Παιδιά εγκαταλελειμμένα από γονείς και πολιτεία

Το πρόβλημα επιτείνεται από το γεγονός ότι η νομοθεσία για τις υιοθεσίες δεν έχει συμπληρωθεί με τις απαιτούμενες αλλαγές και ακόμη επειδή στην Ελλάδα ο θεσμός της αναδοχής δεν έχει αναπτυχθεί.

Η εικόνα που αποτυπώνεται σε έγγραφα Νοσοκομείων, που διαβιβάστηκαν στη Βουλή, επιβεβαιώνει ότι πολλά παιδιατρικά νοσοκομεία αναγκάζονται να φιλοξενούν για μήνες βρέφη και παιδιά σε χώρους ακατάλληλους για την ψυχοκοινωνική τους στήριξη, να μένουν

υγιή παιδιά μαζί με άρρωστα, σε περιβάλλον που δεν βοηθά την ψυχοκοινωνική τους ανάπτυξη, μέχρι να βρεθεί χώρος κατάλληλος να τα φιλοξενήσει.

Πρόκειται κυρίως για βρέφη και παιδιά που ήρθαν στον κόσμο εκτός γάμου, παιδιά με μητέρες που αντιμετωπίζουν σοβαρά κοινωνικά προβλήματα, εξαρτημένες από ουσίες, ψυχικά ασθενείς, ανήλικες, ΑμεΑ, με οικονομική ανέχεια.

Τον περασμένο Οκτώβριο επτά βουλευτές του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Θανάση Παφίλη, κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή καλώντας την κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα προκειμένου να αντιμετωπίσει τα οξυμένα προβλήματα που βιώνουν τα παιδιά αυτά που ενώ είναι υγιή βρίσκονται στα νοσοκομεία.

Στις 7 Ιανουαρίου ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης διαβίβασε στη Βουλή έγγραφα των Νοσοκομείων της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας που διαθέτουν Μαιευτικά ή και Παιδιατρικά Τμήματα.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΙΔΩΝ ΑΓΛΑΪΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ

Στο Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών «Παν. & Αγλαΐα Κυριακού», όπου εισάγονται παιδιά κατόπιν εντολής των εισαγγελέων Ανηλίκων Αθηνών και Πειραιώς κυρίως, και των εισαγγελέων Πρωτοδικών της Χώρας, η προϊσταμένη της Κοινωνικής Υπηρεσίας αναφέρει ότι οι εισαγωγές αυτές αφορούν βρέφη και παιδιά διαφόρων ηλικιών, ημεδαπά και αλλοδαπά τα οποία υφίστανται κακοποίηση, παραμέληση ή εγκατάλειψη από τα πρόσωπα φροντίδας τους.

Στο έγγραφο αποκαλύπτεται ότι:

- Το 2010 εισήχθησαν με εισαγγελική εντολή συνολικά 42 παιδιά.

- Το 2011 εισήχθησαν 96 παιδιά.

- Το 2012 τα παιδιά που εισήχθησαν με εισαγγελική εντολή έφθασαν τα 130 και το

- 2013, για το διάστημα μόνο έως την 29.10.2013, εισήχθησαν με εισαγγελική εντολή 102 παιδιά.

«Τα παιδιά αυτά εισάγονται στην εκάστοτε κλινική που εφημερεύει και φιλοξενούνται σε δωμάτια που νοσηλεύονται άρρωστα παιδιά», σημειώνεται στο έγγραφο και αναφέρεται ότι «τη δημιουργική απασχόληση και φροντίδα των παιδιών αυτών, για κάποιες ώρες της ημέρας, αναλαμβάνουν εθελοντές, μετά από αίτημα της Κοινωνικής Υπηρεσίας. Οι εθελοντές προέρχονται από τον Σύλλογο “Το χαμόγελο του παιδιού” και την Εθελοντική Διακονία Ασθενών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών».

Η διαδικασία της εξεύρεσης του κατάλληλου για την ψυχοκοινωνική τους ανάπτυξη περιβάλλοντος, «πολλές φορές καθυστερεί λόγω της πληρότητας των υφιστάμενων δομών προστασίας στη χώρα μας», ενώ «η αναζήτηση συχνά γίνεται χωρίς να μπορεί να καλύψει συναισθηματικές ανάγκες αλλά σύμφωνα με τη διαθεσιμότητα, τους όρους και τις προϋποθέσεις του εκάστοτε χώρου φιλοξενίας όπως ηλικία, φύλο, νοητικό δυναμικό, χρόνια προβλήματα υγείας κλπ». Από το προσωπικό της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου που απαριθμεί μόλις δύο άτομα (συν ένα άτομο επικουρικά δύο φορές την εβδομάδα) καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διευθέτηση των περιστατικών, αναφέρεται στο έγγραφο.

Γ.Ν.Α ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ

Το ΓΝΑ «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ» είναι κέντρο προστασίας της ανύπαντρης μητέρας και του εκτός γάμου βρέφους και ως εκ τούτου δέχεται ένα πολύ μεγάλο αριθμό γυναικών που γεννούν και αντιμετωπίζουν σοβαρά κοινωνικά προβλήματα (μητέρες εξαρτημένες από ουσίες, ψυχικά ασθενείς, ανήλικες, ΑμεΑ, με οικονομική ανέχεια). Πολλά βρέφη των παραπάνω κατηγοριών παραμένουν φιλοξενούμενα στο νεογνολογικό τμήμα του νοσοκομείο από 1 έως 5 μήνες εξαιτίας:

- Της αναμονής εισαγγελικής εντολής για τη διερεύνηση της καταλληλότητας του οικογενειακού περιβάλλοντος ή την μεταφορά του βρέφους σε Ίδρυμα για την αποκατάστασή του.

- Λόγω του μεγάλου χρόνου αναμονής της μεταφοράς των βρεφών ελλείψει προσωπικού των Ιδρυμάτων.

- Ελλείψει χώρων υποδοχής και φιλοξενίας των βρεφών αυτών.

- Λόγω της εγκατάλειψης των βρεφών με ειδικές ανάγκες και την έλλειψη χώρων υποδοχής τους.

«ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ»

Τον φόβο ότι αν δεν ενισχυθούν οι δομές υποδοχής, τότε μονίμως «θα λιμνάζουν» παιδιά στα Νοσοκομεία, «χώροι ακατάλληλοι για την ψυχοκοινωνική τους ανάπτυξη, εκφράζει η Κοινωνική Υπηρεσία του Γενικού Νοσοκομείου «Έλενα Βενιζέλου- Αλεξάνδρα». Προτείνει ειδικότερα:

- Να αναδιοργανωθούν οι δομές του Κέντρου Προστασίας Παιδιού Η ΜΗΤΕΡΑ, του ΑΝΑΡΡΩΤΗΡΙΟΥ ΠΕΝΤΕΛΗΣ, του ΑΓΙΟΥ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ και ΚΑΑΠ Βούλας ώστε άμεσα να φιλοξενούνται βρέφη με κοινωνικό ή ιατρικό πρόβλημα. (Σε διάστημα ενός μηνός από τη γέννησή τους να φιλοξενούνται εκεί, από τα Μαιευτήρια και τα Νοσοκομεία Παίδων).

- Να υπάρξει μεγάλος αριθμός ειδικών σε αυτές τις δομές (παιδοψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι κλπ) ώστε γρήγορα να γίνονται οι αξιολογήσεις ζευγαριών (για υιοθεσία ή αναδοχή ή προσωρινή φιλοξενία).

- Να αλλάξει ο τρόπος υιοθεσιών και αυτές να γίνονται μόνο από κρατικούς φορείς. Να καταργηθούν οι ιδιωτικές υιοθεσίες.

- Να αναπτυχθεί ο θεσμός της αναδοχής.

- Να στηριχθεί η οικογένεια.

«Αν δεν ενισχυθούν οι προαναφερόμενες δομές εισροής εγκαταλελειμμένων βρεφών, με εξειδικευμένο προσωπικό και ταχύτερες διαδικασίες αξιολόγησης οικογενειών, μονίμως θα λιμνάζουν παιδιά στα Νοσοκομεία, χώροι ακατάλληλοι για την ψυχοκοινωνική τους στήριξη», αναφέρεται στο έγγραφο.

ΠΑΙΔΩΝ ΠΕΝΤΕΛΗΣ

Όπως αναφέρει ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Αθηνών «Η Αγία Σοφία-Παίδων Πεντέλης», οι εισαγωγές αφορούν βρέφη και παιδιά διαφόρων ηλικιών, ημεδαπά και αλλοδαπά τα οποία αφού γίνει ο απαραίτητος ιατρικός έλεγχος και εξετασθούν από επιστήμονες της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής φιλοξενούνται στο Νοσοκομείο έως ότου βρεθεί το κατάλληλο πλαίσιο φιλοξενίας για το καθένα από αυτά. Η Κοινωνική Υπηρεσία του Νοσοκομείου έρχεται καθημερινά σε επικοινωνία με αρμόδιους φορείς προκειμένου να αποφευχθεί η μακροχρόνια παραμονή τους στο Νοσοκομείο, εφόσον δεν απαιτείται νοσηλεία. Η διαδικασία αυτή όμως πολλές φορές καθυστερεί λόγω της πληρότητας των υφιστάμενων δομών παιδικής προστασίας της χώρας μας.

Keywords
Τυχαία Θέματα