«Στοίχημα» για αποκρατικοποιήσεις – εξπρές

Του Βαγγέλη Δουράκη

Να ανεβάσει «στροφές» στα σχέδια της ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ, του ΟΠΑΠ και σειράς ακινήτων του Δημοσίου αλλά και να ανοίξει την αυλαία 8 νέων διαγωνισμών επιδιώκει η Κυβέρνηση. Είναι τα μεγάλα «στοιχήματα» που καλείται να κερδίσει η διοίκηση του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) μέχρι το τέλος Μαρτίου.

Σε πρώτη φάση, τα βλέμματα στρέφονται στην επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ την προσεχή Πέμπτη, όπου θα συζητηθεί ξανά το θέμα των ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ. Αυτή τη φορά θα πρέπει να εγκριθούν

τα τεύχη του διαγωνισμού, διαδικασία που αναμενόταν ότι θα είχε ολοκληρωθεί την περασμένη εβδομάδα, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατόν εξαιτίας του όγκου του υλικού και της ολοκλήρωσής του λίγο πριν από τη συνεδρίαση του Δ.Σ. Το κυριότερο όμως είναι ότι θα πρέπει να διευθετηθούν σημαντικά διαδικαστικά ζητήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ρωσική Negusneft (μέλος του ομίλου Sintez) έχει καταθέσει μη δεσμευτική προσφορά-«μαμούθ» που αγγίζει τα 1,8-1,9 δισ. ευρώ, κινούμενη σε προ κρίσης επίπεδα. Παράγοντες της αγοράς και στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ θεωρούν ότι «πρέπει να διερευνηθούν οι δυνατότητες επιτάχυνσης των διαπραγματεύσεων με τον συγκεκριμένο υποψήφιο, ώστε να επιτευχθεί μια υψηλή δεσμευτική προσφορά που θα ξεπερνά το 1,5 δισ. ευρώ». Ωστόσο, πηγές κοντά στη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ υποστηρίζουν ότι η διαδικασία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών πρέπει να συνεχιστεί με όλους τους ενδιαφερόμενους. Υπενθυμίζεται ότι, εκτός από τη Negusneft, στην κούρσα της διεκδίκησης μετέχουν η επίσης ρωσική Gazprom (μόνο για τη ΔΕΠΑ), η κοινοπραξία Μ&Μ Gas Co. των ομίλων Βαρδινογιάννη και Μυτιληναίου (μόνο για τη ΔΕΠΑ), η κοινοπραξία του τσέχικου fund PPF και της ελληνικής εταιρίας ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (μόνο για τον ΔΕΣΦΑ) και η αζέρικη Socar (μόνο για τον ΔΕΣΦΑ).

Ο διαγωνισμός για τον όμιλο ΔΕΠΑ αποτελεί κομβικό σημείο για την εξέλιξη του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, διότι η αίσια έκβασή του μπορεί να αποφέρει σημαντικά έσοδα και να λειτουργήσει ως «ψήφος εμπιστοσύνης» ισχυρών επενδυτών προς τη χώρα μας. Παράλληλα, έχει μεγάλες γεωπολιτικές προεκτάσεις, όπως έδειξαν και οι πρόσφατες έμμεσες –πλην όμως σαφείς– πιέσεις των ΗΠΑ να μην καταλήξει η ΔΕΠΑ σε ρωσικά συμφέροντα.

Μέσα στο 2013 θα «τρέξουν» και μια σειρά από σχέδια αξιοποίησης ακινήτων. Συγκεκριμένα:

- Πρώην βασιλικό κτήμα στο Τατόι: Η μελέτη αξιοποίησης με τη συμβολή της εταιρίας που διαχειρίζεται το θεματικό πάρκο Tivoli Gardens στην Κοπεγχάγη αναμένεται να ολοκληρωθεί ως τα μέσα του έτους, ώστε να ακολουθήσει αμέσως μετά η προκήρυξη του διαγωνισμού

- 5 ιαματικές πηγές στη Φθιώτιδα

- Νεοκλασικά κτίρια στην Πλάκα

- Παραθαλάσσια έκταση στον Αγ. Ιωάννη Σιθωνίας στη Χαλκιδική

- Παραθαλάσσια έκταση στη Σαμπάρζια Ερμιόνης

- 11 αναξιοποίητα οικόπεδα δίπλα στην Αττική Οδό

- Ομάδα ξενοδοχείων «Ξενία» (Σκιάθου, Άνδρου, Τσαγκαράδας και εν συνεχεία Κοζάνης, Σπάρτης, Πλαταμώνα, Θάσου)

- Χιονοδρομικό κέντρο Καϊμακτσαλάν

- Κάμπινγκ

- και «Ξενία» στο Παλιούρι Χαλκιδικής

Keywords
Τυχαία Θέματα
Στοίχημα,stoichima