Παραποιούν τα λογιστικά βιβλία για να δείξουν ανάπτυξη

13:32 7/5/2013 - Πηγή: Matrix24

Σύμφωνα με την τελευταία Έκθεση για την Οικονομική Απάτη της πολυεθνικής εταιρείας παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών Ernst & Young που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, ένα στα πέντε από τα 3.500 στελέχη που ερωτήθηκαν σε 36 χώρες στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ινδία απάντησαν ότι γνωρίζουν κρούσματα παραποίησης των λογιστικών βιβλίων στις εταιρείες όπου εργάζονται τους τελευταίους 12 μήνες.

Ακόμη και το 42% των επικεφαλής διοικητικών συμβουλίων και των διευθυντών που συμμετείχαν στην έρευνα απάντησε ότι είναι ενήμερο για «κάποιου τύπου ανακριβή αναφορά οικονομικών στοιχείων».

Το

ένα τέταρτο των εργαζομένων στον τομέα των οικονομικών υπηρεσιών, απάντησε ότι γνωρίζει την ύπαρξη τέτοιων κρουσμάτων, ενώ περίπου το 10% του συνολικού αριθμού των εργαζομένων απάντησε ότι οι εταιρείες τους υποτίμησαν τα κόστη, υπερτίμησαν τα έσοδα ή κατέφυγαν σε ανήθικες τακτικές πωλήσεων.

Το ένα τέταρτο και πλέον των ερωτηθέντων θεωρούν αποδεκτό τον χρηματισμό προκειμένου να διατηρήσουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες.

Καθώς μάλιστα τα στάνταρτ αλλάζουν ανάλογα με την χώρα, στην Ινδία, πάνω από το ένα τρίτο θεωρεί αποδεκτό τον χρηματισμό. Αριθμός τριπλάσιος σε σχέση με την δυτική Ευρώπη.

Στην Ισπανία, που κατατάσσεται στην ίδια θέση με τη Ρωσία και λίγο πιο κάτω από την Νιγηρία και την Σλοβενία, το 61% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι οι εταιρείες συχνά διογκώνουν τα οικονομικά τους αποτελέσματα, σε σχέση με μόλις το 7% στην Φινλανδία.

Σύμφωνα με την Ε&Y, η μεγάλη πλειονότητα των διευθυντικών από την Νορβηγία και την Νιγηρία, μέχρι την Ρωσία και την Ελλάδα, αισθάνονται την πίεση να παρουσιάσουν μία καλή οικονομική απόδοση μέσα στους επόμενους 12 μήνες, παρά την μειωμένη αισιοδοξία ότι το επιχειρηματικό περιβάλλον θα βελτιωθεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα