Πλειστηριασμοί: Τί ζητά η τρόικα, τί θέλει η κυβέρνηση

Περίπου 80.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας αλλά και σειρά άλλων όρων και προϋποθέσεων για την υπαγωγή των δανειοληπτών σε καθεστώς προστασίας της Α’ κατοικίας τους χωρίζουν την τρόικα από την κυβέρνηση στο ζήτημα των πλειστηριασμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του matrix24.gr, η συζήτηση για την προστασία από τους πλειστηριασμούς – η άρση της οποίας προβλέπεται στο αναθεωρημένο μνημόνιο ως μέτρο ενίσχυσης της κεφαλαιακής βάσης των τραπεζών

– βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε πλήρες τέλμα καθώς ΔΝΤ και Κομισιόν εκτιμούν ότι το ισχύον καθεστώς καλύπτει τους πάντες να μην πληρώνουν, την ίδια στιγμή που οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος γνωρίζουν ότι πιθανή γενική άρση της προστασίας θα οδηγήσει την κυβέρνηση σε περιδίνηση.

Η Τρόικα έχει προτείνει ένα μεταβατικό στάδιο, διάρκειας 6 μηνών, κατά τη διάρκεια του οποίου θα διατηρηθεί το ισχύον καθεστώς και, πάντως, δεν θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία πλειστηριασμών. Μετά την παρέλευση της μεταβατικής περιόδου, προκρίνει όριο αντικειμενικής αξίας για το ακίνητο τις 120.000 ευρώ (σ.σ. η αρχική πρόταση ήταν 100.000) αλλά και σειρά άλλων προϋποθέσεων (οικογενειακό εισόδημα κάτω από 15.000 ευρώ ετησίως, καταθέσεις, ύπαρξη ή μη άλλων περιουσιακών στοιχείων αλλά και δικαστική απόφαση) προκειμένου ο δανειολήπτης να πετύχει το ακατάσχετο της κατοικίας του. Με τον τρόπο αυτό, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, «οι προϋποθέσεις είναι τέτοιες που ουσιαστικά εξαιρείται της προστασίας η πλειοψηφία των ελλήνων πολιτών».

Η προσέγγιση της Αθήνας είναι αντίστροφη. Επιδιώκει μία γενικευμένη προστασία, από την οποία θα εξαιρούνται οι…. μπαταχτσίδες. Πηγές των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης σημείωναν χθες ότι τα σενάρια που ακούστηκαν για όριο αντικειμενικής αξίας τις 180.000 ευρώ και τριετή περίοδο προστασίας δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα καθώς, απλώς, αποτελούν κάποιες από τις εναλλακτικές σκέψεις που έχουν πέσει στο τραπέζι. Η βασική κατεύθυνση της ελληνικής κυβέρνησης είναι το όριο αντικειμενικής αξίας του προστατευόμενου ακινήτου να είναι τουλάχιστον 200.000 ευρώ ενώ το οικογενειακό εισόδημα να υπερβαίνει τις 23.000 – 25.000 ευρώ. Για τους καταχρηστικά κακοπληρωτές θα λαμβάνεται υπόψιν η περιουσιακή τους κατάσταση.

Η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές, όπως προκύπτει και από τις δηλώσεις στελεχών του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παραμένει αγεφύρωτη και είναι αμφίβολο αν θα μπορέσει να γεφυρωθεί μέχρι τα τέλη του έτους. Αν αυτό δεν συμβεί τότε, εξ ανάγκης, η κυβέρνηση θα κληθεί να νομοθετήσει, πιθανά την παράταση του ισχύοντος καθεστώτος για ένα εξάμηνο, δηλαδή για τη μεταβατική περίοδο που και η ίδια η τρόικα προέκρινε…

Keywords
Τυχαία Θέματα