ΠΡΩΤΑ Η 1η ΔΟΣΗ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΟΙ… ΔΟΣΕΙΣ

Την καταβολή της πρώτης «μεγάλης» δόσης και το σπάσιμο του υπολοίπου σε 6 έως 8 μικρότερες φέρεται να προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την πληρωμή των φετινών οφειλών προς της εφορία.

Tη δυνατότητα να υποβάλουν τις φορολογικές του δηλώσεις μέχρι την Κυριακή 5 Αυγούστου έχουν 500.000 φορολογούμενοι. Αν και επισήμως η διαδικασία ολοκληρώνεται σήμερα ωστόσο το ηλεκτρονικό σύστημα taxisnet θα παραμείνει «ανοιχτό» για τους τελευταίους φορολογούμενους που ο φόβος του τσουχτερού εκκαθαριστικού σημειώματος τους έχει

αναγκάσει να εξαντλήσουν τις προθεσμίες υποβολής της δήλωσης.

Όσοι υποβάλλουν εκπρόθεσμα τη δήλωση θα πρέπει να ξέρουν ότι χάνουν το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ  ενώ θα έχουν πρόστιμο και 1,5% τον μήνα. Σύμφωνα με την νομοθεσία οι φορολογούμενοι που θα υποβάλλουν εκπρόθεσμα τη δήλωση τους δεν θα έχουν το δικαίωμα να προσκομίσουν αποδείξεις αγοράς αγαθών και λήψης υπηρεσιών συνολικής αξίας ίσης με το 25% του συνολικού εισοδήματός τους κι έτσι δεν θα μπορούν να κατοχυρώσουν το αφορολόγητο ποσό των 5.000 ευρώ.

Τις προσεχείς μέρες αναμένεται η κυβέρνηση να ανακοινώσει τη ρύθμιση για την τμηματική καταβολή των φόρων Το σχέδιο που φαίνεται να προκρίνει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προβλέπει την καταβολή της πρώτης δόσης όπως αυτή έχει ήδη σταλεί από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ή θα σταλεί τις επόμενες μέρες και τις υπόλοιπες σε 6-8 μηνιαίες δόσεις. Δηλαδή στην περίπτωση που κάποιος έχει λάβει χρεωστικό σημείωμα ύψους 4.500 ευρώ θα πληρώσει:

- την πρώτη δόση ύψους 1.500 ευρώ και

- τα υπόλοιπα 3.000 ευρώ σε 8 κατά ανώτατο όριο δόσεις. Δηλαδή 375 ευρώ μηνιαίως.

Μάλιστα εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπαχθούν στη ρύθμιση τμηματικής καταβολής όλοι οι φορολογούμενοι που θα λάβουν χρεωστικό σημείωμα ανεξαρτήτως εισοδήματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα