Πολιτική λύση για τη Συρία ζητεί η Μαριλένα Κοππά

«Εκείνο που πρέπει να προσπαθήσουμε ,με όλα τα μέσα που διαθέτουμε, είναι να προωθηθεί η πολιτική λύση. Σήμερα, μετά τη ρωσική πρωτοβουλία, όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ πρέπει να εργαστούν για τη σύγκληση της Διάσκεψης της Γενεύης ΙΙ» τόνισε μεταξύ άλλων η ευρωβουλευτής.

Ζήτησε επίσης, σε ευρωπαϊκό επίπεδο να υπάρξει πλάνο κατανομής των Σύρων προσφύγων που έρχονται προς την Ευρώπη, έτσι ώστε οι χώρες που

βρίσκονται στα σύνορα της Ένωσης να μην είναι οι μόνες που θα αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές

Ολόκληρη η παρέμβαση έχει ως εξής:

«Στις 21 Αυγούστου είδαμε να εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας: η χρήση χημικών όπλων εναντίον άμαχου πληθυσμού, πράξη που, απ’ όπου και αν προέρχεται, συνιστά κατάφορη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου.

Η κρίση στη Συρία υπερβαίνει κατά πολύ το επίπεδο μιας τοπικής σύγκρουσης με διακύβευμα την μεγαλύτερη αστάθεια στην ήδη ταραγμένη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Yπάρχει ευθύνη της Διεθνούς Κοινότητας απέναντι σε όσα συμβαίνουν στη Συρία; Σίγουρα ναι. Όμως:

• δεν υπάρχουν αποδείξεις για το ποιος έκανε την επίθεση

• δεν υπάρχει καθαρός στρατιωτικός στόχος για μια ενδεχόμενη επέμβαση

• 3.δεν υπάρχει καθαρός σύμμαχος για τις δυνάμεις που επιθυμούν να παρέμβουν: η αντιπολίτευση είναι καταδιασπασμένη και σε αυτή έχει διεισδύσει η Αλ Καιντα και άλλες εξτρεμιστικές ισλαμικές ομάδας

• μια επέμβαση θα δημιουργήσει νέο κύμα προσφύγων που θα προστεθεί στα 2 εκατομμύρια που ήδη έχουν εγκαταλείψει τη χώρα

• και δεν υπάρχει νομική βάση μια και δεν έχουμε ούτε απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας ούτε καν περιφερειακού οργανισμού(πχ. ΝΑΤΟ).

Δεν είναι τυχαίο ότι η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη είναι εναντίον μιας στρατιωτικής επίθεσης στη Συρία.

Άρα, εκείνο που πρέπει να προσπαθήσουμε ,με όλα τα μέσα που διαθέτουμε, είναι να προωθηθεί η πολιτική λύση. Σήμερα, μετά τη ρωσική πρωτοβουλία, όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ πρέπει να εργαστούν για τη σύγκληση της Διάσκεψης της Γενεύης ΙΙ.

Παράλληλα με τη διπλωματική οδό, πρέπει να υπάρξει διεθνής υποστήριξη για τους πρόσφυγες και τους εσωτερικά εκτοπισμένους. Η κατάσταση των προσφύγων δεν είναι πια δραματική ,είναι ανεξέλεγκτη και πρέπει να αναδειχθεί σε πρωτεύον ζήτημα. Άμεσα πρέπει να δημιουργηθούν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την παροχή βοήθειας, το ζητάμε αρκετό καιρό , πρέπει τώρα να γίνει!

Τέλος, επιβάλλεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο να υπάρξει πλάνο κατανομής των Σύρων προσφύγων που έρχονται προς την Ευρώπη, έτσι ώστε οι χώρες που βρίσκονται στα σύνορα της Ένωσης να μην είναι οι μόνες που θα αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πολιτική, Συρία, Μαριλένα Κοππά,politiki, syria, marilena koppa