Πλειστηριασμοί και απολύσεις «καίνε» την κυβέρνηση

Μπορεί το δημοσιονομικό κενό να κλείνει, όμως το κενό μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και τρόικας για τις ομαδικές απολύσεις και του πλειστηριασμούς παραμένει, με κίνδυνο να πέσουν μέσα όσοι ελπίζουν σε ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου.

Η χθεσινοβραδινή σύσκεψη μεταξύ Α. Σαμαρά και Ευ. Βενιζέλου, με τη συμμετοχή και του Γ. Στουρνάρα,

δεν οδήγησε σε αποτέλεσμα καθώς απορρίφτηκαν, κυρίως από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, τα «συναινετικά» σενάρια που είχαν επεξεργαστεί Στουρνάρας, Βρούτσης και Χατζηδάκης για απολύσεις και πλειστηριασμούς αντίστοιχα.

Η πρόταση Στουρνάρα – Βρούτση για αφαίρεση της δυνατότητας βέτο του υπουργού Εργασίας σε ομαδικές απολύσει θα οδηγούσε ουσιαστικά σε πλήρη απελευθέρωση των απολύσεων ενώ προκάλεσε και την αντίδραση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

Αντιστοίχως, το σενάριο για τους πλειστηριασμούς απορρίφθηκε από τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ καθώς προβλέπει πολύ χαμηλά εισοδηματικά κριτήρια πέραν των οποίων αίρεται η προστασία της α’ κατοικίας από πλειστηριασμό.

Τα δύο αυτά μέτωπα φαίνεται ότι θα κυριαρχήσουν το επόμενο διάστημα καθώς οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη πριν ακόμη τη φυσική αύξηση των ελεγκτών στην Αθήνα. Στα υπόλοιπα ζητήματα, η κυβέρνηση εμφανίζεται να έχει καταλήξει, χωρίς πάντως και να έχει επιτευχθεί δεδομένη συμφωνία. Συγκεκριμένα:

Για το δημοσιονομικό κενό εκτιμάται ότι, μετά και τις αναφορές Μέρκελ, θα υπάρξει συμφωνία χωρίς πρόσθετα μέτρα. Άλλωστε, η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές είναι περί τα 300 εκατομμύρια ευρώΓια τα ΕΑΣ, η τρόικα μοιάζει να αποδέχεται την πρόταση για μεταβατική λειτουργία διάρκειας 18 μηνών σε δύο εργοστάσια. Ωστόσο, η εταιρεία είναι υπόλογη για παράνομες κρατικές ενισχύσεις πλέον του 1 δισ. ευρώ και αναμένεται η απάντηση της ΚομισιόνΓια τις απολύσεις μέχρι το τέλος του 2013, συμφωνήθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης ότι αυτές θα προέλθουν από τα ΕΑΣ, απ’ όπου αναμένεται να αποχωρήσουν περίπου 700 εργαζόμενοι, από το ΤΕΟ (150), 300 επίορκοι, 500 αποχωρήσεις για λόγους υγείας καθώς και από τις συγχωνεύσεις ή καταργήσεις ΝΠΙΔ, την ταχεία αξιολόγηση των οποίων ζήτησε χθες ο κ. ΣαμαράςΓια την κινητικότητα, το δεύτερο κύμα των 12.500 υπαλλήλων θα σαρώσει πρώτα τον ΕΟΠΥΥ, απ’ όπου εκτιμάται ότι θα μετακινηθούν 5.000 εργαζόμενοι μεταξύ των οποίων και γιατροί, ενώ θα ακολουθήσουν ΟΤΑ και ασφαλιστικά ταμείαΓια το φόρο ακινήτων, η επεξεργασία του οποίου συνεχίζεται, η τρόικα έχει δώσει κατ΄ αρχήν το πράσινο φως. Το σχέδιο νόμου αναμένεται να κατατεθεί, τελικά, στη Βουλή την προσεχή εβδομάδα.
Keywords
Τυχαία Θέματα