Το επόμενο «στοίχημα» της Αθήνας

Του Βαγγέλη Δουράκη

«Κομβική» ημερομηνία η 5η Μαΐου, όταν θα διεξαχθεί το επόμενο Eurogroup, οπότε και μετά από την πιστοποίηση της Eurostat για το πρωτογενές πλεόνασμα η ελληνική πλευρά θα ήθελε να ανοίξει η «κουβέντα» για το χρέος: Εξέλιξη βέβαια που το Μαξίμου θεωρεί πως θα αποδυνάμωνε την ρητορική της αντιπολίτευσης ενόψει των ευρωεκλογών.

Διεθνείς Οίκοι και Τύπος, πάντως, «στέκονται»

στην επιτυχημένη απόπειρα της Ελλάδας να βγει στις αγορές, πόσο μάλλον όταν οι μνήμες από το «κούρεμα» των ομολόγων της ήταν νωπές στην επενδυτική κοινότητα.

Μάλιστα η Citiroup, απαριθμεί πέντε λόγους που καθιστούν ασφαλή την αγορά ελληνικών ομολόγων.

Όπως χαρακτηριστικά εξηγεί ο Giada Giani, φαινομενικά το ελληνικό χρέος είναι γεμάτο κινδύνους, καθώς υπερβαίνει το 177% του ΑΕΠ παρά την πρόσφατη αναδιάρθρωση του 2012.

Επομένως, γιατί η ελληνική δημοπρασία ήταν τόσο δημοφιλής, διερωτάται ο αναλυτής της Citigroup… Και δίνει τις απαντήσεις:

- Οι επενδυτές «πεινούν» για υψηλές αποδόσεις. Το επιτόκιο του 5% είναι αρκετά δύσκολο να βρεθεί στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων. Άλλωστε, ας αναλογιστούμε πως το επιτόκιο της Γερμανίας βρίσκεται κάτω του 1%.

-Οι επενδυτές ζητούν περισσότερα από αυτά που πραγματικά θέλουν. Ενδεικτικά, όταν οι επενδυτές βλέπουν τη ζήτηση να εκτοξεύεται, τότε διπλασιάζουν τις προσφορές τους, προκειμένου να αποκτήσουν αυτό που δήθεν θέλουν.

- Οι νέοι επενδυτές είναι άκρως προστατευμένοι ημερολογιακά. Με την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, τα παλαιά ομόλογα ανταλλάχθηκαν με καινούρια, μικρής ωρίμανσης. Επομένως, η Ελλάδα δεν επιβαρύνεται με μακροπρόθεσμο χρέος.

- Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν επιθυμούν να «τιμωρήσουν» εκ νέου τους ιδιώτες κάτοχους ομολόγων. Ένα haircut στον ιδιωτικό τομέα είναι σχεδόν απίθανο.

- Η ΕΚΤ προστατεύει τους επενδυτές. Ο Mario Draghi θα κάνει τα πάντα, προκειμένου να μην κινδυνεύσει η χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ευρωζώνη.

Την «σκυτάλη» για την ερμηνεία της επιτυχημένης έκδοσης του 5ετους ελληνικού ομολόγου, παίρνουν οι Financial Times: «Για πολύ καιρό το όνομα της Ελλάδας ήταν συνώνυμο με τα προβλήματα και τις αναταραχές στις αγορές ομολόγων. Ωστόσο, η σημερινή επιτυχημένη επιστροφή της χώρας στις αγορές, για πρώτη φορά μετά από 4 χρόνια, τροφοδότησε ένα ισχυρό ράλι στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων, οδηγώντας σε νέα ιστορικά χαμηλά τις αποδόσεις», επισημαίνει το σχετικό δημοσίευμα.

Όπως υποστηρίζει μεταξύ άλλων η εφημερίδα, η σημερινή επιτυχία της Ελλάδας ανατρέπει - τουλάχιστον μερικώς - την εικόνα της χώρας ως το... κακό παιδί της Ευρωζώνης, καθώς αναδεικνύει πως η εμπιστοσύνη των επενδυτών επιστρέφει... όχι μόνο στην ελληνική οικονομία, αλλά στο σύνολο των χωρών της αδύναμης περιφέρειας.

Καθώς οι επενδυτές αναζητούν ολοένα και καλύτερες αποδόσεις, η ευρωπαϊκή περιφέρεια έχει εσχάτως καταστεί ένας επενδυτικός παράδεισος, έναντι των σοβαρών αναταραχών που έχουν προκληθεί στις αναδυόμενες αγορές.

Όπως προσθέτει η εφημερίδα, το εύρος της μείωσης των αποδόσεων των ευρωπαϊκών ομολόγων είναι τόσο μεγάλο, που εύλογα γεννώνται ανησυχίες για το... εάν το ράλι είναι υπερβολικό.

«Ο κόσμος έχει καταστεί αστείος! Φοβάμαι πως οι αγορές έχουν λάβει λάθος τα μηνύματα που εκπέμπει η ΕΚΤ», σχολιάζει χαρακτηριστικά ο Erik Nielsen, επικεφαλής αναλυτής της UniCredit.

«Το κλίμα αλλάζει. Πλέον οι ελληνικές τράπεζες - αν και λαμβάνουν χαμηλή αξιολόγηση - μπορούν να προχωρήσουν σε εκδόσεις ομολόγων με επιτόκια ανάλογα με εκείνα που σημείωναν πριν από 10 χρόνια τα γερμανικά ή βρετανικά 10ετή ομόλογα... «, δηλώνει από την πλευρά του ο David Lloyd, manager της M & G Investments.

Keywords
Τυχαία Θέματα