Πως θα περάσει από την Βουλή και πότε εγκρίνεται η δόση

Του Βαγγέλη Δουράκη

Το Eurogroup Working Group (EWG) ήδη το ενημέρωσε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Πάνος Τσακλόγλου: Η ενημέρωση ουσιαστικά ενεργοποιεί τον «κύκλο» για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 8,8 δισ. ευρώ, ωστόσο η τελική απόφαση θα ληφθεί την 1η Απριλίου, κατά τη συνεδρίαση του επόμενου Eurogroup.

Στο Euro Working

Group έγινε επεξεργασία του περιεχομένου της συμφωνίας κυβέρνησης – τρόικας σε συνδυασμό με σχετική εισήγηση της Κομισιόν, προκειμένου να συντάξει το σχετικό κείμενο που θα αποτελέσει τη βάση των συζητήσεων των ΥΠΟΙΚ στην άτυπη σύνοδο του Eurogroup στην Αθήνα την 1η Απριλίου.

Στη συνεδρίαση αυτή αναμένεται η έγκριση της έκθεσης αξιολόγησης της τρόικας και η λήψη απόφασης για την εκταμίευση της δόσης, η οποία θα συνδεθεί για μια ακόμη φορά με την τήρηση όλων των συμφωνηθέντων.

Οι δανειστές θα αναμένουν παράλληλα και την ψήφιση των μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία αναμένεται μέσω πολυνομοσχεδίου μέσω του οποίου επικαιροποιείται το Μνημόνιο, ενώ σύμφωνα με τους Ευρωπαίους η Αθήνα θα πρέπει να συνεχίσει τις προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις και να εφαρμόσει όλες οι συμφωνημένες πολιτικές.

Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, το πολυνομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη και με τη διαδικασία του κατεπείγοντος θα έχει ψηφιστεί το βράδυ της Κυριακής.

Αν «σκαλώσει» το ν/σ στις διατυπώσεις, εκτιμάται ότι υπάρχει περιθώριο ακόμα και να κατατεθεί την Παρασκευή και να ψηφιστεί το βράδυ της Δευτέρας. Σε κάθε περίπτωση, όταν την Τρίτη 1η Απριλίου συνεδριάσει το Eurogroup στο Ζάππειο Μέγαρο στην Αθήνα, η ελληνική κυβέρνηση θέλει να έχει εκπληρώσει απολύτως τις υποχρεώσεις της και να μην υπάρχει κανένα εμπόδιο για την έγκριση εκταμίευσης της δόσης.

Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει, σύμφωνα με τους μέχρι σήμερα σχεδιασμούς, δύο ή το πολύ τρία άρθρα. Ένα άρθρο θα αφορά τις τράπεζες, το δεύτερο τα φορολογικά και το τρίτο τις διαρθρωτικές αλλαγές, όπου υπάρχουν ορισμένες ενδοκυβερνητικές «παραφωνίες» ιδίως αναφορικά με το θέμα του γάλακτος.

Για να περιοριστούν πιθανές διαρροές, στο κυβερνητικό στρατόπεδο εξετάζεται το ενδεχόμενο το δεύτερο και το τρίτο άρθρο να συμπτυχθούν σε ένα με το σκεπτικό ότι τα θετικά φορολογικά μέτρα θα βαρύνουν περισσότερο υπέρ μιας θετικής ψήφου.

Η τρόικα θα επιστρέψει μετά τις προσεχείς εκλογές στην Αθήνα για την επόμενη αξιολόγηση, ενώ νωρίτερα, στις 23 Απριλίου θα πιστοποιηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα των 3 δισ. ευρώ από την Eurostat.

Keywords
Τυχαία Θέματα