Πως «μαγείρεψαν» το πρωτογενές πλεόνασμα

Του Βαγγέλη Δουράκη

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε πρωτογενές πλεόνασμα 2,9 δισ. ευρώ στο προϋπολογισμό, το οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγουστου 2013, όμως η εικόνα αυτή εύκολα ανατρέπεται και το πλεόνασμα γίνεται… έλλειμμα που φτάνει στο 1,3 δισ. ευρώ.

Η μαγική εικόνα του προϋπολογισμού οφείλεται :

Στο συνυπολογισμό εκτάκτων εσόδων συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ τα οποία εισπράχθηκαν, λόγω της μεταφοράς στη χώρα μας των αποδόσεων που είχαν αποκομίσει οι κεντρικές τράπεζες
του Ευρωσυστήματος από τη διακράτηση ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου.Στη μη καταβολή δαπανών συνολικού ύψους 1,3 δισ. ευρώ που είχαν προβλεφθεί να εκταμιευτούν για δημόσιες επενδύσεις.Στη μη καταβολή οφειλόμενων επιστροφών φόρου συνολικού ύψους 683 εκατ. ευρώ.Στη μη καταβολή πολυτεκνικών επιδομάτων συνολικού ύψους 175 εκατ. ευρώ.Στη μη πληρωμή καταναλωτικών δαπανών ύψους τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ!

Επιπλέον, δεν απορροφήθηκαν ποσά 200 εκατ. ευρώ για πληρωμή επιδομάτων θέρμανσης, ενώ τα έσοδα για το ΠΔΕ ήταν αυξημένα κατά 800 εκατ.!.

Αν δεν συνυπολογίζονταν τα έκτακτα έσοδα από τα ομόλογα κι αν το Δημόσιο δεν είχε αρνηθεί να καταβάλει τις παραπάνω δαπάνες, τότε το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα είχε ανέλθει στα 6,68 δισ. ευρώ (!) και αντί για πρωτογενές πλεόνασμα 2,922 δισ. ευρώ θα είχε καταγραφεί πρωτογενές έλλειμμα 1,322 δισ. ευρώ!

«Προβληματική» και η εικόνα των εσόδων:

Τα έσοδα προ φόρων την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2013 παρουσιάζουν υστέρηση πάνω από 1δισ. ευρώ σε σχέση με αντίστοιχο οκτάμηνο πέρυσιΤα έσοδα από άμεσους φόρους κατέγραψαν υστέρηση κατά 158 εκατ. ευρώ και ανήλθαν σε 1,67 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 1,83 δισ. ευρώ

Ακόμη, το Γενικό Λογιστήριο του κράτους δεν «έγραψε» στις δαπάνες 618 εκατ. ευρώ για επιστροφές φόρου παρελθόντων ετών και 4 δισ ευρω για εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου σε ιδιώτες. Με την δικαιολογία, ότι τα ποσά αυτά αφορούν σε παλαιότερα χρόνια, το υπουργείο Οικονομικών «έκρυψε» τις συγκεκριμένες δαπάνες σε παλαιότερους προϋπολογισμούς.

Keywords
Τυχαία Θέματα