε όταν αποκτήθηκε. Το 2004. Πολλά δε από τα χρηματικά ποσά δεν δηλώνονταν. Οι αξιόποινες πράξεις έχουν τελεστεί από τον κατηγορούμενο. Οι ενδείξεις έγιναν αποδείξεις. Να κηρυχθεί ένοχος».

Πάντως, κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας πολλοί φίλοι και ψηφοφόροι προφανώς του Άκη Τσοχατζόπουλου έσπευσαν να τον χαιρετήσουν δια χειραψίας, ενώ στο τέλος κάποιος ακούστηκε να τον ρωτάει μεγαλόφωνα πότε θα μιλήσει και θα αποκαλύψει τα ονόματα των συνδαιτυμόνων του με τους οποίους έκανε όσα του αποδίδονται, χωρίς βέβαια ο ερωτών να πάρει απάντηση.

Όχι το χέρι στην τσέπη

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Άκης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος επιχείρησε να δώσει πολιτική διάσταση στη δίκη και την καταδίκη του, όταν σηκώθηκε να απολογηθεί -προφανώς ενθυμούμενος τις μέρες του κοινοβουλευτικού του βίου, είχε το ένα χέρι στην τσέπη του παντελονιού του. Στο σημείο όμως, αυτό υπήρξε παρέμβαση του εισαγγελέα.

Εισαγγελέας: Για δικονομικούς λόγους όχι το χέρι στη τσέπη. Μήπως μπορεί ο κατηγορούμενος να βγάλει το χέρι από τη τσέπη;

Τσοχατζόπουλος: Λυπάμαι αυτό είναι έλλειψη σεβασμού. Με ενοχλεί αυτή η παρέμβασή σας. Δεν καταλαβαίνω το λόγο.

Στην απολογία του ο Άκης Τσοχατζόπουλος και πριν ακούσει την καμπάνα της καταδίκης του είχε προσπαθήσει να δώσει πολιτικό στίγμα στην υπόθεση, γνωρίζοντας καλά πως έπεται συνέχεια και αφορά την κύρια υπόθεση για τη διακίνηση μαύρου πολιτικού χρήματος: «Υπάρχει λόγος που το 2010 έγινα θέμα. Τόσο ο Βαλυράκης όσο και ο Αργύρης (σ.σ. πρόεδροι της Επιτροπής της Βουλής που ερεύνησε την υπόθεση της Siemens και της Επιτροπής περί Πόθεν Έσχες αντίστοιχα ) συζητούσαν λόγω εξεταστικής την κίνηση των λογαριασμών. Στη συνέχεια ζητούσαν λογαριασμούς παλαιότερων ετών και μάλιστα έφτασαν να μου ζητήσουν από το 1981. Ήταν πολύ δύσκολη διαδικασία… Δεν υπήρχε τίποτα ύποπτο. Όλη η διαδικασία ήταν η πίστη μου ότι 30 χρόνια έκανα το ίδιο. Δεν είχα τίποτα να κρύψω. Αυτοί οι κύριοι ήθελαν να με εμπλέξουν με τη δικαιοσύνη. Γιατί δεν τους έβγαιναν οι άλλες υποθέσεις που είχαν στα χέρια τους».

Μαθήματα διαφάνειας

Εντύπωση προκάλεσαν και τα μαθήματα διαφάνειας που έκανε μέσω της απολογίας του ο κατηγορούμενος λέγοντας:«Βεβαίως πρέπει να υπάρχει το Πόθεν Έσχες. Το έχουμε ανάγκη όλοι. Για διαφάνεια. Κι αυτό γιατί δεν υπήρχε για χρόνια διαφάνεια. Ζούσαμε πάνω σ´ ένα ψεύδος. Ό,τι ήθελε έλεγε ο καθένας. Η δήλωση κάθε βουλευτή, κάθε υπουργού είναι επιβεβλημένη. Η αλήθεια και η πραγματικότητα που σας παρουσίασαν δείχνει ότι δεν υπήρχε δόλος. Το θέμα χρησιμοποιήθηκε για επικοινωνιακούς λόγους.

Η υπόθεση αυτή βέβαια θα κριθεί και σε δεύτερο βαθμό, ενώ αντίστροφα αρχίζει πλέον να μετρά το χρόνο για τη δίκη του σχετικά με τη μεγάλη υπόθεση που αφορά στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος από τις μίζες των εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα