Το χρονοδιάγραμμα της BlackRock

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την ολοκλήρωση του stress test που διενεργεί η BlackRock. Στόχος της νέας άσκησης είναι να διαπιστωθούν οι κεφαλαιακές αντοχές των εγχώριων τραπεζών υπό το πρίσμα των νέων οικονομικών δεδομένων.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα ο αμερικανικός οίκος θα παραδώσει στα μέσα Νοεμβρίου στην Τράπεζα της Ελλάδος τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, ώστε η κεντρική τράπεζα

να έχει μια πρώτη καλή εικόνα για την πορεία της άσκησης ενώ στο τέλος Νοεμβρίου θα της παραδώσει τα τελικά αποτελέσματα. Εν συνεχεία η ΤτΕ θα εξετάσει τις δυνατότητες των τραπεζών για την δημιουργία εσωτερικού κεφαλαίου (κερδοφορία προ προβλέψεων, πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων κ.α.) και θα προσδιορίσει το αν θα απαιτηθούν πρόσθετα κεφάλαια γα την κεφαλαιακή τους ενίσχυση. Περί τα τέλη Δεκεμβρίου αρχές Ιανουαρίου 2014 η ΤτΕ θα δώσει στη δημοσιότητα τα βασικά ευρήματα της BlackRock.

Στελέχη τραπεζών εμφανίζονται αισιόδοξα για τα αποτελέσματα της άσκησης. Σημειώνουν ότι η νέα άσκηση πραγματοποιείται με σημαντικά θετικότερες μακροοικονομικές συνθήκες καθώς ακόμα και το δυσμενές σενάριο προβλέπει ύφεση για τα δυο πρώτα χρόνια (2013 και 2014) και εν συνεχεία μέχρι το 2016 προβλέπεται σημαντική άνοδος του ΑΕΠ. Το δυσμενές σενάριο της BlackRock για την εξέλιξη της οικονομίας θα προβλέπει μείωση του ΑΕΠ κατά 2,5% το 2014, έναντι πρόβλεψης του ΔΝΤ για αύξηση κατά 0,6%, μείωση του ΑΕΠ κατά 0,5% το 2014 έναντι πρόβλεψης του ΔΝΤ για άνοδο 2,95% ενώ για το 2016 το χειρότερο σενάριο της BlackRock προβλέπει ενίσχυση του ΑΕΠ κατά 1% έναντι πρόβλεψης για ενίσχυση 3,74% από το ΔΝΤ. Η BlackRock θα συνεκτιμήσει τις προβλέψεις του βασικού σεναρίου (που είναι αυτές του ΔΝΤ) με αυτές του δυσμενούς σεναρίου και από τον συνδυασμό των δυο θα καθορίσει τις πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες που θα χρειαστούν οι τράπεζες για να αντιμετωπίσουν την περαιτέρω αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Το κρίσιμο, ωστόσο, είναι το ύψος της κεφαλαιακής επάρκειας που θα απαιτηθεί για τις τράπεζες. Όπως σημειώνουν τα πάντα θα κριθούν από το επίπεδο του δείκτη βασικών ιδίων κεφαλαίων (Core Tier 1) θα οριστεί στο 8% ή 9% ή 10%. Όσο μεγαλύτερος δείκτης απαιτηθεί τόσο μεγαλύτερο κεφαλαιακό απόθεμα θα πρέπει να σχηματίσουν οι τράπεζες. Όπως σημειώνουν δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη για το το επίπεδο του δείκτη Core Tier 1 που θα απαιτηθεί.

Αισιοδοξία δημιουργούν οι πληροφορίες ότι η ΕΚΤ στο επικείμενο stress test που θα διενεργηθεί στο πλαίσιο της πορείας για την ενοποίηση της ευρωπαϊκής τραπεζικής αγοράς, θα απαιτήσει δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Core Tier 1, στο 8% για τις μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες. Τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι και στο υπό εξέλιξη stress test της BlackRack που γίνεται για τις εγχώριες τράπεζες κάπου εκεί θα καθοριστεί ο αντίστοιχος δείκτης.

Keywords
Τυχαία Θέματα