ΣΥΝΕΡΓΕΙΕΣ 4 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΕΤΕ – EUROBANK

 Τα μεγαλύτερα οφέλη θα δημιουργηθούν από την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση του δικτύου, την διοικητική ενοποίηση και την κεντροποίηση των υπηρεσιών των δυο τραπεζών.

Στα 4 δισ. ευρώ υπολογίζεται το συνολικό όφελος από τις συνέργειες που δημιουργούνται με την συγχώνευση Εθνικής – Euroban. Παρουσιάζοντας το μεγάλο αυτό εγχείρημα η διοίκηση της ΕΤΕ σε αναλυτές και ξένους θεσμικούς επενδυτές τονίστηκε ότι από το 2015 και μετά λόγω της συγχώνευσης θα δημιουργούνται

συνέργειες ύψους 570 με 63 εκατ. ευρώ ετησίως. Το 60% των συνεργειών θα προκύψουν από εξοικονόμηση κόστους μέσω της αναδιάρθρωσης και αποτελεσματικότερη εκμετάλλευση του δικτύου καταστημάτων και των ΑΤΜs, από την διοικητική ενοποίηση των δυο οργανισμών και την κεντροποίηση των υπηρεσιών. Περίπου το 30% των συνεργειών θα δημιουργηθεί από τη βελτίωση των συνθηκών χρηματοδότησης μέσω της ταχύτερης ανάκτησης μέρους των κεφαλαίων που έχουν χαθεί τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της κρίσης καθώς και την επίτευξη χαμηλότερου κόστους χρήματος. Τέλος το 10% των ωφελειών θα προκύψουν από τις συνέργειες θα προέλθει από την αύξηση εσόδων τόσο στην λιανική όσο και στην επιχειρηματική πίστη.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας κ. Αλέξανδρος Τουρκολίας, παρουσιάζοντας τη στρατηγική και το σκεπτικό της διοίκησης για τη μεγάλη αυτή κίνηση ενώ ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ομίλου κ. Π. Χριστοδούλου παρουσίασε τις τεχνικές πτυχές του εγχειρήματος. Όπως εκτιμά η διοίκηση της ΕΤΕ μέχρι το τέλος του έτους θα έχει ολοκληρωθεί η δημόσια πρόταση.

Σημειώνεται ότι το νέο σχήμα θα ελέγχει το 36% των καταθέσεων της ελληνικής αγοράς ενώ το μερίδιο αγοράς στα δάνεια θα ανέρχεται στο 32%. Το συνολικό ενεργητικό του νέου σχήματος θα φτάσει τα 177,7 δισ. ευρώ, οι χορηγήσεις τα 109,7 δισ. ευρώ και οι καταθέσεις τα 87,9 δισ. ευρώ.

Η συνένωση των δυνάμεων των δυο οργανισμών ενισχύει αποφασιστικά το ειδικό βάρος στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Με συνολικό δίκτυο εκτός Ελλάδας 1.900 σημείων η «νέα» Εθνική θα κατέχει την 3ή θέση στην αγορά της Ρουμανίας, την 2η στη Σερβία, την 1η στα Σκόπια, την 1η στη Βουλγαρία και την 8η στην Τουρκία.

Χθες το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε Διοικητικό Συμβούλιο της Eurobank όπου έγινε μια πρώτη συζήτηση για την πρόταση της Εθνικής Τράπεζας. Η διοίκηση της τράπεζας πραγματοποίησε μια πρώτη παρουσίαση – ανάλυση της πρότασης στα μέλη του Δ.Σ. ενώ μέσα στο επόμενο δεκαήμερο το Δ.Σ. θα αξιολογήσει την πρόταση. Το κλίμα μεταξύ των δυο τραπεζών είναι θετικό ενώ η διοίκηση της Eurobank έχει καλέσει σήμερα την διοίκηση της ΕΤΕ για συνάντηση – εργασίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα