Πάγο στα σχέδια των τραπεζών για χορηγήσεις δανείων βάζει η Κομισιόν

«Προσγείωσε» η Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp) τα σχέδια των τραπεζών για την υλοποίηση μιας πιο «επιθετικής» πολιτικής δανειοδοτήσεων, με στόχο την ώθηση της οικονομίας.

Η DG Com έβαλε πάγο στα εν λόγω σχέδια ζητώντας από τις τράπεζας να «ξεχάσουν» τους υψηλούς ρυθμούς πιστωτικής επέκτασης, που παλαιότερα

είχαν σε μεγάλο βαθμό τροφοδοτήσει την ανάπτυξη της χώρας, και να προσαρμοστούν σε μια νέα πραγματικότητα που θα ορίζεται από μικρούς μονοψήφιους ρυθμούς αύξησης των χορηγήσεων.

Η Κομισιόν ζήτησε από τις διοικήσεις των συστημικών τραπεζών τη διατήρηση της «χαμηλής πτήσης» στις χορηγήσεις δανείων για την 5ετία 2013 – 2014 ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις τραπεζών ζητούν περαιτέρω απομόχλευση δανείων, δηλαδή και νέα μείωση των υπολοίπων χορηγήσεων. Όπως εκτιμούν από το 2014 ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης θα σταθεροποιηθεί και σταδιακά θα περάσει σε θετικό ρυθμό μετά από περίπου 3,5 χρόνια σημαντικής πιστωτικής συρρίκνωσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) τα τελευταία 3 χρόνια το υπόλοιπο των δανείων προς επιχειρήσεις έχει μειωθεί κατά 14% που αντιστοιχεί σε μείωση ύψους 17 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα τα υπόλοιπα δανείων προς νοικοκυριά έχουν συρρικνωθεί κατά 12,8% ή 15 δισ. ευρώ.
Στελέχη τραπεζών σημειώνουν ότι τα επόμενα χρόνια θα χαρακτηριστούν από στασιμότητα ή στην καλύτερη περίπτωση μικρής αύξησης του υπολοίπου δανείων προς τον ιδιωτικό τομέα. Τονίζουν ότι η ανάκαμψη της οικονομίας δεν θα έρθει μέσω του δανεισμού αλλά θα πρέπει να αναζητηθούν άλλες εναλλακτικές δυνατότητες όπως ιδιωτικοποιήσεις, προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων και ιδιωτικά κεφάλαια.
Ωστόσο πολλοί εκτιμούν ότι αν το τραπεζικό σύστημα δεν αυξήσει σημαντικά τη ρευστότητα προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά πολύ δύσκολα η οικονομία θα μπορέσει να πετύχει ουσιαστικούς ρυθμούς ανόδου.
Στελέχη τραπεζών αναγνωρίζουν ότι μετά τις επαφές με την Κομισιόν που πραγματοποιήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα πρέπει να ξεχάσουμε τους διψήφιους ρυθμούς πιστωτικής επέκτασης οι οποίοι κατά τα προηγούμενα χρόνια της ευφορίας οδήγησαν την οικονομία στην επικράτηση του καταναλωτικού μοντέλου». Σημειώνεται ότι το 2003 ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης διαμορφώθηκε στο 19,1% το 2003, στο 19,2% το 2004, στο 20,9% το 2005, στο 19,7% το 2006, στο 20,6% το 2007 και στο 15,9% το 2008. Έτσι τα υπόλοιπα δανείων προς επιχειρήσεις και ιδιώτες αναρριχήθηκαν στα 257 δισ. ευρώ στο τέλος του 2010 από 104 δισ. ευρώ που ήταν στις αρχές του 2003. Σήμερα, λόγω της βαθιάς ύφεσης που εξακολουθεί να πλήττει την εγχώρια οικονομία, τα υπόλοιπα δανείων προς τον ιδιωτικό τομέα έχουν συρρικνωθεί στα 222,4 δισ. ευρώ (Ιούλιος 2013).

Ούτως ή άλλως, εξηγούν στελέχη τραπεζών, η ζήτηση του ιδιωτικού τομέα για δάνεια είναι πολύ μικρή λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης. Στην παρούσα συγκυρία το κράτος θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία και εφόσον παγιωθεί το θετικό κλίμα τότε σταδιακά τη σκυτάλη θα λάβει τη σκυτάλη. Πρέπει το κράτος να αναλάβει μεγάλες επενδυτικές πρωτοβουλίες, σημειώνουν, όπως η επανέναρξη των μεγάλων οδικών αξόνων ή η κατασκευή του αεροδρομίου στο Καστέλι Κρήτης και άλλα μεγάλα έργα, ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και εισόδημα στην οικονομία. Η κυβέρνηση και η δημόσια διοίκηση πρέπει να κινηθούν δυναμικά και αποτελεσματικά στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων -οι οποίες μπορούν να φέρουν σημαντικά ξένα κεφάλαια στη χώρα- και να προσελκύσουν ξένες άμεσες επενδύσεις οι οποίες θα αναζωογονήσουν την οικονομία και θα τροφοδοτήσουν ένα νέο κύκλο ανάπτυξης.

Keywords
Τυχαία Θέματα