«Σκυταλοδρομία» απολογιών για τη «Χρυσή Αυγή»

Όσο προχωρούν οι ανακρίσεις σε βάθος ολοένα και προκύπτουν νεώτερα στοιχεία για τον ρόλο και την προσωπικότητα των εμπλεκόμενων προσώπων που φέρονται ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης που ενισχύονται από τα ευρήματα που αποκωδικοποιούν τα εργαστήρια της ΕΛΑΣ στα οποία είχαν διαβιβασθεί όλα τα ηλεκτρονικά αρχεία, αλλά και τα κινητά που βρέθηκαν και κατασχέθηκαν σε σπίτια των κατηγορουμένων.

Η αλυσίδα των απολογιών, εκτός απροόπτου, αναμένεται να κλείσει με τις εξηγήσεις που θα δώσουν οι τρεις τελευταίοι κατηγορούμενοι για συνέργεια

στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα καθώς και άλλοι τέσσερις συγκατηγορούμενοί τους για συμμετοχή σε επίθεση που είχε γίνει στην Ιεράπετρα της Κρήτης.

Το τελευταίο κεφάλαιο βέβαια των ανακρίσεων θα γραφτεί με τις απολογίες των βουλευτών εκείνων για τους οποίου τελικά η Βουλή θα πει «ναι» στην άρση της ασυλίας τους. Και τότε, ένας – ένας, θα περνάει από το ανακριτικό γραφείο προκειμένου να δίνει τις δικές του εξηγήσεις για το κακούργημα της ένταξης και διεύθυνσης σε εγκληματική οργάνωση. Οι ανακρίτριες από τη δική τους πλευρά , από κοινού με τον εποπτεύοντα εισαγγελέα της έρευνας Ισίδωρο Ντογιάκο θα αποφαίνονται ξεχωριστά για την προφυλάκιση ή μη ενός εκάστου των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χρυσής Αυγής. Η απόφαση θα στηρίζεται , στα στοιχεία της δικογραφίας, στις θέσεις των κατηγορουμένων, αλλά και στην εν γένει προσωπικότητά τους.

Οι κατηγορούμενοι βουλευτές έχουν δικαίωμα να προτείνουν μάρτυρες υπεράσπισης προκειμένου να αντικρούσουν την αξιόποινη πράξη που τους αποδίδεται, και βέβαια να ζητήσουν προθεσμία για να προετοιμάσουν την απολογία τους και να λάβουν γνώση οι ίδιοι και οι συνήγοροί τους των στοιχείων της δικογραφίας.

Μόλις ολοκληρωθεί και αυτός ο βασικός άξονας της ανακριτικής διαδικασίας, η δικογραφία, που αριθμεί πια χιλιάδες σελίδες, θα χρεωθεί σε εισαγγελέα , ο οποίος θα διατυπώσει την πρότασή του προς το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας σχετικά με την παραπομπή ή μη των κατηγορουμένων σε δίκη. Τον τελευταίο λόγο όμως, εκ του νόμου, έχουν τα ίδια τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου τα οποία με αμετάκλητο βούλευμά τους θα κληθούν να α αποφανθούν για πόσους από εκείνους που το όνομά τους περιλαμβάνεται στον κατάλογο των κατηγορουμένων προκύπτουν ικανές ενδείξεις για να οδηγηθούν στο εδώλιο και να κριθούν από τα μέλη του δικαστηρίου που θα δικάσουν την υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

Και όπως συνήθως συμβαίνει σε υποθέσεις με προσωρινές κρατήσεις η Δικαιοσύνη θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει τον πρώτο κύκλο – ανάκριση, δίκη και έκδοση απόφασης – πριν τη συμπλήρωση του ανωτάτου ορίου προφυλάκισης που είναι οι 18 μήνες. Σε διαφορετική περίπτωση, μετά όλοι πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι μέχρις ότου το δικαστήριο αποφανθεί για την ποινική τους μεταχείριση.

Keywords
Τυχαία Θέματα