Στο μικροσκόπιο της Κομισιόν οι Τράπεζες

Απανωτές συναντήσεις με τις διοικήσεις των τραπεζών, την Τράπεζα της Ελλάδος, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και το Υπουργείο Οικονομικών θα έχει ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν κ. Γκερτ Κούπμαν.

Στο «μικροσκόπιο» θα βρεθούν τα 5ετή (2013 – 2017) προγράμματα αναδιάρθρωσης

των τραπεζών μέσω των οποίων εκτιμάται ότι οι τράπεζες μπορούν να εξοικονομήσουν κεφάλαια άνω των 6 δισ. ευρώ. Τα κεφάλαια αυτά θα προκύψουν από τις πωλήσεις των μη τραπεζικών θυγατρικών, ακινήτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων καθώς και τις συνέργειες που δημιουργούνται από τις σαρωτικές συγχωνεύσεις που έχουν προηγηθεί.

Σημείο τριβής αποτελεί το χρονοδιάγραμμα πωλήσεων περιουσιακών στοιχείων. Η τρόικα και η Διεύθυνση Ανταγωνισμού πιέζουν για επιτάχυνση των σχετικών κινήσεων προτρέποντας μάλιστα τις τράπεζες να λάβουν γενναίες αποφάσεις και για τις θυγατρικές στα Βαλκάνια. Η Διεύθυνση Ανταγωνισμού ζητά το μεγαλύτερο μέρος των σχετικών κινήσεων να πραγματοποιηθούν την εφετινή χρονιά και το 2014 ώστε να ενισχυθούν οι ισολογισμοί των τραπεζών, να απελευθερώσουν ρευστότητα και να περιορίσουν την εξάρτησή τους από την στήριξη του δημόσιου τομέα. Από την πλευρά τους οι διοικήσεις των τραπεζών προσπαθούν να επιμηκύνουν τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα υποστηρίζοντας ότι η βελτίωση των οικονομικών συνθηκών στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς θα βοηθήσει για την υλοποίηση των σχετικών συναλλαγών σε υψηλότερες αποτιμήσεις. «Αν οι πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων πραγματοποιηθούν σε ένα καλύτερο οικονομικό περιβάλλον τα έσοδα θα είναι σημαντικά υψηλότερα γεγονός που θα μεγιστοποιήσει τα οφέλη και για τους φορολογούμενους. Αντίθετα αν προχωρήσουμε βεβιασμένα είναι βέβαιο ότι τα κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν θα είναι χαμηλότερα», υποστηρίζουν στελέχη τραπεζών. Ωστόσο παραδέχονται ότι το πιθανότερο είναι η τρόικα να μην υιοθετήσει την προσέγγιση αυτή. Όπως σημειώνουν η γραφειοκρατία των Βρυξελλών αδιαφορεί για την επιχειρηματική λογική, θέλει να δει άμεσα κινήσεις, και κανείς δεν ενδιαφέρεται αν ένα περιουσιακό στοιχείο θα μπορούσε να πουληθεί σε διπλάσια τιμή σε 12 ή 24 μήνες από σήμερα.

Σημειώνεται ότι τα επιχειρησιακά σχέδια των τραπεζών, που θα οριστικοποιηθούν τις επόμενες εβδομάδες, θα έχουν πενταετή ορίζοντα 2013 – 2017 και θα περιλαμβάνουν σειρά δράσεων με κύριους στόχους την ενίσχυση της κεφαλαιακής τους βάσεις και την μείωση της εξάρτησής τους σε ρευστότητα από το ευρωσύστημα. Τα σχέδια περιλαμβάνουν την πώληση όλων των θυγατρικών που δεν συνδέονται με τραπεζικές εργασίες (ασφαλιστικές εταιρίες, ξενοδοχεία κ.α.) καθώς και άλλα περιουσιακά στοιχεία (ακίνητα κ.α.). Επίσης εξαιρετικά κρίσιμο για τις εγχώριες τράπεζες είναι το ζήτημα των θυγατρικών τραπεζών στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η τρόικα πιέζει για δραστικές κινήσεις ενώ οι τράπεζες μεταξύ των εναλλακτικών που εξετάζουν περιλαμβάνεται η δημιουργία κοινών εταιριών στις οποίες θα εισφέρουν τις επιμέρους θυγατρικές τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα