Εκλογές, αποκλεισμούς και ευκαιρίες βλέπουν οι ξένοι

11:57 9/1/2014 - Πηγή: Matrix24

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους NYT, εάν η ελληνική προεδρία είναι επιτυχής αυτό μπορεί να δώσει στην κυβέρνηση την απαραίτητη ώθηση πριν τις ευρωεκλογές, οι οποίες θα συμπέσουν με τις δημοτικές και τις περιφερειακές.

Ωστόσο, η εφημερίδα υποστηρίζει ότι εάν η κυβέρνηση πάει άσχημα σε αυτές τις κάλπες, «η θέση του Αντώνη Σαμαρά δεν θα είναι ασφαλής και θα τον αναγκάσει να προσφύγει νωρίτερα σε εθνικές εκλογές».

Πάντως, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η προεδρία μπορεί

να μην είναι απλά τυπική, καθώς οι ευρωεκλογές τον Μάιο αναμένονται να έχουν σημαντικά κέρδη για τα κόμματα της ακροδεξιάς των οποίων η αποστολή είναι να υποβαθμίσουν την Ευρωπαϊκή ενοποίηση.

Οι NYT εκφράζουν στην συνέχεια την απορία πώς μπορεί η Ελλάδα να αντέξει το κόστος σε οικονομικά και ανθρώπινα αποθέματα όταν η οικονομία έχει συρρικνωθεί κατά 1/4 από το 2008 με την ανεργία πάνω από το 27% και τους φορολογούμενους να λυγίζουν κάτω από το βάρος ακόμη υψηλότερων φόρων και ακόμη λιγότερα κέρδη και με τις κοινωνικές υπηρεσίες να αντιμετωπίζουν δραστικές περικοπές.

Φρούριο το κέντρο σύμφωνα με την Washington Post

Στα ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας τα οποία έλαβε η ελληνική κυβέρνηση μετατρέποντας σε «φρούριο» το κέντρο της πρωτεύουσας αναφέρεται η Washington Post.

«Οι ηγέτες της ΕΕ επαίνεσαν τις προσπάθειες της Ελλάδας να διορθώσει την χτυπημένη από την κρίση οικονομία της την Τετάρτη, καθώς η χώρα ανέλαβε και επισήμως την προεδρία μέσα σε αυστηρά αστυνομικά μέτρα τα οποία παρέλυσαν την πρωτεύουσα λόγω κίνησης για αρκετές ώρες», αναφέρει η Washington Post σε δημοσίευμα της.

Σχολιάζοντας την οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, η αμερικανική εφημερίδα σημειώνει πως «έχοντας γονατίσει κάτω από έναν κενό στον προϋπολογισμό και ένα γιγάντιο χρέος, η Ελλάδα είναι εξαρτημένη σε δάνεια διάσωσης από άλλες χώρες της ΕΕ και το ΔΝΤ και σε αντάλλαγμα για τα δισ. ευρώ που παίρνει η χώρα, οι κυβερνήσεις έπρεπε να επιβάλλουν σκληρά μέτρα λιτότητας σε μια προσπάθεια να ισορροπήσουν την οικονομία της. Οι περικοπές και η μεγάλη φορολόγηση, έχουν οδηγήσει στην αγανάκτηση των Ελλήνων με αποτέλεσμα να γίνονται γενικές απεργίες και βίαιες διαδηλώσεις».

Στη συνέχεια, η Washington Post αναφέρεται και στα αυστηρά μέτρα ασφαλείας, λέγοντας πως «για να αποφύγει τον εξευτελισμό στις τελετές της Τετάρτης, η αστυνομία απαγόρευσε όλες τις διαδηλώσεις για 18 ώρες στο ευρύτατο φάσμα του κέντρου. Οι Αρχές επίσης έκλεισαν τους δρόμους και τους σταθμούς του μετρό, καθώς πάνω από 2.000 αστυνομικοί ενίσχυσαν ένα ”γιγάντιο κορδόνι” προκαλώντας ασφυξία στην κίνηση στην πόλη για την περισσότερη ημέρα».

FT: Η Ελλάδα απορρίπτει φόβους σχετικά με την προεδρία ΕΕ

Οι Financial Times αναφερόμενοι στη χθεσινή τελετή, μεταφέρουν τις δηλώσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου προς δημοσιογράφους κατά την εκδήλωση με τις οποίες χαρακτήρισε «μυθολογικές» τις αναφορές σε υποχρέωση των πιστωτών της χώρας να αποδεχθούν ζημιές στα δάνεια διάσωσης.

Η Ελλάδα ξεκίνησε το εξάμηνο της ηγεσίας της ΕΕ δηλώνοντας ότι η επιβολή λιτότητας, περικοπών στις δαπάνες και δημοσιονομικής πολιτικής από το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες δεν μπορεί να γίνει πια ανεκτή», ξεκινά το δημοσίευμα της Βρετανικής επίσης, Guardian.

Όπως σχολιάζεται, η έναρξη της ελληνικής προεδρίας συμπίπτει με μια αυξανόμενη αντίδραση σε όλη την ΕΕ κατά των πολιτικών λιτότητας, «ενισχύοντας την απομόνωση της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ».

Η Ελλάδα, ικανός και αξιόπιστος εταίρος

Ίσως καμιά άλλη προεδρία να μην στηλιτεύτηκε τόσο πολύ από τα γερμανικά ΜΜΕ, όσο η ελληνική. Ωστόσο, πιο ψύχραιμες φωνές, όπως του Κρίστιαν Φελντ, της Γερμανικής τηλεόρασης υποστηρίζουν ότι η Αθήνα έχει την ευκαιρία να δείξει τις ικανότητές της.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, ευκαιρία για την Ελλάδα χαρακτηρίζει ο Κρίστιαν Φελντ, ανταποκριτής στις Βρυξέλλες, του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, την ανάληψη της ελληνική προεδρίας αντικρούοντας τις φωνές καχυποψίας και αμφισβήτησης στις ικανότητες της χώρας να διαχειριστεί για 6 μήνες τις τύχες της ΕΕ.

Ο Κρίστιαν Φελντ υποστηρίζει ότι ακόμη και σε βασικά θέματα που θα πρέπει να προωθήσει η ελληνική προεδρία, όπως η τραπεζική ενοποίηση, η Ελλάδα μπορεί να αποδείξει ότι διαθέτει διαπραγματευτική ικανότητα, κάτι που περιμένουν μεγάλες χώρες, όπως η Γαλλία και η Γερμανία. Εδώ βέβαια το μειονέκτημα είναι χρονικό. Η ελληνική προεδρία λόγω των ευρωεκλογών είναι μια σύντομη προεδρία, αλλά ο χρόνος για να κλείσει η τραπεζική ενοποίηση είναι λίγος, κι αυτό το γνωρίζουν τα κράτη–μέλη. Ο γερμανός ανταποκριτής διαφωνεί και με την άποψη που θέλει την Ελλάδα σε αδυναμία να φέρει σε πέρας βασικούς στόχους, όπως η τραπεζική ενοποίηση, επειδή βρίσκεται υπό τον έλεγχο της τρόικας. Πρόκειται για δύο διαφορετικά πράγματα, από τη μια το πρόβλημα χρέους και οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, και από την άλλη η ευρωπαϊκή πολιτική. Βέβαια η Αθήνα δεν θα πρέπει να κάνει κατάχρηση της προεδρίας για να αποκομίσει οφέλη. Οι δυνατότητες για αυτό το ενδεχόμενο είναι ωστόσο ελάχιστες», τονίζει ο Κρίστιαν Φελντ σημειώνοντας ότι η Αθήνα θα λάβει κι άλλη βοήθεια, όπως υποσχέθηκε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Keywords
Τυχαία Θέματα