Ψάχνουν 850 εκατ. ευρώ για να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές

Του Βαγγέλη Δουράκη

Ο ίδιος ο Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ προανήγγειλε την μείωση των εργοδοτικών εισφορών, όπως ακριβώς προβλέπει το Μνημόνιο, θέμα που ήταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι πρόκειται για απόφαση που θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις και την απασχόληση, ωστόσο, δεν άνοιξε τα χαρτιά του για το πώς

θα καλυφθεί η «τρύπα» που θα ανοίξει στα Ταμεία η μείωση των εισφορών, μια «τρύπα» που φαντάζει… άβυσσος, εάν συνυπολογίσει κανείς και την επικείμενη κατάργηση δεκάδων Φόρων Υπέρ Τρίτων, που αποτελούν σημαντικό έσοδα για πολλά Ταμεία.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της τρόικας, η μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9% (όσο προβλέπεται στο μνημόνιο) συνεπάγεται απώλεια εσόδων 850 εκατ. ευρώ, ενώ η κυβέρνηση από την πλευρά της περιορίζει τις εκτιμώμενες απώλειες στα 400-500 εκατ. ευρώ.

Ασαφές μένει ακόμα πώς θα καλυφθούν οι απώλειες αυτές, καθώς είτε είναι 850 εκατ. ευρώ, είτε 500 εκατ. ευρώ η τρύπα που δημιουργείται κάπως θα πρέπει να «κλείσει». Το μόνο σαφές πάντως από την κυβέρνηση είναι πως για την κάλυψή της δεν θα θιγούν οι συντάξεις, ενώ πηγές του υπουργείου Οικονομικών κάνουν λόγο τόσο για one off παρεμβάσεις, όσο και για μόνιμες.

Όπως ανέφερε άλλωστε ο υπουργός, η ελληνική πλευρά έχει προτείνει και στείλει ισοδύναμα μέτρα στην τρόικα, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση εκτιμά ότι το κόστος είναι το μισό από αυτό που προβλέπουν οι δανειστές.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων και των αντιρρήσεων της τρόικα δήλωσε ότι οι δανειστές το συζητούν. «Εκτιμώ ότι η τρόικα θα δεχτεί να μην γίνουν ομαδικές απολύσεις», ανέφερε. Ο Γιάννης Στουρνάρας «ποντάρει» στο ότι οι πιστωτές θα αποδεχτούν πως ένα τέτοιο μέτρο με την ανεργία να αγγίζει το 28% δεν θα περάσει από την Βουλή.

Ο υπουργός Οικονομικών αποκάλυψε πως «είναι δύσκολο να συμφωνήσουμε στο Eurogroup Ιανουαρίου» και για να υποβαθμίσει αυτή την εξέλιξη πρόσθεσε πως «δεν το θέλουμε κι’ όλας γιατί θέλουμε να έχουμε τα τελικά στοιχεία του έτους τα οποία εκτιμούμε ότι θα είναι καλύτερα». Τόνισε δε πως με αυτά τα στοιχεία θα πειστεί η τρόικα πως οι προβλέψεις που κάνει η κυβέρνηση για την απώλεια εσόδων από μειώσεις φόρων όπως αυτή στο ΦΠΑ εστίασης είναι σωστές.

Προς το παρόν πάντως, η τρόικα δεν έχει πειστεί καν να επιστρέψει στην Αθήνα, αφού δεν έχει καθοριστεί ημερομηνία και ο Γιάννης Στουρνάρας αρκέστηκε να πει πως «θα έρθουν σε λίγε ημέρες»

Στις δηλώσεις του, ο υπουργός Οικονομικών υπεραμύνθηκε για μια ακόμα φορά του νέου Φόρου Ακινήτων, υποστηρίζοντας ότι είναι πιο δίκαιος, ενώ έριξε «καρφιά» στους προκατόχους του για το γεγονός ότι άφησαν να συσσωρευθούν εκκαθαριστικά ΦΑΠ τριών ετών, με αποτέλεσμα να επιβαρυνθούν υπέρμετρα οι υπόχρεοι.

Όσον αφορά, δε, στο ενδεχόμενο μείωσης φόρων, ο Γιάννης Στουρνάρας ξεκαθάρισε ότι η όποια μείωση συνδέεται με την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, ενώ κάνοντας ειδική αναφορά στο πετρέλαιο θέρμανσης σημείωσε ότι υπάρχει περιθώριο μείωσης του ΕΦΚ μόνο εάν περιοριστεί το λαθρεμπόριο και στο πετρέλαιο ναυτιλίας.

Στον έντονο απόηχο της συνέντευξης του στους FINANCIAL TIMES, των αποκαλύψεων για τις πιέσεις που δέχθηκε από το ΔΝΤ να ταχθεί υπέρ του «κουρέματος» και της άρνησης του λόγω αντίδρασης του Β. Σόιμπλε, ο υπουργός Οικονομικών επέμεινε ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα με δεδομένο ότι απαγορεύεται συνταγματικά σε πολλές χώρες, βάζοντας και ηθικό θέμα για χώρες φτωχότερες από την Ελλάδα όπως η Σλοβακία. «Δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να αποσταθεροποιήσει το Ευρώ», τόνισε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις.

Αναφορικά με την υπόθεση του Τ.Τ., ο υπουργός Οικονομικών παρείχε για μια ακόμα φορά πλήρη κάλυψη στη Χ. Σακελλαρίου, υποστηρίζοντας ότι νομικοί και τραπεζικοί κύκλοι δεν βλέπουν πρόβλημα αλλά αντιθέτως θεωρούν ότι η σημερινή επικεφαλής του ΤΧΣ επιχείρησε να διασώσει ό,τι μπορούσε ως μέλος της επιτροπής για την αναδιάρθρωση των επίμαχων δανείων.

Όταν ερωτήθηκε, μάλιστα, για τη διαφορετική αντιμετώπιση που είχαν σε ανάλογες περιπτώσεις ο Γ. Μέργος και ο Δ. Αθανασόπουλος, ο Γ. Στουρνάρας δήλωσε: «η ιστορία έχει δείξει ότι έχουμε αδικήσει ανθρώπους».

«Εγώ δίνω μάχη για την οικονομία, σκέφτομαι το σήμερα. Δεν με αφορούν αυτά τα σενάρια», απάντησε ο Γιάννης Στουρνάρας ερωτηθείς για τα δημοσιεύματα που τον φέρουν να αντικαθιστά τον Γ. Προβόπουλο ως επικεφαλής της ΤτΕ». «Εχω μπροστά μου μια μακρά περίοδο διαπραγμάτευσης με την τρόικα και την προεδρία. Δεν έχω χρόνο να σκεφτώ για αυτά».

Για τις τράπεζες τόνισε ότι ετοιμάζεται το νομοσχέδιο, ενώ απαντώντας στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα πουληθούν οι τράπεζες με χασούρα για το Δημόσιο, είπε ότι είναι λάθος να γίνεται αυτού του τύπου η συζήτηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα