ΣΤΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟ ΤΟ 34% ΤΩΝ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΩΝ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Oλοκληρωμένο σχέδιο βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης έχει εκπονήσει ο Δήμος Χερσονήσου του Ηρακλείου Κρήτης, ο πλέον τουριστικός Δήμος της Μεγαλονήσου. Συγκεντρώνει το 73% των ξενοδοχειακών κλινών του νομού Ηρακλείου, το 25% της Περιφέρειας Κρήτης και περίπου το 12% των κλινών όλης της χώρας. 

Του Χάρη Ντιγριντάκη

Εάν, μάλιστα, συνυπολογισθούν και οι κλίνες των μικρών καταλυμάτων αυτοεξυπηρετούμενου τουρισμού στην περιοχή του Δήμου, το σύνολο κλινών αντιπροσωπεύει

τα 2/5 του συνολικού δυναμικού της Κρήτης. Κατά μέσο όρο, στο Δήμο Χερσονήσου πραγματοποιούνται το 34% των διανυκτερεύσεων της Κρήτης κάθε χρόνο.
Ουσιαστικά ο Καλλικρατικός Δήμος Χερσονήσου, που αποτελείται από τους πρώην Δήμους Χερσονήσου, Γουβών, Μαλίων και Επισκοπής, μπορεί να θεωρηθεί αντιπροσωπευτικό δείγμα των ανεπτυγμένων τουριστικών περιοχών τόσο σε εθνικό όσο και σε Μεσογειακό επίπεδο και, ως εκ τούτου, οι παρεμβάσεις που επιχειρούνται για το μοντέλο τουριστικής διαχείρισης και περαιτέρω ανάπτυξης, παρακολουθούνται με ιδιαίτερη προσοχή από όλους τους ανεπτυγμένους μεσογειακούς προορισμούς.

Το σχέδιο βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης του Δήμου έχει τεθεί ήδη σε δημόσια διαβούλευση, ώστε να καταγραφούν όλες οι απόψεις και όσες «προσθέτουν» κάτι χρήσιμο στο σχέδιο να ενσωματωθούν σε αυτό. «Όραμά μας είναι να αναδειχθεί ο Δήμος Χερσονήσου ως οικονομικός, τουριστικός και πολιτιστικός πόλος ανάπτυξης, μέσα από την υιοθέτηση και την εφαρμογή βασικών αρχών βιώσιμης ανάπτυξης», τόνισε ο δήμαρχος Χερσονήσυου, Ζαχαρίας Δοξαστάκης σε πρόσφατη ημερίδα, που συζητήθηκε η πρόταση του Δήμου, προσθέτοντας: «Η επανεκκίνηση της εθνικής οικονομίας είναι, και δική μας υπόθεση. Το μέλλον του τόπου μας εξαρτάται και στηρίζεται και στις δικές μας επιλογές. Η παρακαταθήκη που θα λάβουν οι νέοι διασφαλίζει τη συνέχεια και την προοπτική του τόπου μας».

Ο Καλλικρατικός Δήμος Χερσονήσου διαθέτει ακτογραμμή μήκους περισσότερό από 38 χλμ, γι αυτό και αποτέλεσε πόλο τουριστικών επενδύσεων από τη δεκαετία του ’70. Η αναπτυξιακή δυναμική της περιοχής στηρίχτηκε για πολλές δεκαετίες και σε μεγάλο βαθμό στην παραλιακή της ζώνη και την πρωτογενή προσφορά του δίπτυχου «ήλιος και θάλασσα».

Ωστόσο η εντεινόμενη οικονομική ύφεση και το περιβάλλον κρίσης που διαμορφώνεται τα τελευταία χρόνια το οποίο όπως διαφαίνεται δεν αφήνει ανεπηρέαστη την τουριστική αγορά, παράλληλα με την αύξηση του ανταγωνισμού σε μια αγορά στην οποία οι έμπειροι ταξιδιώτες αναζητούν νέους προορισμούς που θα τους παρέχουν μοναδικές ταξιδιωτικές εμπειρίες, όπως τονίζεται στο σχέδιο, απαιτούν ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό προκειμένου ο «τόπος» να επαναπροσδιορίσει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του και το προσφερόμενο τουριστικό προϊόν του.

Το σχέδιο, αναγνωρίζοντας το αναπτυξιακό δυισμό της παραλιακής ζώνης και της ενδοχώρας του Δήμου στοχεύει στην ισόρροπη ανάπτυξη της βόρειας τουριστικής παράκτιας ζώνης του Δήμου και της πλούσιας σε οικο-πολιτισμικό και φυσικό απόθεμα ενδοχώρας του. Περιλαμβάνει δράσεις που αφορού

Keywords
Τυχαία Θέματα