Το «κούρεμα», οι γερμανικές εκλογές και ο ρόλος των ΗΠΑ

07:49 7/8/2013 - Πηγή: Matrix24

Του Βαγγέλη Δουράκη

Καθημερινή είναι πλέον η ενασχόληση των διεθνών μέσων, αναλυτών, think tanks, επενδυτικών οίκων και άλλων με την Αθήνα.

«Η ανάκαμψη της Ελλάδας δεν θα αργήσει να έρθει», λέει η Credit Suisse στην τελευταία έκθεσή της, προειδοποιώντας όμως πως σημαντικοί είναι οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν τόσο για την οικονομία, όσο και για το πρόγραμμα προσαρμογής.

«Τα συνεχιζόμενα προβλήματα

με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η ελληνική οικονομία μπορεί να καθιστούν δύσκολη την ανεύρεση των θετικών ειδήσεων για την Ελλάδα, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν», υποστηρίζουν οι αναλυτές του οίκου, αν και θυμίζουν πως μετά από 6 χρόνια ύφεσης, το ελληνικό ΑΕΠ έχει υποχωρήσει σωρευτικά σχεδόν κατά 25% από τα επίπεδα του 2007, ενώ η ανεργία στη χώρα έχει εκτοξευθεί στο 27%.
«Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δεν διαθέτει άλλη υπομονή ώστε να φέρει στο προσκήνιο μια νέα συζήτηση για ένα ακόμη δάνειο προς την Αθήνα», τονίζουν ακόμη οι αναλυτές της Credit Suisse.

Παρόλα αυτά θεωρούν ότι η νέα χρονιά θα φέρει και το τέλος της ύφεσης, εκτιμούν ότι ίσως η ανεργία έχει «πιάσει ταβάνι», ενώ κάνουν ειδική μνεία και στις καταθέσεις, διαπιστώνοντας πως επιστρέφουν με ολοένα και αυξανόμενο ρυθμό στις ελληνικές τράπεζες. Επισημαίνει η έκθεση ακόμη πως ώθηση στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, όσο τίποτα άλλο, θα δώσουν οι μεταρρυθμίσεις.
Εκείνο πάντως που σε κάθε περίπτωση αναλώνει πολύ χρόνο στις συζητήσεις που γίνονται γύρω από την Αθήνα, είναι η πιθανότητα ενός νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους.

Το Βερολίνο -εκλογές άλλωστε- προς το παρόν δείχνει κάθετα αντίθετο σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο: Μέσω προηγούμενων αποφάσεων του Eurogroup έχει δεσμευτεί όμως και το ίδιο, ότι αν η Αθήνα επιδείξει πρωτογενές πλεόνασμα θα εξετάσει τρόπους μείωσης του ελληνικού χρέους.

Σε μια τέτοια εξέλιξη ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα βρει συμπαραστάτη τον Μπάρακ Ομπάμα που από την πλευρά του και για λογαριασμό των Ηνωμένων Πολιτειών θέλει να εδραιώσει και άλλο την θέση και τα συμφέροντά του στην περιοχή,

Keywords
Τυχαία Θέματα