Σταυρός – «ανάσταση» για ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Με μία κίνηση, αυτή της σταυροδοσίας στους υποψήφιους ευρωβουλευτές κάθε κόμματος, οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος επιδιώκουν να αλλάξουν τα δεδομένα στην επικείμενη ευρωκάλπη του Μαΐου και να επιβεβαιώσουν ότι το πεδίο των πρωτοβουλιών τους δεν περιορίζεται στην τρόικα και στη διαχείριση της καθημερινότητας.

Εισάγοντας

το σταυρό στις ευρωεκλογές και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί μοιάζουν να προσδοκούν μικρά ή μεγάλα οφέλη. Εν προκειμένω:

- Ο κ. Ευ.Βενιζέλος μοιάζει να «γλυτώνει» από τη βάσανο της διαδικασίας των 58 για την ανάδειξη του επικεφαλής του ψηφοδελτίου του κόμματος και, παράλληλα, επιτυγχάνει – αν υποτεθεί βέβαια ότι το ΠΑΣΟΚ διαθέτει ακόμη κάποιον ελεγχόμενο μηχανισμό – να αυξήσει τις πιθανότητες ανάδειξης κάποιου δικού του στελέχους στην Ευρωβουλή

- Ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς επίσης «γλυτώνει» από τη βάσανο της επιλογής των 4 έως 5 ευρωβουλευτών που αναμένεται να αναδείξει η Νέα Δημοκρατία. Ήδη οι πιέσεις ήταν πολύ έντονες καθώς, επί παραδείγματι, οι κυρίες Μαριέττα Γιαννάκου και Ρόδη Κράτσα ήθελαν να συνεχίσουν, ο κ. Γ. Κουμουτσάκος θεωρείτο δεδομένο ότι θα παραμείνει, ο κ. Μαν. Κεφαλογιάννης θεωρούσε δεδομένη όχι μόνον την υποψηφιότητά του αλλά και την πρώτη θέση στο ψηφοδέλτιο, είχαν γίνει συζητήσεις με στελέχη όπως η κ. Μαριάννα Πυργιώτη ενώ ο Πρωθυπουργός προφανώς διατηρούσε για τον εαυτό του το δικαίωμα να επιλέξει δύο στελέχη, όπως ενδεικτικά ο κ. Στ. Παπασταύρου και κάποιος εκτός πολιτικής. Πλέον, ειδικά με την αύξηση του αριθμού των υποψηφίων στους 42, οι δυνατότητες συγκρότησης του ψηφοδελτίου είναι… αναρίθμητες

- Και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί εκτιμούν, επιπλέον, ότι η επιλογή του σταυρού μπορεί να βοηθήσει τα δύο κυβερνητικά κόμματα, δεδομένου ότι διαθέτουν καλύτερη δεξαμενή στελεχών από αυτή του ΣΥΡΙΖΑ και από τη στιγμή που άπαντες θα είναι δυνάμει στις… Βρυξέλλες, οι περισσότεροι των υποψηφίων θα έχουν λόγο να διεκδικήσουν την εκλογή τους και, συνεπώς, οι ψηφοφόροι τους να τους σταυρώσουν. Είναι σαφές ότι ένας υποψήφιος από μία επαγγελματική ομάδα, ενδεικτικά ένστολος, ή συγκεκριμένης καταγωγής (Κρητικός ή Πόντιος) θα μπορεί να «φέρει» πολύ περισσότερους ψηφοφόρους από όσους όταν βρίσκονταν σε μη εκλόγιμη θέση κατά το παρελθόν.

Η επιλογή των ΣαμαράΒενιζέλου που αναμένεται να έρθει σύντομα, ως τροπολογία, στη Βουλή αλλάζει τους όρους του παιχνιδιού. Υπό μία έννοια, βέβαια, μπορεί και πάλι να λειτουργεί υπέρ των πιο προβεβλημένων υποψηφίων στερώντας από τα κόμματα τη δυνατότητα να βάλουν στο παιχνίδι, όπως γίνεται με το ψηφοδέλτιο επικρατείας, πρόσωπα με μικρό βαθμό αναγνωρισιμότητας. Στον αντίποδα, ο σταυρός συνιστά διαδικασία νομιμοποίησης των ευρωβουλευτών. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, από μόνη της η σταυροδοσία δεν λύνει τα προβλήματα των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης…

Keywords
Τυχαία Θέματα