Όλα ανοιχτά για τη ΔΗΜΑΡ

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Ο Φώτης Κουβέλης ήδη ξεκίνησε, από χθες, συναντήσεις με κορυφαία στελέχη του κόμματός του, προκειμένου να βολιδοσκοπήσεις τις προθέσεις όλων πριν συνεδριάσουν τα όργανα και ξεκινήσει και επισήμως η διαδικασία αποτίμησης του επώδυνου εκλογικού αποτελέσματος.

Τα στρατόπεδα

Ως τώρα, στη ΔΗΜΑΡ διαμορφώνονται, στη σκιά της ήττας των Ευρωεκλογών, συγκεκριμένα στρατόπεδα:

οι «προεδρικοί» φαίνεται πως δεν έχουν υποστεί απώλειες, με εξαίρεση ίσως τον βουλευτή Γιάννη Πανούση, ο οποίος ενώ στήριζε τις επιλογές Κουβέλη, χθες έθεσε θέμα ηγεσίας. Κατά τα λοιπά, ενωτικοί και ψύχραιμοι εμφανίζονται ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Νίκος Τσούκαλης, ο Δημήτρης Χατζησωκράτης και ο Θόδωρος Μαργαρίτης.

Στον αντίποδα, στα «κεραμίδια» βρίσκονται στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, διαμηνύοντας σε όλους τους τόνους ότι το εκλογικό αποτέλεσμα δικαίωσε τη δική τους γραμμή –κατά της αποχώρησης από την κυβέρνηση και υπέρ του διαλόγου με την «Ελιά», το ΠΑΣΟΚ και τους «58». Ήδη, ευθείες βολές και οξεία κριτική κατά του προέδρου της ΔΗΜΑΡ και των επιλογών του έχουν ασκήσει δημοσίως οι βουλευτές Σπύρος Λυκούδης και Γρηγόρης Ψαριανός, ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου Ανδρέας Παπαδόπουλος, αλλά και ο «ΠΑΣΟΚογενής» Βασίλης Οικονόμου που ζητεί από τον Φώτη Κουβέλη «να διευκολύνει την κατάσταση», εννοώντας, εμμέσως πλην σαφώς, να καταθέσει την παραίτησή του από την προεδρία του κόμματος.

Αρχίζουν τα όργανα

Σε κάθε περίπτωση, ο διάλογος αναμένεται να ξεκινήσει επισήμως στα όργανα του κόμματος την ερχόμενη Παρασκευή, στην κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Εκτελεστικής Επιτροπής. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ θα εισηγηθεί στα δύο όργανα του κόμματος να συγκληθεί η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος το επόμενο σαββατοκύριακο, προκειμένου να ανοίξει η συζήτηση αποτίμησης του εκλογικού αποτελέσματος και να αποφασιστεί η διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου εντός του θέρους.

Αντιδράσεις

Πάντως, το εσωκομματικό σκηνικό, που χαρακτηρίζεται εκ των πραγμάτων από το βαρύ κλίμα, θολώνει, αφού κορυφαία στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης είτε διαφωνούν με την πραγματοποίηση συνεδρίου, είτε θέτουν όρους και προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή του. Ενδεικτικά, χθες, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 984», ο επικεφαλής της εσωκομματικής μειοψηφίας, Σπύρος Λυκούδης, διερωτήθηκε: «Ένα κόμμα κουρασμένο, που βιώνει σήμερα –και νομίζω και αύριο- την πολιτική του θλίψη, ποιος θέλει να το οδηγήσει σε μία αναμέτρηση στρατοπέδων, σε ένα συνέδριο, για να γίνει τι;». «Να κερδίσει ποιος και γιατί; Να επιβεβαιωθεί, όπως γίνεται συνήθως σε έκτακτες διαδικασίες, μια επανάληψη της κυριαρχίας ενός μηχανισμού;». Με την αποστροφή του αυτή, ο Σπύρος Λυκούδης ουσιαστικά εξέφρασε τις υποψίες της εσωκομματικής αντιπολίτευσης για τις προθέσεις Κουβέλη: ότι, δηλαδή, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ θα θελήσει να θέσει ξανά στην κρίση του συνεδρίου την ίδια πολιτική γραμμή (όχι διάλογος με το ΠΑΣΟΚ, τακτική ίσων αποστάσεων από κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση) προκειμένου να «αναβαπτιστεί» μέσα από μία συνεδριακή διαδικασία χωρίς να αλλάξει τίποτα ουσιαστικά στην στρατηγική του κόμματος. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Σπύρος Λυκούδης, στην ίδια συνέντευξή του, απέρριψε το ενδεχόμενο «να υπάρξει μία νέα, τυπική πλειοψηφία της υπάρχουσας πλειοψηφίας, μετά την ήττα που έχει υποστεί». «Τι θα λύσει αυτή η ιστορία; Κανένα ζήτημα δε θα λύσει, αυτές είναι άχρηστες ιστορίες», τόνισε ο επικεφαλής της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.

Τούτων δοθέντων, αν το συνέδριο που θα αποφασιστεί όντως δεν αποτελέσει έναυσμα προκειμένου να αλλάξει γραμμή το κόμμα, τότε όλα τα ενδεχόμενα για την ενότητα της ΔΗΜΑΡ είναι ανοιχτά, αφού σε μία τέτοια περίπτωση πολλοί εκ της «μεταρρυθμιστικής» μειοψηφίας εμφανίζονται έτοιμοι να ανοίξουν την πόρτα της εξόδου.

Keywords
Τυχαία Θέματα