Στην «επόμενη μέρα» κοιτά το ΠΑΣΟΚ

Η ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου χθες σε εκδήλωση του ΙΣΤΑΜΕ για τη συνταγματική αναθεώρηση, αλλά και όσα είπε εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ στη διαρκή επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της Βουλής ο Φίλιππος Σαχινίδης κατά τη διάρκεια συζήτησης για το νομοσχέδιο περί φορολογικών διαδικασιών, είναι τουλάχιστον

ενδεικτικά.

Παραδεχόμενος ότι η οικονομική κρίση, η εποχή του μνημονίου, έθεσε σε δοκιμασία την ερμηνεία του Συντάγματος, αλλάζοντας στην πραγματικότητα περιεχόμενο στην έννοια του δημοσίου συμφέροντος, ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε την ανάγκη διαρθρωτικών αλλαγών στο κράτος, σημειώνοντας όμως πως μπρούν σε μεγάλο βαθμό να γίνουν στο επίπεδο του κοινού νόμου και του Κανονισμού της Βουλής.

Και αυτό διότι, παρά τις πολλές και σημαντικές προτάσεις που κατέθεσε για την μελλοντική αναθεώρηση του Συντάγματος –και για τις οποίες σας έχει ήδη ενημέρωσει από χθες το matrix24.gr- ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θέλησε να αποσυνδέσει πλήρως μία τέτοια διαδικασία από την τρέχουσα πολιτικοοικονομική κατάσταση της χώρας. Κοντολογίς, μίλησε για ένα στοίχημα διαρθρωτικής αλλαγής στο κράτος, που «θα μπει στην περιοχή του ιστορικού χρόνου και όχι του τρέχοντος πολιτικού χρόνου» όταν επιστεγασθεί με μία αναθεώρηση του Συντάγματος, επιχειρώντας να ξεπεράσει δύο ‘τεράστιους κινδύνους’, όπως τους περιέγραψε. Τον κίνδυνο του «ακραίου συνταγματικού λαϊκισμού», που υποστήριξε πως μπορεί να θέσει σε αμφισβήτηση, τις πιο σημαντικές δημοκρατικές ισορροπίες και τις πιο σημαντικές εγγυήσεις του κράτους δικαίου, προκειμένου να ικανοποιηθούν στιγμιαία αισθήματα και τον κίνδυνο να συνδεθεί το άνοιγμα μίας αναθεωρητικής διαδικασίας με τους συσχετισμούς δυνάμεων και τις διαπραγματεύσεις στις οποίες μετέχει αναγκαστικά η χώρα ως μέλος της ΕΕ και κράτος σε κρίση που ζητά διεθνή θεσμική βοήθεια.

Ο κ.Βενιζέλος, δηλαδή, επιχείρησε με τα λεγόμενά του να ‘υπερβεί’ την εποχή του μνημονίου, διότι, όπως είπε, «εάν η ίδια η συνταγματική αναθεώρηση συνδεθεί με την τελευταία και δύσκολη φάση του προγράμματος προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας, τότε δε θα μπορέσουμε ν’ ασκήσουμε την αναθεωρητική μας εξουσία ως κυρίαρχο κράτος, αφού ούτως ή άλλως τίθεται σε αμφισβήτηση κάθε μορφής κυριαρχία μέσα στους ευρωπαϊκούς και τους διεθνείς συσχετισμούς που είναι βαθιά άνισοι και έχουν ακυρώσει στην πράξη τη θεσμική ισοτιμία των κρατών-μελών πάνω στην οποία υποτίθεται έχει οικοδομηθεί από τη δεκαετία του ’50 το όνειρο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».

Στο ίδιο μήκος κύματος, αλλά σε τελείως άλλο αντικείμενο, κινείτο την ίδια ώρα στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της Βουλής, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, τονίζοντας την ανάγκη βιωσιμότητας του χρέους της χώρας. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, αφού επιτέθηκε στον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και όσους Ευρωπαίους αξιωματούχους τραυματίζουν με δηλώσεις τους την εικόνα της Ελλάδας, κάλεσε τους υπουργούς της κυβέρνησης να μην καθυστερούν στην υλοποίηση των δεσμεύσεων της χώρας, την ώρα που διεκδικεί θετικές αποφάσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους της. Εκφράζοντας για άλλη μια φορά τις επιφυλάξεις του για τη στάση της Γερμανίας την επομένη των εκλογών στο εσωτερικό της, ο πρώην υπουργός μίλησε για διεκδίκηση αποφάσεων που θα διευκολύνουν τον σχεδιασμό του Υπουργείου Οικονομικών για πιθανή έξοδο στις αγορές προκειμένου να καλυφθούν μερικά ή στο σύνολο τους οι δανειακές ανάγκες της χώρας μας από την επόμενη χρονιά.

Θύμισε εξάλλου ότι τα χρήματα του δεύτερου οικονομικού προγράμματος τελειώνουν το 2014 και η χώρα έχει μόνο δύο επιλογές. «Είτε να διεκδικήσει ένα τρίτο πρόγραμμα με τα πολύ χαμηλά επιτόκια της τάξεως του 2 ή 2,5% ή να βγει στις αγορές για να καλύψει τις ανάγκες, καταβάλλοντας, όμως, πολύ υψηλότερα επιτόκια σε σχέση με αυτά του προγράμματος». Και επ’ αυτού ζήτησε τη θέση όλων των κομμάτων…

Keywords
Τυχαία Θέματα