Ραντεβού Τσίπρα-Κουβέλη το Σεπτέμβριο

07:25 1/8/2014 - Πηγή: Matrix24

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Σύμφωνα με πληροφορίες, η χθεσινή συνάντηση ήταν κυρίως διερευνητική –εξ ου και δεν υπήρξε πολιτική συμφωνία. Δεν μπορούσε να υπάρξει, άλλωστε. Ωστόσο, οι Δημήτρης Βίτσας, Κώστας Πουλάκης και Χρήστος Στάικος εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ και Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Στέφανος Μανίκας και Δημήτρης Αναγνωστάκης εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ έβαλαν κάτω τις 12 προγραμματικές θέσεις που είχε θέσει στην επιστολή του ο Φώτης Κουβέλης

και τις 9 προτάσεις που είχε εκθέσει στη δική του επιστολή ο Αλέξης Τσίπρας και επιχείρησαν να βρουν συγκλίσεις και ασυμφωνίες.

Το «αγκάθι»

Για τους συμμετέχοντες στη χθεσινή συνάντηση, ήταν εύκολο να συμφωνήσουν πως χρειάζεται ένας πόλος «προοδευτικής διακυβέρνησης», ότι πρέπει να ανακοπεί η συντηρητική και νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, αλλά και επί της ανάγκης αναδιανομής του πλούτου και εγκαθίδρυσης ενός δικαιότερου φορολογικού-αναδιανεμητικού συστήματος.

Ωστόσο, το μείζον θέμα στο οποίο προς το παρόν δεν προκύπτει σύγκλιση μεταξύ Κουμουνδούρου και Αγίου Κωνσταντίνου είναι το θέμα των εκλογών: ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βίτσας επισήμανε πως για τονΣΥΡΙΖΑ, «το βασικό ζήτημα, το κυρίαρχο ζήτημα είναι να σταματήσει αυτή η πολιτική της μνημονιακής κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου και να προχωρήσουμε με δημοκρατικό δρόμο, και αυτό το πράγμα σημαίνει όσο το δυνατόν ταχύτερα και με όλους τους τρόπους, προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία».

Αυτή η θέση, όμως, βρίσκεται ένα βήμα πιο μπροστά από τη θέση της ΔΗΜΑΡ, η οποία προς το παρόν ζητεί «αλλαγή πολιτικής» και προειδοποιεί την κυβέρνηση πως αν δεν γίνει αυτό, θα συμβάλει και η ίδια με την στάση της στην εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας για την διεξαγωγή εκλογών.

Μ’ άλλα λόγια, η ΔΗΜΑΡ στη συνάντηση αυτή δεν δέχθηκε να τεθεί ως προαπαιτούμενο η στάση που θα τηρήσει ο Φώτης Κουβέλης και οι βουλευτές του στην προεδρική εκλογή, καθώς ο γραμματέας της Κ.Ε. της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ξεκαθάρισε ότι «δεν τέθηκαν προαπαιτούμενα για την έναρξη του διαλόγου».

Κοινή δράση και… βλέπουμε

Ωστόσο, όπως προκύπτει από όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες για την συνάντηση που έγινε χθες, οι εκπρόσωποι των δύο κομμάτων συμφώνησαν στα γενικότερα πολιτικά ζητήματα. Ακόμη, λοιπόν, κι αν είναι πολύ πρόωρο για τη ΔΗΜΑΡ να ανοίξει τα χαρτιά της ως προς την στάση που θα τηρήσει στην προεδρική εκλογή, αυτό δεν σημαίνει πως χθες στα γραφεία της ΔΗΜΑΡ στη Βουλή έγιναν παράλληλοι μονόλογοι. Αντιθέτως, τέθηκε το βασικό πολιτικό πλαίσιο προκειμένου να συνεχιστεί ο διάλογος μεταξύ των δύο κομμάτων, αφού τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ εγκρίνουν τη διεξαγωγή του. Μάλιστα, από Σεπτέμβριο αναμένεται να συνεχιστεί η «ζύμωση» μεταξύ Κουμουνδούρου και Αγίου Κωνσταντίνου, με κοινό στόχο αμφότερων των κομμάτων να «ωριμάσουν» οι συνθήκες για μία προγραμματική σύγκλιση και αυτή να επισφραγιστεί, στο εγγύς μέλλον, με μία συνάντηση κορυφής Τσίπρα-Κουβέλη.

Ως τότε, πάντως, έχει να κυλήσει πολύ νερό στ’ αυλάκι. Προσώρας, ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ θα αποφύγουν πρόωρες και ανώριμες συνεννοήσεις κορυφής και θα βρεθούν στο… πεζοδρόμιο: ήδη χθες συμφωνήθηκε πως μία καλή αρχή για το «πλησίασμα» των δύο κομμάτων είναι η κοινή τους δράση σε μία σειρά θεμάτων, όπως οι αιγιαλοί, το Ασφαλιστικό, οι περικοπές συντάξεων και τα υπόλοιπα «μνημονιακά» μέτρα που δρομολογούνται.

Keywords
Τυχαία Θέματα