ΠΩΣ ΤΑ 20 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΜΙΑΣ ΛΗΣΤΕΙΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ 100…

Την ιστορία μου την έστειλε με μέιλ πριν από κάποιους, αρκετούς, μήνες ένας φίλος, νομίζω ο Αχιλλέας. Την ξαναθυμήθηκα χθες βράδυ που είχα βγει για φαγητό με τρεις καλούς φίλους και ενώ συζητούσαμε θέματα κυρίως οικονομικής φύσης, όπως είναι οι αυξήσεις κεφαλαίων της Πειραιώς και της Alpha, η προσφορά του Λάτση για το Ελληνικό, οι επικείμενες αλλαγές στην Τράπεζα της Ελλάδας

και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Τους τη διηγήθηκα, τους άρεσε, γέλασαν πολύ και με προέτρεψαν, αντί για άρθρο, να δημοσιεύσω αυτή -όπως και κάνω…

Kατά τη διάρκεια μιας ένοπλης ληστείας στην πόλη Γουανγκτσού στην Κίνα, ο ληστής φώναξε στους πελάτες: «Μην κινηθείτε. Τα λεφτά ανήκουν στο Κράτος! Η ζωή σας όμως ανήκει σε σας»!!! Όλοι ξάπλωσαν κάτω ήσυχα. Αυτή η μέθοδος ονομάζεται: «MIND CHANGING CONCEPT» και ελληνιστί : «ΑΛΛΑΓΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΤΡΟΠΟΥ ΣΚΕΨΗΣ».

Όταν οι ληστές γύρισαν σπίτι με τα εκατομμύρια που έκλεψαν ο μικρός αδερφός, με πτυχίο μάστερ στα Οικονομικά λέει στο μεγάλο αδελφό, απόφοιτο δημοτικού: «Έλα να μετρήσουμε τα χρήματα που αρπάξαμε». Ο μεγάλος αδελφός του Δημοτικού του λέει: «Είσαι βλάκας! Είναι πολλά τα χρήματα και θα κάνουμε ώρες να τα μετρήσουμε. Το βράδυ στις ειδήσεις που θα ανακοινώσουν τη ληστεία, θα πουν και το ακριβές ποσόν που εκλάπη». Αυτή η συμπεριφορά ονομάζεται «EXPERIENCE» (= ΕΜΠΕΙΡΙΑ). Είναι σαφέστατα χρησιμότερη στις μέρες μας από τα πτυχία μάστερ.

Όμως στην τράπεζα, μετά την ληστεία, ο ταμίας φωνάζει στον διευθυντή να καλέσει την αστυνομία. Ο πτυχιούχος διευθυντής όμως του λέει: «Μην τηλεφωνήσεις ακόμα. Είναι ευκαιρία κοντά στα 20 εκατομμύρια που μας έκλεψαν, να πάρουμε άλλα 10 εμείς, και κοντά στα 70 που έχουμε καταχραστεί, να πούμε ότι μας έκλεψαν 100!» Αυτή η μέθοδος στα Πανεπιστήμια ονομάζεται: «SWIM WITH THE TIDE» και ελληνιστί: «Κολύμπα με τη παλίρροια» και σε παράφραση: «ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΜΙΑ ΔΥΣΑΡΕΣΤΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΜΑΣ».

Ο ταμίας λέει: «Μακάρι δηλαδή να χουμε μια ληστεία κάθε μήνα!». Αυτό λέγεται: «ΚΙLLING BOREDOM» του λέει ο Διευθυντής και ελληνιστί «Σκοτώνοντας την πλήξη» και σε παράφραση σημαίνει: «Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΟΥ».

Το βράδυ, στις ειδήσεις ανακοινώθηκε ότι εκλάπη το ποσόν των 100 εκατομμυρίων. Οι καημένοι οι ληστές μετρούσαν και ξαναμετρούσαν, αλλά το ποσόν που είχαν στα χέρια τους ήταν 20 εκατομμύρια. Θυμωμένος λοιπόν ο ένας ληστής λέει: «Ρισκάραμε τις ζωές μας για 20 εκατομμύρια, ενώ ο Διευθυντής με το πάτημα ενός κουμπιού καθάρισε 80 εκατομμύρια! Φαίνεται τελικά ότι είναι πιο επικερδές και ακίνδυνο να είσαι Διευθυντής Τράπεζας παρά ληστής !» Αυτό λέγεται: «KNOWLEDGE IS WORTH AS MUCH AS GOLD» και ελληνιστί: «Η ΓΝΩΣΗ ΑΞΙΖΕΙ ΟΣΟ Ο ΧΡΥΣΟΣ».

Δεν ξέρω αν πρέπει να αρκεστούμε στη διαπίστωση πως «η γνώση αξίζει όσο ο χρυσός» ή χρειάζεται να βάλω εγώ κάποιο επιμύθιο στην ιστορία. Μάλλον, νομίζω, ότι είναι καλύτερα να το κάνετε εσείς. Πάντως σίγουρα η γνώση αξίζει περισσότερο από μια ληστεία. Μόνο που στη χώρα μας, ιδιαίτερα τούτη την εποχή, οι περισσότεροι προτιμούν να μυηθούν στα μυστικά της κλεψιάς παρά της γνώσης. Κι αυτό συνιστά πρόβλημα για τα «ασημικά» της χώρας και τις περιουσίες των κατοίκων της καθώς είναι οι …ιλλουμινάτοι της τρόικας και οι ντόπιοι συνεργάτες τους που κατέχουν τα μυστικά της γνώσης για το μέλλον γενέσθαι.

Keywords
Τυχαία Θέματα