«Πράσινο φως» για ενισχυμένη δόση 52,5 δισ. ευρώ

Του Βαγγέλη Δουράκη

Το «πράσινο φως» για δόση «μαμούθ» 49 δισ ευρώ μέχρι τα τέλη του Μαρτίου αναμένεται να εγκρίνει η Ευρωζώνη σήμερα για την Ελλάδα. Το ποσό «αυγατίζει» στα 52,5 δισ ευρώ, εφόσον το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) άρει τις αντιρρήσεις του και εγκρίνει τη διάθεση του μεριδίου που του αναλογεί.

Τα κεφάλαια αυτά θα διατεθούν

σε τέσσερις δόσεις και περιλαμβάνουν και τα κεφάλαια από το EFSF για την ολοκλήρωση του προγράμματος επαναγορών.

Αν και Κομισιόν και ισχυρές χώρες μέλη της ευρωζώνης δείχνουν έτοιμες να αποδεσμεύσουν το μερίδιό τους στην δόση, αδιευκρίνιστη παραμένει ακόμα η στάση που θα τηρήσει το ΔΝΤ, δεδομένου ότι φαίνεται να υπάρχει ακόμα ένα κενό της τάξης του 4,1% του ΑΕΠ για να επιτευχθεί ο στόχος μείωσης του χρέους στο 124% του ΑΕΠ το 2020.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών εξέφραζαν πάντως την αισιοδοξία τους ότι οι όποιες διαφορές θα καλυφθούν και θα δοθεί το «πράσινο φως» για την δόση. Αισιοδοξία η οποία επιβεβαιώθηκε και στη συνεδρίαση του Euroworking Group: Μετά το πέρας της κυκλοφόρησε η πληροφορία ότι τα επιπλέον κονδύλια που απαιτούνται (σχεδόν 1 δισ. ευρώ) για να απορροφηθούν όλα τα ομόλογα που προσφέρθηκαν κατά την διαδικασία επαναγοράς θα χορηγηθούν από τον EFSF και δεν θα «αφαιρεθούν» από το ποσό της δόσης.

Άλλο ένα ζήτημα που αναμένεται να τεθεί επί τάπητος στο Eurogroup είναι η εξασφάλιση της μείωσης του χρέους στο 124% του ΑΕΠ το 2020. Σύμφωνα με πληροφορίες, έγγραφο των αρμόδιων κοινοτικών υπηρεσιών για την πορεία του χρέους, αναφέρει ότι μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος επαναγορών το χρέος υποχωρεί στο 128% του ΑΕΠ το 2020. Η εκτίμηση αυτή λαμβάνει υπόψη ότι η δημοπρασία των επαναγορών δεν απέδωσε όσα τελικά απέφερε, αλλά υπάρχει ένα “κενό” της τάξης του 4,1% του ΑΕΠ, που σύμφωνα με το έγγραφο θα καλυφθεί:

- Από την μείωση της εθνικής συμμετοχής στα συγχρηματοδοτούμενα με την Κοινότητα προγράμματα ή την επιπλέον μείωση των επιτοκίων δανεισμού της Ελλάδας από τα διμερή δάνεια που έχει συνάψει με τις χώρες της Ευρωζώνης στα πλαίσια του πρώτου Μνημονίου. Θα γίνει όταν η Ελλάδα παρουσιάσει πρωτογενή πλεονάσματα και θα μειώσει το χρέος κατά 2,7% του ΑΕΠ το 2020.

- Από μέτρα συνολικής απομείωσης του χρέους κατά 1,4% του ΑΕΠ έως το 2020, μεταξύ των οποίων και ενδεχόμενο πρόγραμμα επαναγοράς των ομολόγων που δεν εντάχθηκαν στο PSI (ύψους 5,8 δισ ευρώ).

Keywords
Τυχαία Θέματα