Πήρε «προίκα» την επιμήκυνση των …συνεδριάσεων του Eurogroup

Του Βαγγέλη Δουράκη

Πίσω από τις κλειστές πόρτες της συνεδρίασης των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών υπήρξαν θυελλώδεις διαβουλεύσεις και σκληρές κόντρες κορυφής για το μέλλον της Ελλάδας. Το συμπέρασμα που φαίνεται να προκύπτει είναι ότι η πολυαναμενόμενη δόση θα εκταμιευτεί, έστω και με …χαλαρή διάθεση, αλλά «αγκάθι» παραμένει το ελληνικό χρέος.

Ο Έλληνας υπουργός οικονομικών Γιάννης  Στουρνάρας

δήλωσε το θέμα της Ελλάδας θα εξετασθεί ξανά στις 20 του μήνα και αποκάλυψε ότι θα υπάρξει και άλλο Eurogroup στις 26 Νοεμβρίου, το οποίο θα κάνει την  η τελική επικύρωση για την δόση.

Προς το παρόν αυτό που πήρε η Αθήνα  είναι η διετής επιμήκυνση, αλλά και την «υποσχετική» για νέα σύνοδο την ερχόμενη Δευτέρα, ώστε να «τρέξει» το θέμα της δόσης. Από την άλλη όμως η Ευρώπη ζητάει να «κλείσουν» όλα τα προαπαιτούμενα από πλευράς Ελλάδας και διαβεβαιώνει ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τα ομόλογα που λήγουν στις 16 Νοεμβρίου.

Και ενώ ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο της μετάθεση για το 2022 του στόχου μείωσης του χρέους στο 120% και δήλωνε ότι ένα «κούρεμα» των ομολόγων  του επίσημου τομέα δεν είναι επιθυμητό, η Κριστίν Λαγκάρντ διαχώρισε την θέση της όσον αφορά στην αλλαγή των χρονοδιαγραμμάτων.

Συγκεκριμένα, ο  επικεφαλής του Eurogroup τόνισε ότι ο στόχος το χρέος της Ελλάδας να αντιστοιχεί στο 120% του ΑΕΠ δεν έχει αλλάξει αλλά πλέον έχει μετατεθεί για το 2022, αντί για το 2020. Σημείωσε πως ένα κούρεμα των ομολόγων του επίσημου τομέα (OSI) δεν είναι προτιμητέα επιλογή.

Ο κ. Γιούνκερ ανέφερε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θεωρούν κατάλληλους τους αναθεωρημένους δημοσιονομικούς στόχους του ελληνικού προγράμματος.

«Το Eurogroup κατέληξε ότι οι αναθεωρημένοι δημοσιονομικοί στόχοι, όπως ζητήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση και υποστηρίχτηκε από την τρόικα, θα ήταν μια κατάλληλη προσαρμογή για την περαιτέρω πορεία προς τη δημοσιονομική προσαρμογή» σημείωσε.

Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση στην ελληνική κυβέρνηση για την εκπλήρωση ορισμένων ακόμα prior actions και πρόσθεσε ότι το Eurogroup θα συνεχίσει στις 20 Νοεμβρίου τη συζήτηση για την Ελλάδα και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα υπάρξει συμφωνία.

Από την πλευρά της η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ υπογράμμισε τρία σημεία σε ό,τι αφορά την Ελλάδα:

- Καλωσόρισε την ψήφιση των μέτρων και του προϋπολογισμού από την Ελλάδα τονίζοντας ότι πρέπει να υλοποιηθούν και οι υπόλοιπες εκκρεμότητες (prior actions)

-H ψήφιση των μέτρων δείχνει την αποφασιστικότητα των Ελλήνων να εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις

-Είναι σημαντικό να υπάρξει συμφωνία σε όλα τα σημεία για την Ελλάδα καθώς η έκθεση βιωσιμότητα δεν έχει ολοκληρωθεί.

Η ίδια δήλωσε ότι το χρέος της Ελλάδας πρέπει να παραμείνει βιώσιμο και ανέφερε ότι το χρονοδιάγραμμα δεν πρέπει να αλλάξει, διαχωρίζοντας τη θέση της. Δήλωσε επίσης ότι εξετάστηκαν διάφορα σενάρια για ένα ενδεχόμενο κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για Οικονομικά Θέματα,

Keywords
Τυχαία Θέματα